Rusija poziva stručnjake UN-a i Crvenog krsta da istraže bombardovanje logora za ratne zarobljenike

Granatiranje pritvornog centra
68 komentara

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je u nedjelju da je službeno pozvalo nezavisne stručnjake iz UN-a i Crvenog krsta da istraže granatiranje pritvorskog centra u Donjeckoj Narodnoj Republici (DPR). U bombaškom napadu u petak ubijeno je 50 zarobljenika, a na desetine ih je ranjeno.

„U interesu sprovođenja objektivne istrage o napadu na pritvorski centar u Jelenovki, koji je doveo do smrti mnogih ukrajinskih ratnih zarobljenika, Ruska Federacija je zvanično pozvala stručnjake iz UN-a i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, saopštilo je ministarstvo.

U objektu u Jelenovki, južno od Donjecka, bilo je na stotine ukrajinskih zarobljenika – uglavnom pripadnika   neonacističke milicije  „Azov“ koji su se predali u Mariupolju u maju.

Prema ranijem saopštenju ruske vojske, napad je izveden upotrebom višecevnih raketnih bacača HIMARS američke proizvodnje.

“Svu političku, krivičnu i moralnu odgovornost za krvoproliće protiv Ukrajinaca snose lično Zelenski, njegov zločinački režim i Vašington koji ih podržava”, saopštila je Moskva.

Ukrajinska vojska objavila je u petak saopštenje u kojem optužuje ruske trupe za granatiranje grada. Moskva je uništila zatvor kako bi svalila krivicu na Kijev, kao i da bi  “sakrila mučenje zatvorenika i pogubljenja”, navodi  se u saopštenju.

Međutim, vojska DPR-a je sugerirala da su ukrajinske vlasti bile te koje su imale razlog da “namjerno”  gađaju objekat. Predsednik republike Denis Pušilin rekao je da su pripadnici „ Azova“  davali svedočenja o mogućim ratnim zločinima svojih komandanata. Kijevske vlasti su takođe  znale tačno gde  se nalaze  zatvorenici „Azova“, rekao je novinarima portparol milicije DPR Eduard Basurin.

U međuvremenu, za razliku od vlade u Kijevu, pristalice Ukrajine u Vašingtonu nisu žurile da okrive Moskvu za bombardovanje.

“Jednostavno nemamo dovoljno informacija da bismo inteligentno govorili o ovim vrlo ranim izvještajima”, rekao je novinarima John Kirby, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspjeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i  “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

rusijaukrajinaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
68 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Krle
1 godina prije

Biće zanimljivo pratiti kako će se razvijati situacija vezano za ovaj događaj. Znam otprilike kako će se ko postaviti, ali ko će dati neoborive dokaze i da li će ih moći dati? Lično mislim da će se sve razvodniti u medijskim prepucavanjima, raznim teorijama i “čvrstim dokazima” koji neće ugledati svjetlost dana.

eks
1 godina prije

Stručnjaci moj do moga. Takozvane “medjunarodne” organizacije su agenture CIA, MI6 i ostalih zapadnih zločinaca psihopata . Korumpirani dužnosnici UN i MCK ne služe ničemu. Oni su instrument američke politike. Slobodno bi mogli nositi naziv “američke medjunarodne organizacije” .

mrdo
1 godina prije

“da su pripadnici „ Azova“ davali svedočenja o mogućim ratnim zločinima svojih komandanata. Kijevske vlasti su takođe znale tačno gde se nalaze zatvorenici”
——————-

Nema opravdanja. Trebali su ih odma prebacit na sigurno, u sjeveroistočni Sibir ili Čečeniju, van domašaja ukropa.

Red Dog
1 godina prije

I ma sta da nalaze ce u zapadnim medijima biti „Putin did it“.
Pobeduje onaj koji spamuje najvise. Zapravo, ne pobeduje, jer je stanje toliko polarizirano da svako veruje sta hoce, vec zasicuje/davi zapadno mnjenje tom verzijom.

bruegel the elder
1 godina prije

Najveći humanisti…..fini masakr…..My Lai massacre – Vietnam.Grozno i za
čitanje. “Radili smo po naredbi” – zvuči poznato??? Glavni naredbodavac dobio
veliku kaznu,na kraju gulio 3.5 godina,ostali prošli glatko.Ostali – ništa…
Ma,doslovce,za povraćanje.Stoka amerike..ska.Sud u Nirnbergu svu bi tu stoku
povješao.

Josip
1 godina prije

Kada će Ukrajinci shvatiti što im je napravio Zelenski od Ukrajine i sami ga ubiti kao psa? Nisu im Rusi krivi za to što je napravila ta židovska konjina..

tihobl
1 godina prije

Eno azovci iz bolnice porucuju svojima koji nisu zarobljeni da ih osvete i pobiju naredbodavce. Da ste vidjeli facu azovskog komandira kad je cuo da je izgubio 53 vojnika i da ima 70 ranjenih.
Putinu bi najbolje bilo da napravi strafbat i ponudi azovcima da udju u njega. To bi bio bataljon daleko borbeniji od cecenskog, jer bi ih gonila zelja za osvetom. Zamislite kako je tim ljudima – godinama su ih pumpali nacizmom i obecavali im sve i svasta. A onda su im dva mjeseca obecavali proboj prema Mariupolju, helikotere za izvlacenje, pomoc. Kad su shvatili da su izdani predali su se, a onda su pocela raketiranja prvo bolnice u Donjecku gdje su bili smesteni, zatim zatovora u Donjecku i sad na kraju zatvora u Jelinovki. Kijev im nije oprostio sto nisu izginuli do poslednjeg u podrumima Azovstalja, a nece ni oni oprostiti kojevu brojne pokusaje ubistva.

Vanja
1 godina prije

Neka im to istraži onaj deda Vilijam Voker.Neće on,ali neki sličan.Rusi kažu nije nam bitno šta se spinuje na zapadu,mi dobijamo na terenu.Slažem se,ali čemu onda ovaj poziv?Bolje im je da požure na terenu nego da im amerikanci pošalju čestitku na praznik ratne mornarice kao danas kad im je dron uletio u glavni štab mornarice u Sevastopolju.

hiber
1 godina prije

Rusija je isključivi krivac. Iz samog saopćenja je jasno. S jedne strane spominju pritvor, a na drugoj ratne zarobljenike, što je nespojivo. Onda uz to tek pozivaju Crveni križ. Zapravo bi ratni zarobljenici trebali biti u zarobljeničkom logoru, a u njemu i predstavnistvo Crvenog križa. Naravno da svega toga nije bilo zbog ideologije Rušista po kojemu su Azivci kriminalci koji zaslužuju vješala a sada su se nalazili u “zatvoru” bez vanjskih oznaka. Vjerojatno uz priručno skladište topovske municije. Tako da je dosadno i komentirati ovakve nebuloze.

petar schroder
1 godina prije

Covjek da zna malo samo malo istine o ovome rat MORA DA ZNA STA SE DESAVA NA RSKOJ I UKRAINSKOJ STRANI:Ti mediji koji su nas mantrali coronom sada samo govore o jednoj strani a to je Ukraina Zasto bi ja vjerovao jednoj strani ? Treba malo proucit zasto je rat poceo Tko je izveo puc u kraini 2014 godine? Tko je tamo ubio 170 civilista i tko je organizovao puc? Soros se hvalio da je taj puc kostao 12 miliarde dolara.Poslije toga puca je ubijeno 15 tisuca Rski civila Mislim da su u Donjecku u jednoj skoli zapalili 60 djece Ruski jezik je bio zabranjen u Ukraini.Nato je poceo da priprema Ukrainsku naci vojsku da obucava za rat protiv Rusije Ukraina je bila masina za pranje novaca iz cjeloga svijeta, a posebno Amerike Vonici su bili istetovarani naci simbolima RAT NIJE POCEO U FEBRUARU NEGO 8 GODINA PRIJE

gargamel.
1 godina prije

Zna se da je zatvor gadjan Himarsom. U zatvoru je bilo blizu 200 zarobljenih, 50 poginulo, 70 ranjeno.Samo budala moze da se bavi spekulacijama ko je gadjao zatvor.

Max
1 godina prije

Grozan zločin.

Vojni analitičar
1 godina prije

Predviđam u najviše tjedan dana izlazak istine na vidjelo i onda medijsko “pospremanje pod tepih ” i potpuno dalje ignoriranje cijele priče. Jednako kaš što je bilo s lažnim “masakrom” u Buči, ukrajinskim granatiranjem kolodvora u Kramatorsku, kazalištem u Mariupolju, raketiranjem šoping centra u Kremenčuku ili ranije s “kemijskim napadom” u Siriji. Za sve te događaje bila uje optužena Rusija, pa kad je za nekoliko dana istina izašla na vidjelo, jer “režiseri” nisu baš previše pametni i vješti, nastupio je potpuni tajac. Kao da ništa od toga nije ni postojalo. Protokol je uvijek isti i sada se ponavlja u ovom slučaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI