Rusija predlaže SAD ukidanje svih međusobnih ograničenja uvedenih u posljednjih nekoliko godina

Prijedlog ukidanja sankcija
8 komentara

Dvije zemlje su uvele brojne sankcije jedna drugoj, i značajno ograničile međusobne diplomatske misije usljed godina pogoršanja odnosa.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova dalo je prijedlog Sjedinjenim Državama da uzajamno ukinu sva ograničenja u radu diplomatskih misija dvije zemlje koja su uvedena u posljednjih nekoliko godina. Zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da Rusija neće ostaviti bez odgovora neprijateljske akcije protiv Moskve, ali je napomenuo da Kremlj ne nastoji da dodatno eskalira tenzije između dvije zemlje.

“Razgovarali smo o stanju i izgledima za razvoj odnosa između dvije zemlje. Posebnu pažnju smo posvetili pitanjima vezanim za funkcionisanje ruskih i američkih stranih misija na teritoriji jedne i druge države. Predlažemo da se uklone sva ograničenja koja su uvedena s obje strane u posljednjih nekoliko godina”, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Saopštenje je dostavljeno nakon razgovora zvaničnika ruskog ministarstva spoljnih poslova i zamjenika državnog sekretara SAD za politička pitanja Viktorije Nuland, koja je doputovala u Rusiju 11. oktobra sa ciljem da započne izgradnju stabilnih i predvidljivih bilateralnih veza. Zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je tokom dana da početni razgovori nisu dali mnogo rezultata zbog odbijanja SAD da pristanu na zahtjeve Moskve.

Međutim, napomenuo je da je određeni napredak ipak postignut i da će intenzitet dijaloga o pitanju bilateralnih odnosa biti povećan. Rjabkov nije isključio privremeni prekid rada ruskih i američkih diplomatskih misija, ali je naglasio da bi Kremlj radije izbjegao takav scenario.

Rusko-američke veze počele su se brzo pogoršavati nakon puča u Ukrajini 2014. godine, za koji je Moskva okrivila Vašington i druge zapadne države. SAD su, pak, optužile Moskvu za miješanje u poslove Kijeva i osudile ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom, koje je izvedeno nakon referenduma iste godine. Tenzije su takođe pogodile diplomatska predstavništva dvije države, pri čemu je Vašington protjerao desetine diplomata pod različitim izgovorima, a Moskva je odgovorila na isti način.

rusijaSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 godine prije

Nemaš brige, EU će ostaviti sankcije Rusiji, makar ih i SAD ukinuo.
Jer oni slušaju svoga gazdu i rade kontra sebe.

Opol
2 godine prije

To ce bit morgen, USranci imperijalisti su stegli Ruse za jajca

Vinco
2 godine prije

Rusija ne izvodi vojne vježbe u blizini Washingtona ili New Yorka, već na svom teritoriju, rekao je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin odgovarajući na pitanje o tome kako Rusija “gomila” snage na svojoj granici s Ukrajinom.

Unatoč tome što NATO provodi vježbe u Ukrajini, Moskva je ipak spremna razgovarati s NATO -om o tom pitanju, dodao je na događaju Ruski energetski tjedan.

Rusija nije napustila nekoliko ugovora o oružju, ali Sjedinjene Američke Države jesu, dok su u isto vrijeme prebacile krivnju na druge, napomenuo je ruski predsjednik. Prema njegovim riječima, utrka u naoružanju je u “punom zamahu, nažalost”, unatoč tome što je molio SAD da ne napusti međusobne ugovore.

Max
2 godine prije

To bi bilo dobro Ali Rusija to neće dobiti od “zapadnih” “partnera”

Lucija, prva
2 godine prije

Pa, možda treba nadopuna.
Američki senat je predložio protjerivanje 300 ruskih diplomata.
Zato su Ameri išli u Rusiju.
Nulandici (kojoj to nije pravo ime), a zvanoj “fu*CK the EU Nuland” i/ ili, ona s kolačima na ukrajinskom Majdanu, su Rusi prethodno morali skinuti zabranu dolaska u Rusiju.
Rudi su vrlo jednostavno odgovorili ovaj put: da će potjerati doslovno sva američka predstavništva iz Rusije, sjete li se Ameri realizirati protjerivanje ovih 300.

Kinezi su napisali osvrt. Zaprepašteni su.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI