Rusija radi na okončanju evropskih ugovora

Putin EU
58 komentara

Predsjednik Vladimir Putin zatražio je u utorak od ruskih poslanika da usvoje zakon kojim bi se formalno okončalo učešće zemlje u 21 ugovoru i povelji u vezi sa Vijećem Evrope. Moskva se povukla iz tijela za ljudska prava prošlog marta, rekavši da su ga zauzele SAD i njihovi saveznici u službi zapadnih političkih ciljeva.

Putin je zvanično podneo predlog zakona o raskidu sporazuma predsedniku Državne dume Vjačeslavu Volodinu, u skladu sa odredbama saveznog zakona iz 1995. godine.

Među 21 ugovorom koji će prestati da važi za Rusiju je povelja Saveta Evrope (SE), Konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Evropska konvencija o suzbijanju terorizma, Evropska povelja o lokalnoj samoupravi. -Vlada i Evropska socijalna povelja. Vijeće Evrope će također izgubiti imunitete i privilegije dodijeljene poveljom.

Vijeće Evrope je 1949. osnovalo nekoliko zapadnoevropskih zemalja, s misijom promoviranja “demokratije, ljudskih prava i vladavine prava”. Rusija se pridružila toj organizaciji 1996. godine, a 1998. ratifikovala je konvenciju o ljudskim pravima.

U februaru 2022., međutim, 42 od 47 članica glasale su za suspenziju članstva Moskve, navodeći kao razlog sukob u Ukrajini. Rusija je osudila “otvoreno političku” odluku kojom je nominalno neutralno tijelo stalo na stranu SAD-a i NATO-a i povukla se iz Vijeća Evrope 15. marta. Moskva je također najavila da će poslati samo proporcionalni iznos svog doprinosa za 2022. u budžet Vijeća Evrope, koji je iznosio je 5,7 miliona eura.

Putin je u junu potpisao zakon kojim su sve presude Evropskog suda za ljudska prava nakon 15. marta u Rusiji proglašene ništavnim. Moskva je formalno ukinula konvenciju kojom je prihvatila jurisdikciju ECHR-a u septembru 2022. Sljedećeg mjeseca, Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSSE) usvojila je rezoluciju u kojoj se zemlje članice pozivaju da proglase „trenutni ruski režim terorističkim“.

eurusijaSavjet EvropeSporazumiUgovori
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amar
1 godina prije

Rusija prekida sve odnose sa neprijateljskim drzavama,sto je bilo i za ocekivati.

eks
1 godina prije

Rusofobija pod okriljem fašizma ovladala je u institucijama i političkim vrhovima EU . Nema nikakve svrhe biti sa takvima u institucijama koje su samo forma za sprovodjenje dobro maskirane fašističke diktature .

1 godina prije

Stav prema Rusiji se sve oštrije deli: za jedne izlazak iz “demokratskih institucija” je “konačni dokaz ruskog totalitarističkog mentaliteta” dok ih drugi sve više smatraju “simbolom moralnih vrednosti” čime se automatski konfrontiraju sa onim prvim.

Na takvo ponašanje medija smo navikli ali u glavama populacije to je “nagazna mina” – ono, “misao nagazi” i pretvara mozak u kašu.

Febo
1 godina prije

Kojim jezikom vi pisete? Regionalnim ili serpskohrvatskim? Dal i vas financira Hrvatska
vlada?

SIRIUS
1 godina prije

I to baš dan dav nakon što su Španjolske vlasti UHAPSILE 135 metara dugu i 40tak tona tešku super jahtu za koju se sumnja da je Putinova. A ima papire i na Sećina. A jeste vidli Putinovu vilu vrijednu MILIJARDU dolara? Sve se to da nać na netu….

1 godina prije

osim navedenog raspucavanja….idemo malo i do dio biltena 16.01.2023.Fulforda: …. Da bismo potvrdili da je to istina, moramo vidjeti javnu eliminaciju avatara Rockefellera, “predsjednika Joea Bidena”, …………………………………… Postoje znakovi da se to već događa. U SAD-u, borba za moć rezultirala je kompromisom koji neće vidjeti ni Donalda Trumpa ni Joea Bidena na vlasti. Vrhovni sud odbacio je slučaj Brunsona kako bi poništio izbore 2020. jer bi time za predsjednika postavio Donalda Trumpa. Razlog za to je taj što je Donald Trump koji je u javnosti od siječnja 2020. prevarant cjepiva. Pravi Donald Trump, čijem su sinu Barronu naškodila cjepiva, žestoko se izjasnio protiv cijepljenja. Odnosno, da je Vrhovni sud vratio Trumpa, avatar Joe Biden, koji je dobio naredbu od Rockefellera, bio bi zamijenjen Trumpovim avatarom, koji je dobio naredbu od Rothschilda. U 15 krugova glasovanja koliko je bilo potrebno da se Kevin McCarthy postavi za predsjednika Zastupničkog doma, uslijedilo je… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Očekivano.

1 godina prije

i još jedan dio….. ……….Ovog će tjedna opet ostati bez novca i svoju će prosjačku čašu odnijeti u Kinu kako bi ponudili više obiteljskog naslijeđa u zamjenu za brzo rješenje. Dok se ukupni američki dug i nefinancirane obveze približavaju 300 trilijuna dolara, jedini odgovor je potpuno resetiranje. Situacija je hitna jer Zapad ne stane iza novog M1, Rusi, Kinezi, BRICS itd. će preuzeti sa ili bez suradnje Zapada. Izvori iz Društva Bijelog Zmaja u Laosu izvješćuju da je nezapadni svijet tamo započeo izgradnju novog sjedišta UN-a i da će izgraditi vlastitu međunarodnu arhitekturu. Oni također pripremaju vlastiti međunarodni financijski sustav. Tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev kaže da je američka država samo “paravan za konglomerat divovskih korporacija koje vode državu i pokušavaju dominirati svijetom”. Dodaje: “Transnacionalne korporacije tretiraju čak i američke veze predsjednika kao obične figure koje se mogu ušutkati, kao što se dogodilo s [Donaldom] Trumpom. Republikanci i demokrati… Čitaj više »

Ukratko
1 godina prije

Ljepota,slobodnog drustva je da ides tamo gdje misliš da pripadas…

Hagar
1 godina prije

Ma kakva rusofobija. Rijec je bitci za Ruskim izvorima energije koje fondovi blackrock i vanguard zele ta sebe. Za to koriste zapadne vlade koje su i tako njihove marionete da maknu putina i stave sebi lojalne. Doduse Putin je igrao i istom zboru. Rat u ukrajni je trebao opravdati inflaciju i bio je dogovoren.Pa pricalo se o tome jos 2020 za prvog lockdowna,ali eto bila je teorija zavjere.
Al kad je putin vec napao, samo iskoristavaju priliku. Gradjani siromase i lakse prihvacaju kukce za ishranu sto upravo ozakonuju, drugi ratuju za njih, a oni se domognu i ukrajne i ruskih izvora. Zna Putin da je zaheba, sheba ga je sam sotona. Doslovno. Vidjecete za par godina.

Ziv je Geza
1 godina prije

Obrisa Vlado prkno sa svim eu – englis- americkim poveljama…..

Na zapadu skrgut zuba i plac,otreso ih Vlado kao smrklje.

tihobl
1 godina prije

Milione, kazes, a mene zapao samo jedan milion.
Putin cicija.

tihobl
1 godina prije

„Ми производимо 3 пута више ракета противваздушне одбране него САД, генерално, производимо ракете противваздушне одбране отприлике исто као и сва одбрамбена индустрија у свету“ – Путин

goran
1 godina prije

bravo rusi,bilo je i vrijeme da se maknete od nacista

So baby talk to me
1 godina prije

A šta je bilo sa povlačenjem iz WHO-a… Pobunili se niko drugi do ruski lekari

So baby talk to me
1 godina prije

btw manje vesti koje samo oduzimaju energiju y tengo un culo perfecto

Мунгос
1 godina prije

Да би се могло реално објаснити овај наслов, мора се објаснити (разјаснити) шта су то „Европски уговори“. Знате, постоји а) Савет Европе, б) Савет Европске Уније. —- а) Савет Европе је названа нека фиктивна организација у стилу Уједињених Нација, која је састављена од европских земаља потписница, која броји 47 чланова Свих земаља Европе, са земљама Посматрачима „Јапан, Израел, Канада, Мексико, Света Столица, Сједињене Америчке Државе. И Русија је наравно Члан, наравно да плаћа и чланарину у еврима. Подсетимо, руској делегацији је одузето право гласа у ПС СЕ у априлу 2014. године због присаједињења Крима Русији, а 2015. ово тело је два пута разматрало акредитиве руских посланика, али је забрана гласања остала на снази, након чега је руска делегација суспендовала своје учешће у ПС СЕ. Заузврат, због дискриминишуће политике те организације, Москва је поручила да се неће враћати у ПС СЕ и да неће уплаћивати новац за њен рад, све док… Čitaj više »

Gnostic
1 godina prije

Kao što jednom rekoh:”Rusija je zapadu rekla zbogom”.

Berk
1 godina prije

Milioni dolara nisu nista naspram ulaganja miljardi od americke vlade plus cenzuru koju provode i njihov rezimski Facebook Twitter i sve main stream media

hiber
1 godina prije

Ukratko, izgubili su diplomatski rat. U pravilu, kada je Italija, Njemačka i Japan napustila Ligu naroda, propast je bila zajamčena. Jedina iznimka je Staljin koji je zbog Finske napustio Ligu, ali je bio dovoljno pametan da na vrijeme izađe iz rata, a kasnije ga je status žrtve njemačke agresije izvukao iz propasti. Ali naposljetku do 1991. sve je došlo na početne pozicije, osim nekoliko nevažnih enklava.

Lucija, prva
1 godina prije

“🇷🇺 Putin: Rusija ima osnova da naziva kijevski režim neonacističkim ▪️Predsednik Rusije Vladimir Putin podsetio je da se u Kijevu danas veliča nacistički saučesnik Bandera, a da je vojska Ukrajine uhvaćena kako vrši napade na civile. 💬
„Stoga, imamo sve osnove da sadašnji režim nazivamo neonacističkim i imamo sve osnove da uz pomoć oružanih snaga pomažemo onim ljudima koji sebe smatraju delom ruske kulture, kojima je maternji jezik ruski, koji ga cene, kao i svoju kulturu i svoju tradiciju. Ne možemo da ih ne zaštitimo”, zaključio je Putin.”

Mislim da je ovo iz govora veteranima…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI