Rusija se povlači iz sporazuma o naoružanju

20 komentara

Rusija je naznačila svoju namjeru da se službeno povuče iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), vojnog sporazuma o transparentnosti koji je trenutno suspendovan. Predsjednik Vladimir Putin odabrao je zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova da nadgleda proceduru u ruskom parlamentu.

Imenovanje je objavljeno u srijedu kao dio redovnih saopštenja Kremlja. Rjabkov će predstavljati vladu u oba doma parlamenta u vezi sa predloženim povlačenjem, navodi se u dokumentu.

Leonid Slucki, lider nacionalističke partije LDPR, rekao je za RIA Novosti da bi nacrt zakona o povlačenju Rusije iz sporazuma mogao biti predstavljen već ove nedelje.

CFE sporazum je bio jedan od kamena temeljaca pokušaja deeskalacije tenzija između bloka Varšavskog pakta i NATO-a tokom posljednjih dana SSSR-a. Potpisanim 1990. godine, sporazum je postavio ograničenja za raspoređivanje konvencionalnih snaga na evropskom kontinentu i uspostavio različite mehanizme transparentnosti, kao što su inspekcije provjere na licu mjesta.

Moskva se dugo žalila da širenje vojnog bloka predvođenog SAD-om, koje uključuje pristupanje bivših članica Varšavskog pakta, podriva sporazum.

Rusija je 2007. godine najavila djelomičnu suspenziju CFE-a, navodeći neuspjeh novih članica NATO-a da podvrgnu svoje vojne snage ograničenjima navedenim u sporazumu. Moskva se u potpunosti povukla iz CFE mehanizama 2015. godine, rekavši da ne vidi svrhu u nastavku učešća.

U februaru je Rusija suspendovala učešće u Novom STARTu, posljednjem bilateralnom sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja sa SAD. Ruska vlada optužila je Washington da koristi ukrajinsku vojsku kao zamjensku snagu za napad na aerodrome na kojima se nalaze ruski dalekometni nuklearni bombarderi i da blokira ruske inspekcije američkih nuklearnih objekata.

SAD su se ranije povukle iz nekoliko drugih sporazuma s Rusijom koji su imali za cilj osiguranje strateške stabilnosti. 2002. godine, predsjednik George W Bush povukao je svoju zemlju iz Ugovora o antibalističkim raketama, tvrdeći da je SAD-u potreban nacionalni odbrambeni sistem da bi se branio od “odmetnutih država”.

Administracija Donalda Trampa stavila je tačku na Ugovor o otvorenom nebu, koji je omogućio učesnicima da vrše zračni nadzor stranih vojska. Također je napustila Ugovor o nuklearnim snagama srednjeg dometa, koji je zabranio određene kopnene rakete za koje se smatra da predstavljaju rizik od nenamjernog nuklearnog sukoba.

PutinrusijaSergej Rjabkov
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kiko
11 mjeseci prije

Pa normalno da se povlači kad je ostala bez naoružanja. Zamisli samo pokazivati nekoj komisiji tenkove T 55 ili T 34.

tihobl
11 mjeseci prije

Pa normalno je da ce se povuci kad NATO odavno ne postuje sporazum i ima u Evropi daleko vise vojnika od dozvoljenog.

Miro
11 mjeseci prije

U prevodu, Rusija će uskoro početi koristiti taktičko nuklearno oružje.

Max
11 mjeseci prije

Logičan potez jer sporazum ionako ne vrijedi.

Nebo
11 mjeseci prije

Danas – Zakharova rekla da se von der Leyen preko Ukrajine sveti Rusiji za nacističke pretke

hiber
11 mjeseci prije

Što će im sporazum kada su razoružani. Otužna parada slična stranci koja je upravo pokopana na nekakvim lokalnim izborima. Rusima je potpuno degradirala artiljerija, posebno samohodna, od prekomjernog granatiranja. Teško da je operativno vise od 30% prvobitnog stanja. Tenkove da i ne spominjem. Na frontu im bas ne cvjetaju ruže, jer su ukrainci bez problema forsirali kanal ispod Bahmuta.

Motorola
11 mjeseci prije

Bravo Rusija. Nema milosti do zapadnih fašista.

Lucija, prva
11 mjeseci prije

“Осми април био је и дан жестоких и успешних напада јуришних одреда „Вагнера“ на западном ободу Бахмута пред којима се јединице Укро-Рајха држе последњим снагама.          Њихови су покушали два пута да им притекну у помоћ контраударима са стране Северска, али – безуспешно.          Познати московски ратни извештач Александар Сладков ноћашње масовне ударе овако је прокоментарисао:          „Ти удари су по моћи без преседана. А показали су да имамо чиме да тучемо и да смо далеко од последњих ракета и бомби. Такође: да смо успоставили нову обавештајну мрежу на територији Украјине. Отуда и велика листа циљева са координатама. Поврх свега, потпуно је јасно да је иницијатива на нашој страни и да знамо и када и где да ударим“.          Сладков је пласирао и ову више него индикативну опаску:          „Полако губимо наду да ћемо намамити Оружане снаге Украјине да нас нападну. Вероватно је дошло време за наше офанзивне операције“.         … Čitaj više »

Гавран
11 mjeseci prije

Podseti me na šalu o šahu.
“Daću ti sve figure fore, tučiću te tablom.”

Hipersonično oružje je po snazi vrlo blizu atomskog.
Bunker projektovan za nuklearne udare razbijen je hiper.. raketom slično udaru šila.
Mislim da su Kabalisti shvatili da na Zemlji nemaju gde da se sakriju.
Glavnokomandujući ukra i njegov pomoćnik su prestali da se javljaju. Svi se pitaju jesu li dobro?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI