Rusija se približava Iranu kako bi se suprotstavila zapadnim sankcijama

Rusija i Iran
13 komentara

Rusija i Iran jačaju odnose u svjetlu zapadnih sankcija protiv dvije države, što zabrinjava Washington, napisao je kolumnista Benoit Faucon u svojoj kolumni za Wall Street Journal.

Prema članku, “Iran i Rusija stvaraju čvršće veze nego ikad, jer njihova međunarodna izolacija tjera dva čvrsta američka neprijatelja ka većoj trgovinskoj i vojnoj saradnji, uznemirujući Washington.”

“Dvije države dijele protivljenje svjetskom poretku predvođenom SAD-om i obje pate od oštrih američkih sankcija. Ali sve do ove godine, njihovi odnosi su bili opterećeni suprotstavljenim agendama u Siriji, historijskom sumnjom Irana u strano miješanje i ruskim istorijskim ulogu dominantne sile u centralnoj Aziji i na Kavkazu”, piše Faucon.

On vjeruje da bi “bliži savez Rusije i Irana pomogao objema zemljama da ublaže uticaj zapadnih sankcija pronalaženjem novih tržišta za svoje proizvode i jačanjem vojne saradnje”.

Istovremeno, prema članku “Sve u svemu, bilateralna trgovina ove godine porasla je za 10 % između Rusije i Irana. U 2021. trgovina između dvije zemlje porasla je 80 % više na 4 milijarde dolara, prema Rusiji”.

iranrusijaSankcijezapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Rusi sada lete svima kada su u bezizlaznoj situaciji ali iranci nece zaboraviti rusku izdaju na insistiranje Izraela da se obustavi dostava S-300 koja je bila unaprijed placena , no sreca pa tu ima S Koreja i tako se rusi obidju… Rusi takodje nedaju avione Iranu i to ce ih kostati dat ce ih neko drugi samo da se okoncaju pregovori. A posebno Iranci cijene koordinirane akcije zidova sa rusima po Siriji .

tihobl
1 godina prije

Od drveta ne vidi sumu – priblizavanje Rusije i svih muslimanskih zemalja osim (Albanije i FBiH). Sirija, Turska, Alzir, Irak, SA, Egipat … i tako redom. Privremeno je zakoceno prilizavanje Pakistana nakon prevrata, ali kleptokratija dovedena na vlast nece se odrzati dugo. U zapadnim medjima prosla je nezapazeno vijest da je Sojgu pripio palestinski generalstab, ali u Izraelu diga se kosa na glavi.

nekoime
1 godina prije

Sve više i više zemalja ne hebe USA, to je problem.

Max
1 godina prije

Bit će to vrlo jak savez.

Probuđeni
1 godina prije

Svaka ptica svojim jatu leti

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Pod kaspijskim jezerom između RF-a i Irana treba napraviti podvodni dalekovod, naftovod, plinovod i dva tunela za promet vlakovima svaki u svom smjeru. To će dati dugoročan ekonosmki prosperitet Iranu i sigurnost trgovini sa svima. Uvijek će moći “utopiti” energente kod Rusa kako god budu htjeli bez obzira na buduće sankcije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI