Rusija se udaljava od ”toksičnih” dolara i eura u ekonomskim odnosima sa partnerima

Dolar i euro
33 komentara

Rusija će udaljiti dolar i evro u komercijalnim, ekonomskim i investicionim odnosima sa partnerima, jer su te valute postale “toksične” usred sve većeg pritiska Zapada, rekao je zamenik ruskog ministra inostranih poslova Aleksandar Pankin

“Usprotiv rastućeg geopolitičkog pritiska ‘kolektivnog Zapada’, jedini način da se garantuju stabilne trgovinske, ekonomske i investicione veze između Rusije i njenih partnera je izbegavanje upotrebe valuta koje su postale ‘toksične’, prvenstveno američkog dolara i eura, te prijeći na obračune u prihvatljivim alternativama, prvenstveno u nacionalnim valutama“, rekao je Pankin.

Diplomata je napomenuo da se sadašnji globalni finansijski sistem koji je izgradio Vašington pokazao “nepogodnim za uslove multipolarnog svjetskog poretka i u suštini postao instrument za postizanje političkih ciljeva jedne grupe zemalja”.

„Sasvim je očigledno da u sadašnjim uslovima Zapad namjerava da nastavi da zloupotrebljava svoj privilegovani položaj“, nastavio je Pankin. “Ohrabrujuće je vidjeti da mnoge nacije, videći vanredne i nelegitimne sankcije Rusiji, razmišljaju o potrebi dedolarizacije vanjske ekonomske aktivnosti kako bi osigurale svoj suverenitet. Kako se pokazalo, ako postoji politička volja, pitanje je prilično rješivo”, dodao je.

DolarEurorusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Yup
1 godina prije

Sve su to znali Amerikanci da ce se dogoditi. Rusija to ne bi radila da ne mora. Rusija se bori na zivot I smrt.

Robert
1 godina prije

Prvi zamjenik Rusije u Odboru za međunarodne poslove Vijeća Federacije Vladimir Džabarov istaknuo je u subotu da je zemlja spremna opskrbljivati ​​Europu plinom, ali da se “moraju stvoriti potrebni uvjeti”, dodavši da je pitanje isporuke turbina Moskvi ” nije naša briga.”

“To je prije svega briga Njemačke. Oni su započeli ovaj problem s turbinama, i s njihovim povratkom, i što je najvažnije, s pokretanjem plinovoda Sjeverni tok 2”, rekao je političar. Dzhabarov je naglasio da Njemačka treba sama donositi odluke o tim stvarima.

hiber
1 godina prije

Eto Rusija se popela na treće mjesto korištenja juana. Na prvom mjestu je i dalje HongKong, a na drugom Britanija. Popusti i dalje 30% na naftu, a na ugljen i do 50%. Pretpostavljam da dotični ruski diplomat misli na Britaniju koja se dedolarizira u juan.

Max
1 godina prije

Logičan potez.

ad astra
1 godina prije

Odlična odluka. Kad te neće drugi nasankati onda ćeš to ti sam uraditi. Što će Rusiji zapadne valute kad ne može trgovati s zapadom. Zašto Rusija prodaje svoju naftu Kinezima 30% jeftinije, a ugljen čak 50% jeftinije? Pa zato što nema kome prodati i jeftinom cijenom motivira Kinu i Indiju. Ova činjenica dosta govori o ekonomskoj situaciji Rusije. A što se tiče distanciranja od zapadnih valuta, pa kolika šteta će to biti za zapad jer ruski gdp je toliko malen da je zanemariv za zapadne ekonomije. I na kraju, sankcije imaju sve jači učinak kako vrijeme prolazi.

nekoime
1 godina prije

Ameri su štancali dolare i distribuirali ih, zajedno s inflacijom, po cijelom svijetu. Svijet im se iznenada smanjio, a i nastavlja se smanjivati.

Partizan
1 godina prije

Šta je trebao napraviti? Ti poodrume, ne shvaćaš da Rusija nastoji sačuvati sto više života dok ih ukro-nacisti koriste kao živi štit i barikadiraju se u školama i bolnicama i baš ih briga za živote i ljude. Spaljivanje ljudi u kulturnom domu u Odesi 2014., Kraken streljao preko 100 ukrajinskih teritorijalaca, granatiranje Jelinovke s azovcima koji su se predali u Mariupolju, Ukri upravo granatiraju NE Zaporožje, i tako dalje… Previše si mješao CIA-eu i Hollywood i očito vjeruješ u Božiji oprost grijeha.

Day to
1 godina prije

Neki tvrde da Rusija prodaje ugljen 50 % ispod cijene a naftu 30% ispod cijene a dokaza nema, jos jedna Urbana legenda kao ona da je brojka 6 miliona veca nego brojka 27 miliona, ipak s druge strane imamo informacije da Rusija zaradi danas puno vise I to uz smanjeni volumen robe. Kako to? Tu je strucnjak po imenu Hiber, Rusofob. Meni nije jasno – Ako nekog mrzis kao on Rusiju sta cita vijesti o Rusiji. Jer koristiti mrznju kao gorivo je tezak psihicki teret.

Kaki
1 godina prije

A možda bolje da se ti AUTOTERMINIRAŠ?

Mirro
1 godina prije

Znam da imas dobre namjere naspram Rusije…I ja bi mogao pitati zasto su anglosaksi dozvolil Rusiji da se digne iz lezucog polozaja 1995? Zasto dozvoljavaju Kini da jaca?

Davor Biletić
1 godina prije

Mišo T, tebi nije mrsko uzeti toksične valute. Što se praviš budala, nije valjda da štediš u rublja a ili juanima. Mislio sam da si pametniji, ali prati ti svoje ruse, koji na crno kupuju toksične valute.

Magefun
1 godina prije

Tek će biti inflacije kad Rusi očiste dollare i eure iz svog sistema…

Lucija, prva
1 godina prije

Vijest s fronta: “Ruska avijacija je visoko preciznim oružjem likvidirala 20 američkih plaćenika u Harkovskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Kako se precizira, kod mesta Andrejevka izveden je udar na položaje ekstremističke jedinice „Kraken“ i plaćenika i tom prilikom je likvidirano 100 Ukrajinaca i 20 stranih plaćenika. Detaljnije: Руска авијација погодила положаје нацистичке формације Кракен у близини Харкова, убивши више од 100 милитаната. Међу њима и до 20 америчких плаћеника. Само два дана након што је Кракен СТРЕЉАО ОКО 100 УКРАЈИНСКИХ ВОЈНИКА КОЈИ СУ ПОКУШАЛИ ДА ДЕЗЕРТИРАЈУ. Међутим, ни то неће спречити напуштање фронта. То потврђује и чињеница да се код Зајцева добровољно предала једна цела украјинска јединица. * Руске Ваздушно-космичке снаге су код насеља Великомихајловка у Дњепропетровској области разарале положаје 110. бригаде.  Kod naselja Velikomihajlovka operativno-taktička avijacija Rusije je praktično u potpunosti uništila bataljon 110. brigade ukrajinske teritorijalne odbrane. Preko 200 pripadnika teritorijalne odbrane je poginulo a više od 150 ranjeno, navodi se u saopštenju… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI