Rusija spriječila Ukrajinu da nabavi borbene avione

MIG 29
13 komentara

Izvršni direktor kontroverzne privatne firme koja pomaže Ukrajini u nabavci oružja na stranim tržištima izrazio je žaljenje što je Rusija uspjela zaustaviti njihov pokušaj kupovine borbenih aviona.

Firma, Ukrajinski oklopni tehnološki sustavi, identificirana je od strane New York Times-a u augustu kao najveći privatni dobavljač oružja Ukrajini, zarađujući stotine miliona dolara putem, kako tvrdi ovaj medijski izvor iz SAD-a, sumnjivih šema pretjerivanja u cijenama.

Vladislav Belbas je u razgovoru za ukrajinski časopis Ekonomicheskaya Pravda u četvrtak raspravljao o radu firme i vezama s drugima.

Belbas je rekao kako je predloženi posao s avionima uključivao državu “s druge strane planeta”, ali da je Rusija na neki način presrela jednu od poruka koja ga je opisivala.

“Uskoro je predstavnik ruske ambasade u toj državi krenuo s tom pismom, prijeteći lokalnim dužnosnicima da će Rusija obustaviti neke projekte u toj zemlji”, prisjetio se trgovac oružjem.

On tvrdi da je prodaja obustavljena od strane prodavatelja, ne pružajući daljnje pojedinosti o incidentu.

Formalno, Belbas je navodno jedan od tri vlasnika Ukrajinskih oklopnih tehnoloških sustava, ali prema otkrićima New York Times-a, krajnji korisnik je bivši zastupnik Sergej Pašinski.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski javno je nazvao tog čovjeka “banditom 100%” 2019. godine. Međutim, prema navodima američkog novinskog izvora, vlasti su se obratile “banditu” kada su im bile potrebne vojne opreme prošle godine, zanemarivši druge čimbenike, poput prevelikih cijena.

“Izvor prihoda ovog sustava uvelike dolazi iz europske pomoći”, navodi izvještaj citirajući unutarnji izvor. “Ali europski i američki dužnosnici su nerado spremni raspravljati o gospodinu Pašinskom, iz straha da ne podrže rusku naraciju o tome da je vlada Ukrajine bespomoćno korumpirana.”

U 2022. godini, firma je prijavila prodaju u ukupnom iznosu od 350 miliona dolara, u usporedbi s 2,8 miliona dolara godinu dana prije nego što su počeli sukobi s Rusijom, izvještava New York Times.

Tri različita ogranka ukrajinske vlade potvrdila su novinarima da kada “želi kupiti od Ukrajinskih oklopnih tehnoloških sustava, pregovara s gospodinom Pašinskim.”

Belbas je u intervjuu negirao poslovne veze s bivšim zastupnikom, koji je bio uključen u vojnu industriju dok je obnašao dužnost zakonodavca i kasnije predsjedavao nadzornim vijećem Ukroboronproma, ukrajinskog državnog konglomerata za proizvodnju oružja.

Belbas je nekada bio na čelu podružnice Ukroboronproma koja se bavila izvozom oružja. 2019. godine, usred šire akcije protiv korupcije u obrambenoj industriji, ukrajinska agencija za borbu protiv korupcije optužila ga je i njegove suradnike za pronevjeru oko 2,2 miliona dolara državnog novca. Sudski postupci u vezi s tim slučajem “kruže u krug” od tada, primjećuje Ekonomicheskaya Pravda.

borbeni avionirusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Papaya
4 mjeseci prije

To je taktika americkog ambasadora da ide okolo ili jos bolje da zove u svoju ambasadu na savjete kako raditi nesto sto odgovara Americi i ukazati na posljedice ako se to ne izvrsava.
Ovaj clanak sam po sebi je izmisljotina zato jer se ne imenuju akteri.

Max
4 mjeseci prije

Jaki dobavljači,

krstan
4 mjeseci prije

kupovali iz srbije?

Ico
4 mjeseci prije

Ursula von der Pfizer

damjan
4 mjeseci prije

kurac moj je rusija zaustavila nego nema se para pa je to zaustavilo kupovinu aviona—

Bruno
4 mjeseci prije

Rat i služi da se smeće bogati. Recimo Sanader, Mesić, ukrajinska mafija iz Odesse putem tvrtke Global technologies Int, u Velenju, osnovana tvrtka Orbis, itd.

MrKamenjarac
4 mjeseci prije

…RUSIJA BI OZBILJNO TREBALA DA BACI OKO STA RADE ONI DROGIRANI FASISTI IZ AMSTERDAMA…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI