Rusija u Vijeću sigurnosti uložila veto na rezoluciju Londona protiv Irana

Logicno.com
11 komentara

Nacrt rezolucije predložen u Vijeću sigurnosti od strane Velike Britanije, kojom se Iran optužuje za opskrbu oružjem jemenskih revolucionarnih snaga, pokreta Ansarullah i Huti milicija, nije usvojen zbog ruskog veta i negativnog glasa Bolivije.

Kina i Kazahstan su se suzdržali od glasanja dok je ostalih 11 zemalja članica Vijeća sigurnosti, uključujući stalne i privremene, glasalo za.

“Ne možemo se složiti s ovim zaključcima i potvrditi navodne dokaze koji za odobravanje sankcija trebaju provjeru i raspravu”, izjavio je ruski veleposlanik u Ujedinjenim narodima, Vasilij Nebenzija.

Danima prije rasprave je Velika Britanija u Ujedinjenim narodima dijelila dokument u kojem se tražilo produljenje sankcija protiv Jemena koji je na udaru saudijske agresije, osuđujući Iran zbog navodnog kršenja embarga na isporuke oružja i vojne opreme, izravne ili neizravne, među kojima su projektili, bespilotne letjelice i vojna oprema kratkog dometa, koje Teheran navodno isporučuje borcima pokreta Ansarullah.

Nakon što su otkrili tajnu suradnju bivšeg predsjednika Saleha sa Saudijskom Arabijom i likvidirali ga u pokušaju bijeda iz Sane, došlo je do raskola u frontu koji se opire saudijskoj agresiji i pokret Ansarullah s Huti milicijama je ostala jedina sila koja brani Jemen od zračne i  kopnene agresije Saudijske Arabije i njezinih saveznika, koja je započela 26. ožujka 2015.

U međuvremenu, iranski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima, Gholamali Khoshroo, rekao je da kroz takve smiješne rezolucije SAD i Velika Britanija pokušavaju odvratiti pozornost javnosti od zločina počinjenih od strane njihovih saveznika u Jemenu.

Iran je pozdravio ruski veto na ovu rezoluciju protiv Irana koju je promicala Velika Britanija, a podržali su je SAD i Francuska. Iranski diplomat je osudio ove zemlje zbog njihove ulogu u naoružavanju Saudijske Arabije i poticanju na rat protiv siromašne arapske zemlje, Jemena, gdje stanovništvo treću godinu trpi rat i agresiju.

“Te su zemlje, zbog njihovih stalnih isporuka smrtonosnih oružja Saudijskoj Arabiji, sponzori saudijske monarhije i krive su za intenziviranje sukoba i gubitke mnogih nevinih života”, rekao je predstavnik iranskog ministarstva vanjskih poslova, Bahram Qasemi.

Qasemi je također optužio Veliku Britaniju, SAD i Francusku da su  potpisnice nacrta rezolucije protiv Irana, koji s druge strane daje legitimitet saudijskoj agresiji na Jemen, umjesto da nastoje zaustaviti sukob i iskoriste svoju težinu u Vijeću sigurnosti kako bi pronašli kompromisna rješenja i ponovno uspostave mir u regiji.

Predstavnik iranskog ministarstva vanjskih poslova je također naglasio kako SAD, Velika Britanija i Francuska  pokušavaju prikriti njihovu odgovornost za ratne zločine počinjene protiv civilnog stanovništva u Jemenu, posebno nad ženama i djecom, koji umiru od zračnih udara Saudijske Arabije i zbog pomorske blokadu nametnute zemlji, koja je posljednjih godina uzrokovala jednu od najgorih humanitarnih katastrofa u svijetu.

 

 

AnsarullahHutiSankcijeUjedinjene nacijeUNvetoVijeće sigurnosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bagatin
6 godine prije

Kini opet netko stavio muda u torbicu?

čitatelj portala
6 godine prije
igi
6 godine prije

,,,gledam svu ovu patnju po jemenu i siriji itd…promatram ponašanje cionista i medija u vazalskim državama NATO saveza i zaključujem:….skidam im kapu – stvorili su sistem medijske manipulacije osjećajuma u kome po njima prirodni tijek stvari jeste površnost i lječenje posljedica nikako uzroka npr….u sinju u napuštenoj kasarni vojarni bez prozora živi majka i kćer i diže se galama da se pomogne tim ljudima u ovim hladnim danima ali se nigdje ne vodi polemika i kritika sistema,društva koji je doveo ljude u takvu situaciju…..imamo slučaj čovjeka kome je kćer teško bolesna i završi u zatvoru zbog prijetnje doktorima i naravno u medijima se emocije plasiraju sa premisom razumjevanja postupka čovjeka,ali nigdje nema ozbiljne kritike politike i sistema koji je doveo do toga itd….tako i u ovoj gglobalističkoj licemjernoj politici gdje svi plaču nad SVOJIM civilima ali nema kritika niti ozbiljnog razumjevanja uzroka svih dešavanja jer oni se kriju…jer kada bi… Čitaj više »

Zvrk
6 godine prije

Nebenzija je na dobrom putu da nadomjesti nenadomjestivog Čurkina. Štoviše, on mi se čak čini sirovijim i oštrijim u retorici od svog prethodnika.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI