Rusija upozorava Zapad protiv otimanja ruske imovine

Rusija - Rublja
11 komentara

Odmah će uslijediti protureakcija nakon bilo kakvih pokušaja zapljene sredstava, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov

Zapljena ruske imovine od strane zapadnih zemalja bila bi “nezakonita” i “izuzetno opasna” za globalni financijski sustav, upozorio je u petak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. SAD i EU navodno razmatraju korištenje ruske imovine zamrznute na Zapadu za obnovu Ukrajine ili čak financiranje tekućih vojnih napora Kijeva. Prema New York Timesu, kaže se da je administracija američkog predsjednika Joea Bidena dala najnoviji prijedlog da to učini dok se Bijela kuća bori dati zeleno svjetlo za novi paket pomoći od 60 milijardi dolara za Ukrajinu. Procjenjuje se da je 260 milijardi eura (285 milijardi dolara) imovine ruske središnje banke imobilizirano u zemljama G7, EU-u i Australiji nakon pokretanja ofenzive Moskve u Ukrajini u veljači 2022., pri čemu se većina rezervi nalazi u Europi. Obraćajući se novinarima u petak, Peskov je primijetio da se pitanje konfiskacije zamrznutih sredstava i dalje postavlja i u Europi i u SAD-u.

“Ova tema je, prije svega, neprihvatljiva”, rekao je Peskov, dodajući da bi potencijalna zapljena ruske imovine zadala “vrlo ozbiljan udarac međunarodnom financijskom sustavu”. Glasnogovornik Kremlja naglasio je da svaka zemlja koja razmatra taj potez mora shvatiti da Rusija “nikada neće ostaviti na miru one koji su to učinili” i da će poduzeti opsežne pravne postupke.

EU i SAD također moraju shvatiti da bi nakon zapljene ruske imovine uslijedio proporcionalan odgovor Moskve, dodao je Peskov. ”Ako nam netko nešto oduzme, onda ćemo vidjeti što mi možemo oduzeti kao odgovor na to. Ako pronađemo to nešto, mi ćemo to, naravno, odmah zaplijeniti”, rekao je glasnogovornik. Ruski ministar financija Anton Siluanov prethodno je izdao slično upozorenje Zapadu, obećavajući protumjere dok je predsjednik državne Dume Vjačeslav Volodin prošlog mjeseca tvrdio da je imovina G7 u Rusiji ”brojnija od ruskih zamrznutih sredstava na Zapadu”. Financial Times je u srijedu izvijestio da su brojne članice EU-a, uključujući Francusku, Njemačku i Italiju, bile “izuzetno oprezne” u vezi s mogućnostima zapljene ruske imovine. Prema novinama, te su zemlje zabrinute da bi se taj potez smatrao “prelaženjem crte”, te bi mogao izazvati zabrinutost u Aziji i na Bliskom istoku da državna imovina u zapadnim valutama nije sigurna.

euImovinarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dobronamjerno
4 mjeseci prije

A SVO je zakonita I bezopasna?

Starlight
4 mjeseci prije

Svi su isti ovima kojima se krade i ovi koji kradu jedni i drugi radu za Klaus Schwab

nastran
4 mjeseci prije

s tim će srušiti osnovu “zapadnog slobodnog svijeta”…a to je nepovredivost vlasništva..idioti

Max
4 mjeseci prije

Logično upozorenje.

tihobl
4 mjeseci prije

NYT kuka sta je Putin uradio zapadnim kompanijama koje su se povukle iz RF. Podale su aktivu u Rusiji svome zaposleniku koji je covjek od povjerenja za 1$ ili 1 evro. A onda je Putin nagovorio toga covjeka od povjerenja da po duploj cijeni preproda fabrike nekom od Putinovih oligarha. Ovaj bi po istoj cijeni prodao nekom od ruskih senatora, ovaj preprodao kadirovu, Kadriov nekom putinovom dzudisti, ovaj nekome iz FBS, a taj bi poklonio fabriku drzavi. NYT prozejnuje da je sad u Rusiji 70-80% drzavno vlasnistvo. Zapadne kompanije su se mislile fiktivno povuci, prepisati imovinu na svoje ljude i dalje upravljati sa njom do ukidanja sankcija, a tad bi ponovo otkupile od svojih ljudi. Sad tek trebaju sracunati koliko su izgubili, a radi se o stotinama milijardi. I sto je najgore sve je legalno. legalno su prodali svojim ljudima, a ovi su legalno preprodali drugome. I svi u lancu… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI