Rusija zahtijeva istragu UN-a u vezi eksplozije na Sjevernom toku

Ujedinjene nacije
5 komentara

Državna Duma glasovala je za hitnu međunarodnu istragu o eksplozijama

Zastupnici u ruskoj Državnoj dumi, donjem domu parlamenta, jednoglasno su u četvrtak izglasali usvajanje apela UN-u, u kojem se zahtijeva istraga o sabotaži plinovoda Sjeverni tok u rujnu. Zastupnici su incident opisali kao “zločin koji su počinile SAD”. Ovaj potez uslijedio je nakon što je prošli tjedan iskusni istraživački novinar Seymour Hersh objavio bombastično razotkrivanje u kojem je otkriveno kako su Washington i njegov saveznik u NATO-u Norveška surađivali u razvoju plana za uništavanje plinovoda. Ruski poziv pripremljen je u ime predsjednika državne Dume Vjačeslava Volodina, koji je na sjednici parlamenta u četvrtak eksplozije nazvao terorističkim napadom.

“Razmislite samo o tome: teroristički čin usmjeren protiv Rusije, Njemačke, Nizozemske i Francuske. SAD su ga besramno pokrenule, a predsjednik Biden ga je javno podržao”, rekao je Volodin. Također je istaknuo kako su zemlje uključene u incident “radile prema uputama i CIA-e i SAD-a.”

Parlamentarni odbor za međunarodne odnose u utorak je prvotno predstavio žalbu Državnoj dumi. U dokumentu se navodi da “Bidenova administracija, koja je izdala nezakonitu naredbu, snosi punu odgovornost za nanošenje višemilijardske štete vlasnicima najvažnije energetske infrastrukture za euroazijski kontinent”. U dokumentu se inzistira na tome da Washington mora odgovarati za “dugoročne štetne učinke ovog napada na ekonomski razvoj zemalja regije” i “katastrofalne štete za okoliš”. Prema zakonodavcima, “cinična želja” Washingtona za geopolitičkom hegemonijom i “fizičkom eliminacijom prirodnih konkurenata” stavlja američke čelnike “u rang s nemilosrdnim teroristima i ratnim zločincima”.

Dana 26. rujna, niz eksplozija teško je oštetio oba plinovoda Sjeverni tok, koji su izgrađeni ispod Baltičkog mora za isporuku ruskog prirodnog plina Njemačkoj i drugim zemljama EU-a. Eksplozije su se dogodile u blizini danskog otoka Bornholma, u području gdje su američka mornarica i njezini NATO saveznici nekoliko mjeseci prije izveli vježbe BALTOPS 22. Prema Hershu, američki ronioci podmetnuli su eksploziv pod okriljem pomorske vježbe, a kasnije su detonirali bombe pomoću norveškog patrolnog zrakoplova. Washington je opetovano odbacio odgovornost za napad, osuđujući Hershova otkrića kao “fikciju”.

Državna DumarusijaSjeverni tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Rusija: neka amerikanci dokazu da nisu krivi. Nije dovoljna izjava.

Ico
1 godina prije

Kosovo treba demililitizirati! Ali, Kosovo treba ostati kao autonomna pokrajina u sastavu Srbije.

Njonjo
1 godina prije

Bas nitko iz republikanske stranke u USA ne trazi istragu zato jer te dvije strange su igrokaz.

Max
1 godina prije

Opravdano.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI