Ruska Agencija protiv monopola odredila Appleu novčanu kaznu od iznosu od 12 milijuna dolara zbog ”protu-konkurentske” politike američke firme. Apple tvrdi da će se žaliti.

Apple
7 komentara

Američki tehnološki div Apple dao je službene izjave o tome da će se boriti protiv tvrdnji da je iskoristio svoj dominantni položaj radi unaprjeđivanja vlastitih proizvoda, ispred svojih konkurenata. Izjava američke tvrtke uslijedila je nakon što je ruska tvrtka za nadzor protiv monopola izjavila da će Apple morati platiti kaznu od 12 milijuna dolara.

Moskovska Savezna agencija protiv monopola objavila je u utorak dokaz o  tome da je Apple, jedna od najrenomiranijih svjetskih tvrtki s kojom se javno trguje, prekršila pravila poštenog tržišnog natjecanja u zemlji. Žalba je potekla od ruske softverske tvrtke Kaspersky Lab, koja proizvodi antivirusne i cyber-sigurnosne proizvode. Konkretno, tvrtka sa sjedištem u Moskvi tvrdila je da se njezina tehnologija roditeljskog nadzora suočila s nepotrebnim preprekama za pristup Appleovoj Trgovinu, odnosno App Storeu.

Agencija tvrdi: „Utvrđeno je da je Apple zlorabio svoj dominantni položaj na tržištu mobilnih aplikacija za iOS tako da je doveo do konkurentske prednosti u pogledu Appleovih proizvoda, dok je istovremeno otežao poziciju i mogućnost proboja proizvoda konkurenata.“ Tvrtka se sada suočava s kaznom većom od 900 milijuna rubalja (više od 12 milijuna dolara).

Vlasti kažu kako korektivna naredba izdana Appleu zahtijeva od tvrtke osiguravanje mogućnosti da “interne aplikacije tvrtke nemaju prednost nad aplikacijama trećih strana, kao i to da programeri aplikacija za roditeljski nadzor mogu distribuirati aplikacije u Appleovu Trgovinu aplikacija, uz sve mogućnosti koje aplikacija sadrži u svom originalnom obliku.” Ova odluka zapravo je samo ponavljanje prethodne presude o tom pitanju iz prošle godine.

Prema Kaspersky Labu, Apple je od tvrtke Kaspersky tražio smanjivanje mogućnosti njihove aplikacije ”Kaspersky Safe Kids.” Točnije, Apple je od Kaspersky Lab tvrtke tražio onemogućivanje dvije glavne funkcije te aplikacije: tražio je da Kaspersky ukloni mogućnost blokiranja aplikacija, kao i blokiranje Safari internetskog preglednika. U suprotnom, Apple će zabraniti preuzimanje te aplikacije na svoje iOS uređaje. Prije toga, aplikacija je bila dostupna u ugrađenoj trgovini tri godine, bez ikakvih prigovora tehnološkog diva.

Kasnije u utorak, Apple je rekao da će se žaliti na odluku, s time da novčana kazna još uvijek stoji sve dok sud ne donese odluku. “Ponosni smo što smo pomogli desecima tisuća programera u Rusiji, uključujući Kaspersky Lab, dobivanje pristupa više od milijarde korisnika u 155 zemalja putem naše App Trgovine,” navodi se u izjavi Applea. Američka je tvrtka dodala da je surađivala s tvrtkom Kaspersky kako bi joj pomogla uskladiti njihovu aplikaciju s pravilima u vezi sa zaštitom djece, koja vrijede unutar Apple Trgovine.

Ranije ove godine Rusija je tražila da svi pametni telefoni u Rusiji dolaze s predinstaliranim programima domaće proizvodnje, uključujući tražilice, preglednike i druge programe. Potez će, kažu dužnosnici, pomoći udiverzificiranju tržišta na kojemu inače dominiraju američki tehnološki konglomerati. Međutim, kritičari takvih poteza tvrde da je ovo način kako Moskva želi imati povećanu kontrolu nad korisnicima pametnih telefona i interneta u Rusiji.

AppleiOS
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

kazna apple-u od 12 milijuna dolara..ovo je sala.ako se zeli poslati neka poruka big tech gigantima sa takvom kaznom,poruka je jasna..decki,ispunili smo formu radi blesana,vi samo nastavite sa protu-konkurentskom praksom i zalbama,pa ce za par mjeseci opet neka kazna koju necete ni osjetiti.pogodovanje ogromnim korporacijama.hvala.

2 godine prije

A vidi muslimana sto su se nasli na temi…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI