Ruska svemirska agencija predlaže postavljanje nuklearne elektrane na Mars

Mars-Nuklearna elektrana
24 komentara

Inženjeri kažu da se elektrana može isporučiti na Crveni planet pomoću Zeusa – perspektivnog svemirskog tegljača ruskog dizajna na nuklearni pogon, koji bi trebao započeti ispitivanja letova 2030. godine.

Specijalisti iz Arsenal Design Bureau – podružnice ruske svemirske agencije Roscosmos sa sjedištem u Sankt Peterburgu specijalizirane za proizvodnju svemirskih letjelica, satelita i drugih svemirskih tehnologija – predložili su stvaranje nuklearne elektrane za buduću rusku bazu Mars.

Sputnjik se uspio upoznati s prijedlogom – koji preporučuje upotrebu tehnologija razvijenih za Zeusov međuplanetarni svemirski tegljač za stacionarni nuklearni reaktor i za površinu Marsa.

Prema Arsenalovom prijedlogu, reaktor bi se isporučio Crvenom planetu na brodu Zeus, i spustio se na njegovu površinu pomoću padobranskog sustava. Nakon slijetanja, elektrana bi se aktivirala kako bi pružala energiju potencijalnoj ruskoj marsovskoj bazi.

Povrh toga, inženjeri kažu da bi Zeus, ako bi se trebao rasporediti na Lagrangeovoj točki između Sunca i Marsa (tj. točke u svemiru u kojoj su gravitacijske sile tih tijela podjednako jake), njegovi senzori i odašiljači na brodu mogli služiti kao “kanal velike brzine za prijenos informacija na Zemlju s površine Marsa i sa svemirskih letjelica koje kruže oko planeta.”

Ranije je Sputnjik izvijestio da bi električni pogonski sustav klase megavata, koji je predložio Zeusov projekt, omogućio onemogućavanje upravljačkih sustava kontradiktornih svemirskih letjelica pomoću elektromagnetskog impulsa, pa čak i puštanje laserskih zraka.

Dizajneri istraživačkog centra Keldysh sa sjedištem u Moskvi također su predložili da se klasa svemirskih letjelica može koristiti kao komponenta u ruskoj protuzračnoj obrambenoj mreži, otkrivajući ciljeve s orbite i prenoseći te podatke na zemaljske raketne sustave.

Rusija na stvaranju međuplanetarne letjelice s nuklearnom elektranom radi od 2010. godine. Na Međunarodnom zrakoplovnom i svemirskom sajmu MAKS izvan Moskve prvi je put predstavljen 2019. koncept svemirskog tegljača s detaljnijom prezentacijom dano na forumu ARMY-2020.

Prošlog prosinca Roscosmos je potpisao ugovor s Arsenal Design Bureau za eksperimentalni dizajn Zeusa s 56,5 milijuna dolara. Očekuje se da će ovaj posao biti završen do 2024. godine, a letačka testiranja, nadamo se, počinju 2030. godine.

U lipnju je šef Roscosmosa Dmitrij Rogozin rekao da se osim na Mars, Zeusovi tegljači mogu slati i na druge planete, uključujući Veneru, pa čak i putovati izvan našeg Sunčevog sustava, gdje mogu tražiti vanzemaljski život.

Roscosmos je najavio niz ambicioznih planova posljednjih godina, uključujući izgradnju prve svemirske stanice samo s Rusijom od uklanjanja Mira 2001. godine, te planove za seriju misija s posadom i bespilotnom posadom na Mjesec, pa čak i moguću bazu Mjeseca. Međutim, ruski svemirski program suočio se s dva glavna problema: nedostatkom dovoljno sredstava za realizaciju nekih svojih ambicioznih projekata i koncentracijom sredstava i drugih resursa u nedvojbeno upitne svrhe – poput tekuće izgradnje sljedećeg uredskog centra od 250.000 kvadratnih metara u legendarnu tvornicu svemirskih raketa Hruničev u Moskvi.

Unatoč dugom popisu svemirskih prvijenaca (uključujući prvi satelit, prvog muškarca i ženu u svemiru, prvu svemirsku postaju, prvo slijetanje na Mjesec i Mars, itd.) Rusija je 2020. godine na svoj svemirski program potrošila samo 3,58 milijardi dolara, samo 260 milijuna više od Japana, a manje od Francuske (4,04 milijarde USD), Kine (8,85 milijardi USD) i Sjedinjenih Država (47,69 milijardi USD). Ovi i drugi čimbenici utjecali su na zemlju koja je nekoć uživala status svemirskog začetnika, budući da su nedavno Kineska svemirska agencija i NASA prikazali najnovije i snimke svojih rovera koji lutaju površinom Marsa.

marsnuklearna elektranaRuska svemirska agencijaSvemir
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
The Beatles
2 godine prije

Da da kako ne, ma šta elektranu, treba sve prebaciti na mars, ajde jado jadni nisi u stanju doći ni do mjeseca a gradio bi na marsu, no masta je dopustena a izgleda da je neke dobro udarila

Mrčikola
2 godine prije

Duhoviti su, nadmašiti će NASU, Elona i Kineze…baš me zanima kakav će bit “odgovor” ovog trojca.

Mlata
2 godine prije

Dobro je, ja reko po naslovu tamo bude nuk elektrana a energija se šalje na zemlju! Pohitao da napišem da “nemere to bez kabla”

2 godine prije

Trka u svemiru ulazi u ozbiljnu fazu – šta ono beše karakterističnu za predhodnu takvu trku?

Zagten
2 godine prije

Logicno i ispravno. Ako je Valentina Teraskova oplodjena u svemiru prije 60godina, zasto danas ne bi bila barem nuklearka na Marsu..🤔

2 godine prije

ja sam naucio da razlikujem ozbiljne projekte od izjava za stvaranje publiciteta.
potonje ne bi trebalo ni prenositi.

Ukleti Holandjanin
2 godine prije

Javio bih se za clana posade,odrzavanje recimo,al mi treba karnister od 50 litara punog asisovog ulja.I duvan , i rakija.eto.

Bosanac
2 godine prije

Bosanska svemirksa agencija je to tamo postavila prije par milenija 🙂

2 godine prije zadnji put uredio Bosanac
Zsphere
2 godine prije

Ne znam čemu ovo sluzi, valjda da malo digne moral Rusima ili jednostavno da ne zaostaju za nasom u bajkama. Svakako da ovo neće nikada uraditi jer same nuklearne elektrane to su zastarjele i primitivne tehnologije a tek za nekoliko desetina godina vjerovatno ce sve biti daleko prevazidjene. Naravno tu je i uslov da ovladamo tehnologijom sa kojom mozemo proci Van Alenov pojas ili da nam bude dopušteno.

2 godine prije zadnji put uredio Zsphere
Max
2 godine prije

Marsobbil??

Tak
2 godine prije

Greta Thundberg likes this

Oli
2 godine prije

Baaaaa haaaaaa haaaaaaaaa haaaaaaaaaaaaaa

dulebg
2 godine prije

Ovi dimnjaci nisu specifično obeležje nuklearnih elektrana. Oni se ugrađuju na sve termoelektrene koje nemaju dovoljno vode za hlađenje – rečni tok ili more, bez obzira – bile one na ugalj, plin ili nuklearke.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI