Ruska ulaganja u iračke energetske projekte premašuju 10 milijardi dolara

Ulaganje u Iracke energetske projekte
6 komentara

Suradnja Rusije i Iraka u naftnom sektoru je “vrlo aktivna,” usprkos svim ograničenjima i utjecaju Covida-19, rekao je zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak.

Novak, koji je prethodno bio ruski ministar energetike, sastao se u srijedu s iračkim ministrom nafte Ihsanom Abdulom Jabbarom, kako bi razgovarao o perspektivama naftnih i plinskih projekata dviju zemalja, kao i o situaciji na svjetskom, naftnom tržištu.

Primijetio je plodnu suradnju Rusije i Iraka u naftnom sektoru, rekavši: “Naša je interakcija vrlo aktivna, unatoč trenutnim ograničenjima i utjecaju koronavirusa.”

Govoreći o postojećim projektima ruskih naftnih tvrtki u Iraku, Novak je rekao: „Naše tvrtke aktivno provode niz uspješnih projekata na teritoriju iračke republike. Do danas su akumulirana ulaganja ruskih naftnih i plinskih kompanija u iračke projekte premašila 10 milijardi dolara.“

Prema ruskom prvom zamjeniku predsjednika Odbora za ekonomsku politiku Vijeća Federacije Juriju Fedorovu, tvrtke planiraju potrošiti do 20 milijardi dolara na naftne projekte u Iraku.

Rusija i Irak su 2019. godine obnovili suradnju u energetskoj infrastrukturi, a posebno u elektroenergetskom sektoru. Neke ruske tvrtke mogle bi pomoći Bagdadu u obnovi i razvoju elektroenergetskih objekata, dok su u tijeku pregovori o izgradnji termoelektrana uz pomoć ruskih tvrtki.

Dokazane iračke rezerve nafte iznose preko 145 milijardi barela, dok rezerve plina prelaze 3,7 bilijuna kubičnih metara.

Aleksandar NovakIrakrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mislim
3 godine prije

Do danas su akumulirana ulaganja ruskih naftnih i plinskih kompanija u iračke projekte premašila 10 milijardi dolara.“
kad prestanu računati u dolarima, e onda će da budu suverene države.

Max
3 godine prije

Time se Rusija logički postavlja kao strateški partner Iraka. Još ako im proda oružane sustave sustave to će biti trn u peti SAD a

Lucija, prva
3 godine prije

Kako se ono zvao onaj projekt…kad je nafta iz Iraka trebala ići do Austrije…? 😏

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI