Ruska vojska zarobila prvo švedsko oklopno vozilo

Ruska vojska zarobila svedsko oklopno vozilo
17 komentara

Ruske snage zauzele su svoje prvo borbeno vozilo pješadije CV90 švedske proizvodnje na ukrajinskom ratištu. Snimak zaplenjenog hardvera objavila je u nedelju novinska agencija RIA Novosti.

Fotografije ruskih vojnika kako poziraju ispred CV90 pojavile su se na društvenim mrežama u subotu. Kako prenosi Readovka, zarobljena je tokom borbi u Luganskoj oblasti.

Švedsko borbeno vozilo pješadije pogođeno je prijenosnim raketnim bacačem. Komandant je poginuo u eksploziji, dok je ostatak ukrajinskih vojnika izašao i pobegao, prenele su RIA Novosti.

Na snimku koje je objavila agencija vidi se rupa na oklopu CV90 koju je napravila raketa. Prikazivala je i unutrašnjost vozila, gdje su mnogi znakovi prevedeni sa engleskog na ruski kako bi ih Ukrajinci mogli razumjeti.

CV-90 je porodica borbenih vozila koja su u službi švedske vojske od 1993. godine. Opremljena su topom kalibra 40 mm i imaju oklop koji može izdržati projektile od 30 mm.

Švedska, koja želi da postane članica NATO-a, rekla je da planira da isporuči CV-90 Ukrajini u januaru. Početkom jula ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov objavio je da su vozila stigla. Prema web stranici za praćenje Oryxa, Kijev je primio ukupno 50 CV-90.

Snimak koji navodno prikazuje trenutak kada je švedsko vozilo pogođeno raketom također je postavljen na internet.

Ruske snage su tokom sukoba zarobile različite delove hardvera koje je isporučio Zapad, od kojih su neki bili izloženi u Parku Patriota u Moskovskoj oblasti. Trofeji prikupljeni posljednjih sedmica također uključuju borbeno vozilo Bradley američke proizvodnje i francuski tenk na kotačima AMX-10.

Rusija je dugo osuđivala isporuku stranog oružja Ukrajini, tvrdeći da će to samo produžiti borbe, ali je neće spriječiti da ostvari ciljeve svoje vojne operacije. Prema Moskvi, pomoć koju Kijevu pružaju SAD, EU i neke druge zemlje već čini zapadne nacije de facto stranama u sukobu.

CV90rusijaŠvedskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

Сад … Растављај – па ћеш знати , шта ћеш даље 😁 ! Спасибо Швеции , Tack Sverige 😁🤳

plemeniti
8 mjeseci prije

u Parku Patriota izložrna i IKEA?
Veliki uspjeh ….stvarno..ogroman.

AJeTo
8 mjeseci prije

Danas je stvar prestiža za nadobudne držav(nik)e da im Rusi zarobe ili unište naoružanje.

Ante
8 mjeseci prije

Uz to jučer sam gledao video koji su Rusi snimili kada su Ukrajinci započeli prije koji mjesec veliku Ukrajinsku ofenzivu koja je mjesecima najavljivana od strane zapadnih medija. u tom videu jedan Ruski tenk uništio je šest Bradlija i dva tenk a Ukrajinci nisu ni vidjeli Ruski tenk nego su samo išli prema ruskom tenku kao hipnotizirani. To je pokazatelj kako je NATO uvježbao Ukrajince za borbu iako su imali vremena za uvježbavanje još od 2014 godine.

Max
8 mjeseci prije

nije i zadnji.

Гавран
8 mjeseci prije

“Pojedinačna oklopna vozila stižu do linije odbrane Oružanih snaga Ruske Federacije, postajući laka meta ruske vojske. Često je povlačenje takvih oklopnih vozila blokirano ponovljenim miniranjem, zbog čega je posada zarobljena, a oklopna vozila postaju još jedan ruski vojni trofej. ”

Verovatno se posao odrađuje oružjem naziva “Poljoprivreda” namenjenog daljinskom miniranju

Dawor
8 mjeseci prije

Auuuuuu …. kakav “uspjeh”

Lucija, prva
8 mjeseci prije

Stavljam ovo jer vidim da lažu o ovom Staromajorskom:

“ЧЛАН Главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов, који је и председник покрета „Заједно са Русијом“, објавио је на свом Телеграм каналу да Оружане снаге Украјине трпе огромне губитке у борбама за насеље Старомајорское које је главна тачка коју снаге кијевског режима покушавају да освоје на фронту у центру Времјовске избочине.

          Рогов је навео да су Украјинци на том делу запорошког фронта, откако су 4. јуна кренули у конфтраофанзиву, ИЗГУБИЛИ ЦЕЛУ ЈЕДНУ БРИГАДУ.

          „У досадашњим борбама за Старомајорское, Украјинци су – по потврђеним подацима – изгубили преко 3.000 ВОЈНИКА. А то је заиста много“.

           За Старомајорское и његову околину и даљењсе воде жестоке борбе.”

Lucija, prva
8 mjeseci prije

“ПОЉСКА је послала снајперисте на границу са Белорусијом.

          Ово је објавила Генерална команда Оружаних снага Пољске.   

          Председник владајуће пољске партије Право и правда Јарослав Качињски најавио је ширење безбедносне ограде на граници са Белорусијом.

          Почетком јула Пољска је са 500 полицајаца појачала своје снаге на граници са Белорусијом.

          Дотад је на њој држала 5.000 граничара и 2.000 војника.

          Председник Белорусије Александар Лукашенко је на састанку са руским лидером Владимиром Путином 23. јула показао мапу са распоредом пољских снага на граници са његовом земљом која је у конфедералном савезу са Русијом.

           Навео је да се једна од пољских бригада налази 40 км од белоруског приграничног града Бреста (раније је била 500 км од границе), а да се друга налази 100 км од Гродна.”

Heh. Sjećate se ovog imena, Grodno?

Poslali su cijelu brigadu ne bi li zaustavili onih par Wagnerovaca…🙂

Lucija, prva
8 mjeseci prije

“Najveći za.jeb za razumijevanje i je u tome što Ukrajinci mjere u teritoriju i selima, a rusi u broju ljudi i oklopa koji unište. Ne kažem da Ukrajinci nisu u snažnoj ofenzivi i jeb.ački se bore za svaki centimetar, ali neće uspjeti napraviti strateški važan pomak…”

Eto. Sažetak.

Lucija, prva
8 mjeseci prije

“U Rusiji postoji raspoloženje za jesensku ofenzivu. Pravac Harkov- Dnjepar-Zaporiožje.
Odsijecanje utvrđenih ukrajinskih položaja prema Donjecku koji će se naći u okruženju i konačni slom Zelenskog i ratnog huškača Bidena.”

Jesenska? 😁

Ludi Zoka
8 mjeseci prije

oće li rusi švedima vratiti tenak, jel zna ko

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI