Ruske snage uništile voz sa zapadnim oružjem

Eksplozije
27 komentara

Ruske snage su udarile u teretni voz koji je prevozio vojnu opremu koju su ukrajinskim snagama isporučili zapadni pristalice Kijeva, saopćilo je Ministarstvo odbrane u Moskvi.

Kombinovani napad uključivao je avione, projektile i artiljeriju, navodi ministarstvo u saopćenju u petak. “Voz sa zapadnim oružjem i vojnom opremom pogođen je u oblasti naselja Udačnoje u [ruskoj] Donjeckoj Narodnoj Republici”, dodaje se.

Udačnoje, na engleskom prevedeno kao “srećnik”, nalazi se u zapadnom delu republike.

Osoblje i oprema 67. ukrajinske mehanizovane brigade takođe su pogođeni na željezničkoj utovarnoj stanici u oblasti Balakleja u ukrajinskoj oblasti Harkov, saopštilo je ministarstvo.

U posljednja 24 sata ruske snage su također uništile pet američkih haubica M777, dvije američke lake vučne haubice M102 kalibra 105 mm, radar za protuvatru AN/TPQ-50 američkog dizajna, britansku haubicu FH-70 i drugi hardver. , navodi se u saopštenju.

Priliv zapadne pomoći Ukrajini drastično se smanjio posljednjih mjeseci jer su se republikanci u američkom Kongresu odupirali pokušajima predsjednika Joea Bidena da progura još 61 milijardu dolara vojne pomoći Kijevu. Zastoj, koji se odužio od jeseni, riješen je ranije ove sedmice kada su zakonodavci usvojili zakon, a Bajden ga je potpisao.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u srijedu da su kašnjenja pomoći SAD-a i EU dovela do “posljedica” na bojnom polju. Ukrajinske snage su “nabačene, što je Rusiji omogućilo da napreduje na liniji fronta”, rekao je on. Stoltenberg je, međutim, tvrdio da “nije prekasno da Ukrajina prevlada jer je na putu veća podrška”.

Rusija je više puta upozoravala da strane isporuke oružja Kijevu neće spriječiti Moskvu da ostvari svoje vojne ciljeve, već će samo produžiti borbe i povećati rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a. Prema zvaničnicima u Moskvi, obezbjeđivanje oružja, razmjena obavještajnih podataka i obuka ukrajinskih trupa znači da su zapadne nacije već postale de facto strane u sukobu.

Napadrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koja
12 dana prije

Žare i Dalibor na aparatima

tatamata
12 dana prije

sad bi nas nazi junak djuro reko …… mashala

Ante
12 dana prije

Amerikanci nikada nisu imali namjeru da uvježbaju Ukrajinske snage na nivo zapadnih vojnika. Iako su za to imali dosta vremena od 2014 godina. Amerikanci su gurnuli Ukrajinu u rat to jest njihove tajne službe i onda su očekivali od Ukrajinaca da se bore protiv ogromne Rusije koja ima mnogo veće vojna sredstva. Rezultat je vidljiv na bojištu gdje su Rusi desetkovali Ukrajince i danas u ovim trenutcima zauzimaju više teritorija od Ukrajinaca koji su za prošlogodišnje ofenzive imali nenadoknadive žrtve u ljudstvu. Jučer čitam još jednu vijest a to je da Amer povlači Abramse iz Ukrajine, nakon što su Rusi uništili samo nekoliko tih tenkova na bojištu. Prošle godine su u svim medijima brujali u ovo vrijeme kako će Njemački tenkovi Tigar biti prekretnica na bojištu, danas vidim kakva je ta prekretnica zapravo bila. Na kraju sam stekao dojam da se novac za uvježbavanje Ukrajinskih vojnika zapravo krade toliko masovno… Čitaj više »

xyz
12 dana prije

SAMO DERI….!!!!!

stopostoo
12 dana prije

Nadam se da niti jedan neće proći.

Max
12 dana prije

Prije nego dođe na bojište kao i sve ostalo.

Herc
12 dana prije

Vazda sam se pitao kakav je to rat ako ima struje za izvoz a vozovi voze od poljske do kijeva , napokon se krenulo sa ratom u višu dimenziju civili će patiti ali treba rušiti svu infrastrukturu,ceste ,mostove,elektrane ,trafo , željeznice,fabrike

Zvone
11 dana prije

Prvi put su uništili oružje koje je slao zapad ali zašto to stalno ne rade?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI