Ruski desantni brod oštećen u ukrajinskom napadu na Krim

Ruski ratni brod
17 komentara

Ukrajinske snage oštetile su ruski desantni brod Novočerkask u njegovoj matičnoj bazi u Feodosiji prekonoćnim raketnim udarom, potvrdilo je u utorak ujutro rusko Ministarstvo odbrane.

Angažman je takođe rezultirao rušenjem ruskog protivvazdušnog naoružanja dva ukrajinska aviona Su-24 u blizini grada Nikolajeva od ruskog protivvazdušnog naoružanja, saopštila je vojska.

Napad na krimski lučki grad potvrdio je i guverner regiona Sergej Aksjonov, koji je izvijestio da je jedna osoba ubijena, a dvije povrijeđene. Eksplozivni talasi od eksplozija na vojnom objektu oštetili su i prozore na obližnjim zgradama, ali je inače civilna infrastruktura ostala netaknuta, naveo je zvaničnik. Lokalne hitne službe su kasnije medijima saopštile da je prijavljeno da je pet osoba povređeno i da 250 spasilaca reaguje na situaciju.

Regionalni željeznički operater je kasnije u saopštenju naveo da su na terminalnoj stanici u Feodosiji razbijena stakla. Red vožnje vozova je prilagođen kako bi se omogućile popravke, dodaje se u saopštenju.

Ukrajinski general Nikolaj Oleščuk, koji komanduje nacionalnim vazduhoplovnim snagama, tvrdi da je Novočerkask „ išao putem “ Moskve, bivšeg vodećeg broda ruske Crnomorske flote koji je potonuo nakon izveštaja ukrajinskog napada prošle godine. On je zahvalio vojnim pilotima uključenim u operaciju, ali nije potvrdio gubitke na strani Kijeva.

Desantni brodovi su prvenstveno namijenjeni za transport velikih vojnih tereta i raspoređivanje kopnenih snaga tokom amfibijskih operacija. Novočerkask može nositi, na primjer, 10 glavnih borbenih tenkova i 340 vojnika. Brod pripada klasi Ropucha, koji se proizvodio u Poljskoj od 1970-ih do 1990-ih.

Ni Rusija ni Ukrajina nisu identifikovale oružje korišćeno u noćnom napadu, ali neki vojni stručnjaci veruju da su to krstareće rakete vazduh-zemlja Storm Shadow, koje je Velika Britanija isporučila Kijevu ranije ove godine.

Ista vrsta oružja je navodno bila raspoređena tokom septembarskog napada na vojno pristanište u Sevastopolju, u kojem su pogođene dizel-električna jurišna podmornica “Kilo” Rostov na Donu i desantni brod klase “Ropucha” Minsk.

U ponedjeljak je rusko Ministarstvo odbrane izvijestilo o oslobađanju Marijinke u Donjeckoj Narodnoj Republici. Godinama je grad ostao glavno uporište ukrajinske vojske. Portparol ukrajinske vojske je u odgovoru rekao da su borbe u toku. Kijevsko ažuriranje od utorka o situaciji na liniji fronta uopće nije pominjalo grad, što je suprotno izjavama danima prethodnih dana.

Feodosijarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
4 mjeseci prije

Ovo nije dokaz nesposobnosti ruske vojske, ovo je dokaz neupotrebljivosti mornarice u savremenom ratovanju (što smo i sami odavno zaključili).

Kod postojanja hipersoničnih raketa plovni objekti su ništa drugo do plutajuće mete a ako su bluzu obale dovoljan je i roj dronova-samoubica.
———————-
Niko od nas ne može ni da zamisli kako će izgledati buduće ratovanje. Kinezi objavljuju da imaju oružje koje elekromagnetnim talasima uspavljuju protivnika – da se kladimo da mogu mnogo čega drugog da izazovu. A šta tek imaju sve strane što ne prijavljuju…

Branko
4 mjeseci prije

To su Amerikanci napravili preko Ukrajine

Max
4 mjeseci prije

Bruka za Ruse.

Lucija, prva
4 mjeseci prije

To je taj grad!! Feodosija / Teodozija. Poznat po prvom biološkom ratu! “Nalazi keramike pokazuju da je bila naseljena još u 6. vijeku pne… Ona se prvi put u historiji spominje oko 390. pne., kad se uspjela oduprijeti napadima Satirusa, vladara Bosporskog Kraljevstva. Njegov nasljednik Leukon pretvario je to naselje u VELIKU LUKU ZA UTOVAR PŠENICE u GRČKU (NAROČITO ATENU).” Zato se puno zna o ovom području. I cijelo vrijeme postojanja Bizanta, osim iz Egipta, žito je odavde išlo u Bizant. Pogledati kod Ruskog princa Vladimira. “Izvoz pšenice se nastavio sve vladavine Mitridata VI, protiv kojeg se grad pobunio. Kasnije je postao poseban dio Bosporskog kraljevstva s vlastitim guvernerom. Zna se da je u 3. vijeku još uvijek bio naseljen, ali čini se da je nedugo nakon tog bio napušten (najvjerojatnije nakon što su ga razorili Huni). Na arheološkom nalazištu pronađeno je dosta grčkog nakita i keramike. Za ranog srednjeg… Čitaj više »

tihobl
4 mjeseci prije

Po Kijevu se prica da su F-16 izveli napad.
Cekam pouzdne izvore da potvrde.

FELIX
4 mjeseci prije

TO JE DOKAZ DA SU GLOBALISTI SA NATOM VELIKA POMOC UKRAINCIMA, KOJI SU CAK I DATUM BOZICA PROMENILI ODNOSNO ISTOVETILI SA KATOLICIMA, TAKO DA BI SE JOS VISE ODMAKLI OD RUSKE BRACE I SLUZILI TUDZIM INTERESIMA, STO ZNACI UNISTENJE RUSIJE ILI JOJ BAREM STO VISE NASTETITI. DALI VAS OVAJ RAT MALO PGSECA NA HRVATE I SRBE.

gigi pinna
4 mjeseci prije

Veći dio mornarice Rusi su preselili u Novorossijsk – ovakvi napadi samo će još i više uvjeriti Putka da zatvori Ukrajini pristup moru.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI