Ruski general zadužen za ukrajinsku operaciju održao govor

37 komentara

General armije Sergej Surovikin u utorak je razgovarao s medijima po prvi put otkako je preuzeo opštu komandu nad tekućom ruskom vojnom operacijom u Ukrajini. 

Opisujući situaciju kao posebno “napetu” oko grada Hersona u svojoj izjavi za emiter Rossiya-24, on je dodao da bi vojska mogla biti primorana da donosi “teške odluke”.

NATO komanda oružanih snaga Ukrajine već dugo zahtijeva od kijevskog režima ofanzivne operacije u pravcu Hersona, bez obzira na bilo kakve žrtve – kako u Oružanim snagama Ukrajine tako i među civilnim stanovništvom“, naveo je Surovikin.

Ruska vojska je svjesna planova Kijeva da koristi “zabranjena” sredstva za vođenje rata u oblasti Hersona, dodao je Surovikin. Naime, Ukrajina priprema masovni udar na hidroelektranu Kahovka, koja se nalazi na rijeci Dnjepar, kao i masovne raketne i artiljerijske napade na sam Herson.

„Ove akcije mogu dovesti do uništenja infrastrukture ovog velikog industrijskog centra i masovnih žrtava među civilnim stanovništvom“, rekao je Surovikin.

U tekućim naporima da se ruska vojska izbaci sa svojih pozicija, Kijev masovno prebacuje svoje rezerve na liniju fronta, rekao je general. Ogromna većina tih rezervi su “jedinice teritorijalne odbrane, koje nisu adekvatno obučene”, dodao je Surovikin. Takve trupe imaju nizak moral, pa ih podupiru “odredi barijera” sastavljeni od tvrdokornih nacionalista “koji pucaju u svakoga ko pokušava da napusti bojno polje” , tvrdi on.

Dnevni gubici neprijatelja iznose stotine žrtava. Imamo drugačiju strategiju. Ne ciljamo na brze ofanzive, štedimo svakog vojnika i metodično mlatimo neprijateljske snage u napadu. Time ne samo da se minimiziraju naši vlastiti gubici, već se značajno smanjuje i broj žrtava među civilnim stanovništvom.

“Neprijatelj je zločinački režim koji gura građane Ukrajine ka smrti. Mi smo jedan narod sa Ukrajincima i samo želimo da Ukrajina bude država nezavisna od Zapada i NATO-a i prijateljska prema Rusiji”, rekao je Surovikin.

Surovikin je preuzeo sveukupnu komandu nad ruskim trupama koje učestvuju u vojnoj operaciji ranije u oktobru. General ima značajno borbeno iskustvo, od neprijateljstava u Čečeniji do operacije u Siriji, za koju je još 2017. godine dobio titulu Heroja Rusije.

Prema medijskim izvještajima, Surovikin je dobio nadimak ‘General Armagedon’ od strane njegovih kolega zbog njegovog tvrdokornog i neortodoksnog pristupa ratovanju. Njegovo uzdizanje u novu ulogu koincidiralo je s Rusijom koja je pojačala zračne bombe širom Ukrajine, s krstarećim projektilima i samoubilačkim dronovima koji su napali ključne infrastrukturne lokacije u zemlji.

rusijaSergej Surovkinukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keks
1 godina prije

Je…kad ti PRIJATELJI ruše i ubijaju sve što mogu, stvarno prijatelji, a u stvarnosti psihopatska zločinačka gamad, Nagazite ih Ukranjci na načine koji vam pašu, uzvratite PRIJATELJIMA istom mjsrom, već cvile, nek cvile jače…a ovog prijatelja ugostite PRIJATELJSKI.

Mrčikola
1 godina prije

Prle, bit će bolje…slobodno tržište, zdrava konkurencija, cjeloživotno obrazovanje, strana ulaganja i, naravno, znanost i religija, su garant tomu. 😁

eks
1 godina prije

Najjadnije je kada našim životima upravljaju LGBT, transrodni, aktivisti lažnih klimatskih promena, satanisti i ostali zlikovci iz Vašingtona i Londona . Jadno je i kada neko podržava te zlikovce, a pljuje po onima koji se suprotstavljaju tom zlu.

nepoželjni
1 godina prije

“Mi smo jedan narod sa Ukrajincima i samo želimo da Ukrajina bude država nezavisna od Zapada i NATO-a i prijateljska prema Rusiji” Već skoro jedno desetljeće Rusija upozorava vlastodršce u Ukrajini da se odmaknu od zapada i ne dovlače Nato na granicu Rusije, međutim korumpirana vlast Ukrajine ne samo da ih nije poslušala, nego je zadnjih osam godina sustavno uništavala regije koje je na kraju Rusija morala pripojiti kako bi dobila legitimitet da i može obraniti. Kako se luđak zelenski sa njegovim suradnicima tvrdoglavo i bez dobrog razloga drži zapada (razlog je osobni – korupcija) tako je za očekivati da Rusi neće popustiti, naročito što su višestruko jači i imaju legitimno pravo na obranu svoje zemlje koja je dugotrajnim angažmanom NATO i zapadnih tajnih službi u Ukrajini životno ugrožena. Mir i daljnje prolijevanje krvi bi mogao nastupiti pod uvjetima koji stanu u jednu rečenicu – “…da Ukrajina bude država nezavisna… Čitaj više »

Atom
1 godina prije

General Surovi-kin prije Ili kasnije moraces napraviti u Ukrajini ono isto sto su Amerikanci napravili Nippon-u

mrdo
1 godina prije

“Ukrajina je postala američko vlasništvo”

Bivši bugarski ministar unutrašnjih poslova Rumen Petkov rekao je da je potrebno što pre preduzeti mere kako bi se obustavio konflikt u Ukrajini.

“Evropa pruža Ukrajini pomoć, a Sjedinjene Države pozajmicu. Kao rezultat toga, Ukrajina je već postala američko vlasništvo. I ako nismo u stanju da preduzmemo mere kako bi se rat prekinuo što pre u cilju bezbednosti i mira svih država, uključujući EU, onda će to biti najveći zločin Evropske komisije prema građanima Evrope”, rekao je Petkov novinarima.

On je podsetio na izjave evropskih političara o negativnim posledicama antiruskih sankcija. Naime, austrijski poslanik Hubert Fuks rekao je da su sankcije “smrtonosni udarac” za privredu zemlje, a francuski ministar ekonomije i finansija Bruno le Mer je upozorio na opasnost od potčinjavanja Americi tako što će Evropa biti oslabljena.

Mađarski premijer Viktor Orban smatra da je inflacija posledica sankcija. (B92)

Demian
1 godina prije

Jedino normalno rješenje bilo bi da obje strane unište oružje i na taj način počinju smanjivati svoju agresiju.Ali to zbog svoje prirode ne mogu učiniti.Šteta onih koji žele samo normalno živjeti ma na kojoj strani bili.

Max
1 godina prije

Ozbiljan govor priprema na mogući poraz mislim da se na to odnosi tvrdnja teške odluke,

vrata
1 godina prije

Te teske odluke se odnose na upotrebu oruzja koje jos nije upotrebljeno.Radi se vjerovatno o najjacim konvencionalnim avionskim bombama,ODAB.Moguce je da rusi imaju jos neka tajna oruzja koja ce testirati.Zato i evakuisu civile.

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Prema Nacistima i Fašistima nesmije biti milosti bez obzira na nacionalnu ili etničku pripadnost.

burt
1 godina prije

ruska vojska je oko Hersona u specifičnoj situaciji jer sva logistika ovisi o nesigurnom prijelazu preko Dnjepra koji je na udaru ukrajinskog topništva i NATO artiljeraca na M270 i M142 a ukrajinskih vojnika na tom području ima 2-3 više nego ruskih, zato su Putinu predložili skraćenje fronte po planu i metodično i elastično povlačenje na položaje koji se mogu lakše braniti, to je u vojnoj terminologiji a jednostvno rečeno znači da pripremaju javnost za poraz jer je i njima jasno da je protiv njih velika sila

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI