Ruski ministar odbrane vrši inspekciju trupa na liniji fronta

Sergej Sojgu
10 komentara

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posetio je snage uključene u vojnu operaciju Moskve u Ukrajini, saopštilo je u nedelju Ministarstvo odbrane.

Šojgu je izvršio zračnu inspekciju prednjih položaja ruske vojske i sastao se sa trupama u južnom vojnom okrugu, kojima je “zahvalio na uzornom izvršavanju njihovih borbenih zadataka” , navodi se u saopštenju ministarstva.

U borbenom štabu Šojgu je saslušao izvještaje komandanata o trenutnoj vojnoj situaciji na terenu, s posebnim osvrtom na organizaciju sveobuhvatnog snabdijevanja trupa, smještaj koji im se pruža na terenu i djelovanje sanitetskih i pozadinskih jedinica, prema saopštenju.

Ministarstvo nije navelo tačno kada i gde je poseta održana, ali je objavilo snimak preleta Šojguovog helikoptera i prikaz iz vazduha nekih ruskih utvrđenja.

Šojgu je u petak bio među brojnim najvišim vojnim zvaničnicima zemlje koji su održali sastanak sa Vladimirom Putinom. Ministar je, zajedno sa načelnikom Generalštaba Valerijem Gerasimovim i komandantom ruskih snaga u Ukrajini Sergejem Surovikinom, obavestio predsednika o napretku koji je postignut u kampanji u susednoj zemlji.

Sastanak je uslijedio nakon upozorenja Putina prošle sedmice da bi vojna operacija u Ukrajini “mogla biti dugotrajan proces”. Međutim, šef države je istakao da je Moskva već osigurala nekoliko velikih dobitaka u kampanji, misleći na Narodne Republike Donjeck i Lugnask, te regije Zaporožje i Herson, koje su na jesen ušle u sastav Rusije kao rezultat referenduma. Ukrajina i njeni zapadni pristalice osudili su te glasove kao nelegitimne.

Putin je insistirao da Rusija nema drugog izbora osim da pošalje svoje snage u Ukrajinu krajem februara jer je republikama Donbasa potrebna zaštita od Kijeva. On je takođe rekao da je trenutni sukob zapravo počeo 2014. godine kada su SAD podržale nacionalistički udar, svrgnuvši demokratski izabranog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

rusijaSergey Shoiguukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
1 godina prije

“U godišnjem izveštaju britanskog admirala Generalštabu Ujedinjenog Kraljevstva,…nije bilo ničeg neočekivanog. …ceo dokument bio je posvećen ukrajinskom sukobu u kome je Rusija predstavljena kao „agresor“

Toni Radakin bio toliko zanesen napadima na Rusiju da je zaobišao Ukrajinu. U izveštaju se pominje samo kao geografska lokacija na kojoj se odvijaju neprijateljstva.

“„Na pitanje: „Da li Ukrajina pobeđuje?“ Odgovor i nije važan. Admiral je bio iznenađen samim postavljanjem pitanja. Jer kako da pobedi bojno polje?
Bojište se ne pita.
To je ceo njihov pristup Ukrajini.

Admiral je jednostavno otvorio karte, nespretno nagovestivši da ukrajinska država ni u kom slučaju nema budućnosti“, objasnio je Kornilov.

U stvari, Ukrajina za Zapad više ne postoji…

Ni Britance ni Amerikance ne zanima koliko će Ukrajinaca poginuti u ovom slučaju. A najtužnije je to što … Vladimira Zelenskog nije briga…”

Hm. Izlaze li ovi izvještaji iz generalštaba u medije? Ili…?

Max
1 godina prije

Time pokazuje da mu ne mogu ništa.

PoljskiWC Analiticar
1 godina prije

Dakle, veliki vladika je hitno morao poslati vojsku u februaru da zastiti Donbas, ali mu u periodu od 2014-2022 nije bilo hitnosti iako su i tada granate padale svakodnevno? Zanimljiva definicija hitnosti. i kaze jos veliki vodja da bi se rat mogao oduziti dok bombarderi i takticke nuklarke skupljaju prasinu, a narod gine. zanimljivo. Nego, zna li se sto je zakljucio ovaj HGSSovac?

hiber
1 godina prije

Ma to je bio negdje u Sibiru. Upravo im je odletjelo u zrak cijelo plinsko polje. Kao sto sam rekao, Rusija je daleko osjetljivija od Ukraine na infrastrukturne sabotaže, tako da će se sve Rusiji vratiti kao bumerang. Kako su to oni mislili zaštiti tisuće kilometara dalekovoda, plinovoda i naftovoda.

gargamel
1 godina prije

Da je Putin razmišljao o pregovorima, nebi ni započeo, a da nekim slučajem to ipak odluči, linčovati če ga vlastiti narod . Nema stajanja do Berlina i Brisela.

Džudžan
1 godina prije

Kakva glupost! To nije posao ministra obrane, međutim oni rade gluposti još otkad su planirali invaziju koja im ide ovako “dobro”. Ubiše im Ukrajinci 14 generala za pola godine. Toliko generala Nijemci nisu izgubili u čitavom 2. sv. ratu! 😀 😀

Džudžan
1 godina prije

Nego znate li gdje je nestao Surovikin, čovjek koji je trebao preokrenuti tijek rata? Opet je ovaj Tuvalac izvučen iz naftalina, a nije ga bilo ni na proslavi “prisajedinjenja”. Netko treba jest go**na kad se kola slome, pa bolje da Rus ne bude krivac.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI