Ruski stručnjaci savjetuju da se prizna nuklearni status Sjeverne Koreje

Karta nuklearnog oružja
12 komentara

U svojim prognozama Financial Times piše kako bi se Sjeverna Koreja, zbog navodnih ”zahlađenja odnosa s Kinom”, mogla približiti Moskvi. Sjedinjene Američke Države se nadaju da bi Kremlj mogao biti ”ključni igrač u rješavanju krize oko Sjeverne Koreje”, međutim, prema jednom od ruskih stručnjaka su te nade uvelike pretjerane i jedini način za rješavanje krize je neformalno priznanje nuklearnog statusa Sjeverne Koreje, prenosi Financial Times.

Ovaj mjesec, jedan od vođa Sjeverne Koreje, Kim Yong-nam, prisustvovao na inauguraciji predsjednika Irana, a letio je preko Moskve, iako je put kroz Peking bio puno praktičniji, podsjećaju analitičari Financial Timesa. Prema njihovom mišljenju, ovo ukazuje na neke promjene sjevernokorejskom vrhu, koji se udaljava od kineskog saveznika i jača veze s Rusijom.

Američki diplomati proučavaju promjene u političkoj liniji Pjongjanga, pokušavajući pronaći način da osujete razvoj nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

”Sjeverna Koreja se posvađala s Kinom, a mnogi od njihovih političkih kontakata su ili zamrznuti ili u velikoj mjeri smanjeni”, rekao je Valerij Suhinin, bivši ruski veleposlanik u Sjevernoj Koreji.

Autori članka navode ”kako je Trumpova administracija razočarana kineskim odbijanjem da vrši ekonomski pritisak na Sjevernu Koreju”. Zbog toga Washington razmatra mogućnost utjecaja Moskve na Pjongjang.

”U ožujku i travnju je američki državni tajnik Rex Tillerson proučavao mogućnosti utjecaja Kine, a sada čini isto, ali gleda na Rusiju”, rekao je jedan od američkih diplomata.

Naime, SAD se nadaju kako Rusija može postati ”ključni igrač” u rješavanju krize oko Sjeverne Koreje, iako su u Moskvi skeptični o tom pitanju.

Prema ruskim stručnjacima, Kremlj je podržao sankcije UN–a protiv Sjeverne Koreje i Rusiji je preostalo malo utjecaja na svog bivšeg saveznika. Prije više od 17 godina Rusija je zamijenila Sovjetski Savez u vezama sa Sjevernom Korejom, što je značilo potporu Pjongjangu u slučaju vojnog napada na temelju prijateljstva, čak i bez posebnog vojnog ugovora.

”Prema tome, nade Sjeverne Koreje u nas su smanjene. No, barem nas neće napasti ili kriviti u svojoj retorici. Međutim, u posljednjih nekoliko izvješća su čak kritizirali Rusiju za potpore Washingtonu”, rekao je Suhinin.

Ruske vlasti vide želju Sjeverne Koreje da stekne nuklearno oružje, što je jasan pokušaj slabe i izolirane zemlje da se zaštiti od jačeg protivnika”, piše Financial Times.

Moskva je odbila službeno priznati Sjevernu Koreju kao nuklearnu silu. Međutim, prema ruskim analitičarima je jedina realna opcija za rješavanje sukoba Pjongjang prihvatiti kao nuklearnu silu poput Indije i Pakistana, bez formalnog priznanja, ali i bez pokušaja da se zemlja razoruža. Cilj Sjeverne Koreje je da drugi priznaju da ima nuklearno oružje. Ona želi postići taj status. Ne vjerujemo da će Sjeverna Koreja prijetiti nama ili Kini, dok ja za nas jako važno da osiguramo da se taj proces ne pogorša”, zaključio je Valerij Suhinin.

Financial Timesnuklearni statusNuklearno oružje
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Proleter
6 godine prije

Ajmo probati malo razmisljati logicno , na koji je to nacin amerika pomagala narodu sjeverne koreje da se oslobodi komunisticke diktature ? Dakle sankcijama , izgladnjivanjem korejskog naroda , onemogucavanjem ekonomskih veza sa susjedima , iniciranjem bratoubilackog rata sa juznom korejom 50 tih godina , meni zbilja nije jasno zar ti americki skotovi misle da smo mi svi budale ? Zar nebi bilo logicnije da su korejskom narodu dozvolili da suradjuje sa drugim drzavama bar u okruzenju , da su ih oslobodili sankcija , da su im ponudili humanitarnu pomoc u hrani ili lijekovima , itd itd . Eto za mene je vec ovo sto sam naglasio dovoljno da zakljucima , da amerikanci ne samo da ne zele pomoci narodu koreje da se oslobodi komunisticke diktature , vec tu diktaturu svakim svojim potezom nastoje ucvrstiti, cak sam spreman toliko daleko ici pa da tvrdim da osim juzne i sjevernom korejom… Čitaj više »

Perun
6 godine prije

Priznali – ne priznali Sjeverna Koreja i dalje ima nuklearno oružje. Vjerovatno više od brojke 10 navedene na gornjoj mapi. Mogu svi oni procjenjivati koliko hoće ali točne podatke nemaju. Često se na takvim listama stavlja manja brojka da se ne bi širila panika jer vođa Sjeverne Koreje nije baš čist u glavi. Ali daleko od toga da je sve crno-bijelo. Mi ustvari osim zapadnjačke propagande nemamo pojma o Sjevernoj Koreji. Na temelju istupa mladog Kima možemo zaključiti da nije sav svoj ali nije ni konvencionalan pa će rado primiti Dennisa Rodmana na pregovore. Za one koji ne znaju Rodman je bivši košarkaš iz američke NBA lige poznat po problematičnom ponašanju, drogi, alkoholu i ostalim skandalima ali on može biti primljen kod Kima dok guzonje iz Washingtona ne mogu. Mislim da ipak nije toliko lud da će prvi napasti. Iako im može zadati gadne udarce sigurno je svjestan da bi… Čitaj više »

17 novembar
6 godine prije

dok traje ovo natezanje obavjestajne sluzbe zapada vrbuju kimove generale obecanjima da ce postati ministri a njihova djeca holivudski glumci ako izdaju kima isto kao sto su postali iracki libijski jugoslavenski generali i njihova djeca a postali su znamo svi sta. sadam i gadafi su govorili da ce minirati naftna polja i sta je bilo nista . sjevernu koreju vadi sto je zatvorena i kim ima podrsku naroda ali sto sankcije i glad budu vece i to ce oslabiti podrsku naroda i jos ako spijuni ubace holivudske filmove i serije top gun dinastija i ostala sranja za kima i iskrene patriote dobra biti nece

SKOJEVAC
6 godine prije

Erdogan je poručio Gabrielu i njemačkoj vanjskoj politici da su pitschckin dim i pozvao Turke da ne glasaju za Merkel i CDU, a njihov poraz znači definitivni raspad EU. Nemačka je navodno tražila razgovore vojnog i političkog vrha SAD i Njemačke o tome da se počne postupno uklanjati američki vojni arsenal, ukidati baze i vojnike, ali amerikanci neče ni da čuju, prave se gluhonjemi. Ako žele slobodu i samostanost, ako žele ponovo biti vladari svoje države, nijemci moraju istjerati američke vojnike sa svog tla.

apolo
6 godine prije

Mi u Bosni pucamo od zavisti ako Sjeverna Koreja ima 10 ili vise atomski bombi. Nas bas briga, mogu imati i hiljadu. Nikad nece nisaniti Bosnu, ako koga budu nisanili to je SAD. Slazem se da S.k. ima nuklearno oruzje. Rusija ima 9000, SAD 7500, Izrael 200, Pakistan? ima ne znam koliko. Bas nam smeta desetak vise…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI