Ruski sud naložio hapšenje šefa ukrajinske obavještajne službe

Ukrajina i Rusija
9 komentara

Okružni sud u Moskvi naredio je hapšenje Kirila Budanova, šefa ukrajinske vojne obavještajne službe (GUR), pod optužbom za terorizam, saopšteno je u ponedjeljak.

Budanov je optužen za 104 odvojena zločina terorizma, navodi se u saopštenju suda u Basmanskom. Naredba je izdata u odsustvu, ali ako Budanov bude izručen Rusiji ili bude zadržan u pritvoru od strane ruskih organa za provođenje zakona, on će biti zadržan u pritvoru najmanje dva mjeseca.

Početkom oktobra, Ruski istražni komitet identifikovao je Budanova kao jednog od četiri osumnjičena organizatora više od 100 „terorističkih napada“ koji su uključivali bespilotne letelice koje su ciljale rusku civilnu infrastrukturu.

Posebnom presudom moskovskog okružnog suda Lefortovo u aprilu naloženo je hapšenje Budanova u vezi s terorističkom zavjerom i nezakonitim rukovanjem eksplozivom.

Budanov je otvoreno zagovarao ukrajinske napade na rusko tlo, uključujući teritoriju koju Kijev priznaje kao pod suverenitetom Moskve. U početku ih je reklamirao kao “partizanske aktivnosti”, ali je kasnije priznao odgovornost ukrajinske države.

Washington Post je u oktobru izvijestio da su SAD predvodile veliku reformu ukrajinskih specijalnih službi nakon oružanog puča u Kijevu 2014. godine. GUR, vojnu granu, “iznova je izgradila” CIA, rekao je za novine bivši američki obavještajni zvaničnik.

Zajedno sa svojim civilnim kolegom SBU, GUR je ubio desetine ruskih zvaničnika, navodi se u izvještaju. Vojna agencija navodno stoji i iza brojnih dalekometnih napada dronovima duboko u Rusiji, uključujući i Moskvu.

Ruska federalna služba bezbjednosti (FSB) identificirala je Budanova kao organizatora bombaškog napada na Krimski most u oktobru 2022. godine, koji je uključivao snažnu eksplozivnu napravu prokrijumčarenu u Rusiju kamionom kojim je ništa ne sumnjao. Muškarac i još dvoje ljudi u obližnjem automobilu poginuli su kada je njegovo vozilo eksplodiralo.

SBU je preuzela odgovornost za drugi smrtonosni napad na most u aprilu koji uključuje pomorske bespilotne letjelice. Šef agencije Vasilij Maljuk obećao je daljnje napade.

Moskva je proglasila Kijev “de facto sponzorom terorizma” zbog svoje taktike i pozvala svoje zapadne pristalice da također budu odgovorni za ukrajinske akcije.

Kiril Budanovrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
4 mjeseci prije

za razliku od “mirotvorca” koji poziva na likvidaciju ovo je normalni pravni put

KomisarX
4 mjeseci prije

Rusi so previše majke Tereze. Zločinački režimi poštuju samo silu i odmazdu. Polako to oni shvaćaju i želim jima sve dobro.

anti antifa
4 mjeseci prije

koji su rusi budale

Max
4 mjeseci prije

Pravni okvir za gonjenje.

trajko
4 mjeseci prije

Mic po mic i na vidiku je globalna jurisdikcija novog suda utemeljenog radi nefunkcioniranja dosadašnjeg icta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI