Rusko Ministarstvo odbrane hvali ”nesebične” Wagner borce

Wagner grupa
96 komentara

Borci privatne vojne kompanije Wagner Group odigrali su veliku ulogu u oslobađanju strateškog Donbasa, grada Soledara, objavilo je Ministarstvo odbrane Rusije u Telegramu u petak. Saopćenje je uslijedilo nakon najave ministarstva da je grad sada pod punom kontrolom ruskih snaga.

“Što se tiče napada na urbane kvartove Soledara, koje su okupirale ukrajinske oružane snage, ova borbena misija je ispunjena hrabrim i nesebičnim djelovanjem dobrovoljaca udarnih timova Wagner grupe” , saopšteno je iz ministarstva.

Privatna vojna kompanija je prva preuzela kontrolu nad gradom ranije ove sedmice. Vijest je u petak potvrdilo Ministarstvo odbrane.

Odgovarajući na pitanja novinara o trupama koje su učestvovale u oslobađanju Soledara, Ministarstvo odbrane je saopštilo da je riječ o “mješovitoj grupi snaga”, uključujući jedinice avijacije i artiljerije.

Grad je prije sukoba imao oko 10.500 stanovnika. Dio je ruske Donjecke Narodne Republike (DPR), ali su ga ukrajinske trupe držale od 2014. godine, kada se DPR otcijepila od zemlje nakon puča na Majdanu u Kijevu. DPR je postao dio Rusije nakon održavanja referenduma u septembru 2022.

Ruske snage su zauzele grad jer su obje strane uključene u teške borbe oko obližnjeg grada Artjomovska, koje traju mjesecima. Važan centar za snabdijevanje ukrajinskih snaga, grad bi mogao otvoriti kanal za ruske trupe prema drugim gradovima pod kontrolom Ukrajine, kao što su Slavjansk i Seversk.

rusijaukrajinaWagner
Pretplatiti se
Obavijesti o
96 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

Nakon Soledara i svojevrsna coup d’état unutar Kremaljskih zidina , razine , ona , takodjer beskrvne smjene Tsarine Ane a sto zvanicnu Kremlju vise preostaje ..?! Sa padom Soledara – ” pao ” i Putin .. Ispravnije — vlast mu je od tad VRLO ogranicena 😉 . Pres. Putin je UISTINU imao zelju JEDINO zastiti Ruse na svaki nacin no i njega su nasukali 😉 😁 . Oni …. Koji znaju .. Tocno su isli ka tomu da PRODRMAJU ” VERY FOUNDATIONS OF THE WEST ” – quote Pres. Biden ! Cemu ?! Pa brzo se pokazalo ” gdje sustav propusta ” te GDJE GA DALJE BUSIT ! Najveca prijepreka tomu bio je —- Pres. Putin 😉 . Uklanjat ga se nije smjelo jer bi sve otislo k vragu no ga se moralo — ogranicit ! Kako ?! CEKAO SE 😉 – ” Soledar ” 😁 !!! Nadalje .. Ljudi… Čitaj više »

Siniša
1 godina prije

Vagnerovci imaju sve,od aviona pa sada i do artiljerije.
Neke manje jedinice su takođe dobili artiljeriju kao i Vagnerovci što ih je izliječilo od birokratije unutar ruske armije i momentalno u realnom vremenu dobijaju podršku artiljerije.
Nemoguće je koliko ruskoj armiji treba da promijeni loše u njoj,Ukrajinci su to za razliku od pijanih ruskih oficira veoma brzo uradili i izuzetno se prilagodili dešavanjima i pojednostavili rat.

Siniša
1 godina prije

Zezaju Ukrajince,kažu da je njihove elitne ljude obučene u Engleskoj,Francuskoj i Nemačkoj pobjednika jedinica sastavljena od zatvorenika.

Vojni analitičar
1 godina prije

A da malo prestanete više sa “wishful thinking” člancima i ruskom propagandom koja laže podjednako kao i zapadna. Prestanite se zavaravati. Prije svega ruske postrojbe Soledar ne mogu “oslobađati”, newgo zauzimati jer Soledar nije dio ruskog teritorija. Nadalje Soledar nije zauzet jer još postoje kako i sami Rusi priznaju džepovi otpora i ukrajinski vojnici još drže neke točke obrane. I na kraju, Soledar je selendra sa 10-12 tisuća stanovnika a ne nekakav ozbiljan grad, a Rusi ga “oslobađaju” već mjesecima i još nisu gotovi. I to unatoč stalnim “pobjedama” o kojima piše njihova propaganda. Što će biti ako krenu na deset puta veće gradove poput Slavjanska ili Kramatorska. koliko će dugo tamo morati “pobjeđivati” da ih zauzmu. Ljudi moji, shvatili smo. Navijate za Ruse. Navija i većina nas komentatora ovdje, pa priznajem, i ja. I ja bih volio vidjeti poraz tiranskog ćifutsko-masonskog režima u Ukrajini i njegovih gospodara i sponzora… Čitaj više »

Emiliano Zapata
1 godina prije

Aha sad privatne vojske mogu posjedovati i avione…

Kastro
1 godina prije

Druga najjača vojska svijeta oslanja se na neregularnu vojsku koju čine kriminalci i zatvorenici. Bilo bi smiješno da nije jadno.

DEDA
1 godina prije

POSLUH JE PRVI SMRTNI GRIJEH.DOK JE POSLUŠNIKA BUDE I RATA.SAMO VI RATUJTE OVCE.

Max
1 godina prije

Oni su navodno vodili većinu borbi i pretrpjeli velike gubitke. Ali scenarij je isti kao i na zapadu. unjesto narodne vojske uzdiže se privatna.

Zigi
1 godina prije

Black water/Academi ili Wagner , koja je razlika u tim plaćenicima koji u konačnici mogu biti upotrebljeni i kao sredstvo prisile u matičnim zemljama.Ti ne igraju po nikakvim pravilim pa ako je to nekome super neka mu bilo u zdravlje!

Lucija, prva
1 godina prije

A combined-arms grouping of Russian troops (forces) carried out the offensive operations in this tactical direction that resulted in the defeat of the Armed Forces of Ukraine and the seizure of Soledar in accordance with a single concept and plan that stipulated a number of combat missions. ◽️

These missions included, as previously reported, blocking the town from the north and south, isolating the area of operations, preventing the enemy from moving reserves into the town from neighbouring areas, and preventing the withdrawal of AFU units from Soledar, as well as fire support of the offensive by ground-attack aircraft and artillery.
◽️ As for the assault on the urban areas of Soledar occupied by the AFU, this combat mission was successfully accomplished by the courageous and selfless actions of the volunteer assault units of the Wagner private military company.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI