Rusko ministarstvo odbrane upozorava da bijeli šljemovi planiraju novu “provokaciju” u sirijskom Idlibu

bijeli šljemovi
27 komentara

Rusko ministarstvo odbrane ima dokaze da je kontroverzna militantna grupa Bijeli šljemovi stigla na sjeverozapad Sirije kako bi izvela novu „provokaciju“, rekao je u nedjelju zamjenik šefa sirijskog centra za pomirenje.

„Imamo informacije da se pripadnici ilegalnih oružanih grupa pripremaju za provokaciju kako bi optužili sirijske vladine snage za napad na naselja u zoni deeskalacije Idliba“, rekao je kontra-admiral Vjačeslav Sitnik na brifingu.

Rekao je da je ruska vojska primijetila porast operacija terorističke grupe Tahrir al-Sham (zabranjene u Rusiji) u blizini sela Al-Fuah, sjeveroistočno od Idliba. Takođe su viđeni pripadnici organizacije Bijeli šljemovi koji su imali opremu za snimanje.

Ranije u oktobru 2020. godine, Ruski centar za pomirenje upozorio je da se u Idlibu pripremaju provokacije toksičnim supstancama, napominjući da su pripadnici Bijelih šljemova, grupe povezane sa militantima koja sebe opisuje kao dobrovoljačku spasilačku snagu, stigli u sirijsko naselje Sfuhon, gdje su militanti, kako se izvještava, isporučili nekoliko buradi hlora.

Sirijski predsjednik Bašar Asad oštro je napao Bijele šljemove kao „puko oruđe“ koje su neke zapadne države stvorile za vršenje zločina u zemlji.

Sirija je u građanskom ratu od 2011. godine, a vladine snage predvođene Asadom bore se protiv opozicionih grupa i terorističkih organizacija. Uz pomoć Rusije, sirijske vladine trupe povratile su veći dio teritorije zemlje koju su ranije kontrolisali pobunjenici.

Bijeli šljemoviidlibrusijasirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
3 godine prije

Ma dajte više poravnajte teroriste i gotova stvar. Svaka zemlja ima pravo braniti svoj suverenitet.

cbolo
3 godine prije

Bit ce neprekidno americkih i EU provokacija protiv Rusije. Direktor Microsofta je optuzio Rusiju za hacking. On kaze da je to bio najveci hackig u historiji i da je na ruskoj strani ucestovali preko 1000 software inzinjera u hackingu. Ocekujem da se pojavi neki Rus u Americi koji ce ovo sve potvrditi, kao sto je bilo u sportu, mozemo ocekivati mnoge dokumentarne pa sigurno i nove sankcije… S druge strane americka strana napada otvoreno ruski sistem. Artikel iz godine 2019 The New York Times Gospodin Trump izdao je nova ovlaštenja za Cyber ​​zapovjedništvo prošlog ljeta, u još uvijek povjerljivom dokumentu poznatom kao predsjednički memorandumi o nacionalnoj sigurnosti, dajući generalu Nakasoneu mnogo više prostora za provođenje agresivnih internetskih operacija bez odobrenja predsjednika. The United States is stepping up digital incursions into Russia’s electric power grid… In interviews over the past three months, the officials described the previously unreported deployment of American… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio cbolo
ףךפםן
3 godine prije

To je u Siriji gdje su turci okupirali sjever sirije i ubijaju domicilne Kurde??
To je Idlib gdje stoku islamisticku pomazu turci??
To je gdje slobodni Sirijski narod gine od turskih granata?
Hajde malo licemjeri pljujte po gamadi turskoj koja ubija Sirijce.

Busola
3 godine prije

Vratio se kriminalni ološ jer ponovno Amerika kreće upumpavati novac njima…

3 godine prije zadnji put uredio Busola
tihobl
3 godine prije

Na pogresnom si mjestu. Na forum.hr su oni sto vole zabijanje otpozadi.

Pero
3 godine prije

Sve je to sada lako predvidljivo instaliranjem senilnog pedofila u SAD.

Zadranin
3 godine prije

O bože budale.. 😂😂😂😂

P***!

Max
3 godine prije

Teroristi su poraženi i ne bi me čudilo da oni i njihovi sponzori izvana pribjeginu ovakviim trikovima ne bi li za njih optužili Sirijsku vladu i vojsku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI