S “populistima” ili ne, 2017. je godina završne krize Europske unije

Kriza Europske unije
18 komentara

Nizozemski izbori su izazvali val euforije u redovima vladajuće elite i u masovnim medijima, koji su u zbor pjevali “kako je populistički val zaustavljen i EU je spašena”. Euforija je u nekim aspektima prekomjerna, pogotovo ako uzmemo u obzir da Geert Wilders nije predstavljao nikakvu snagu protiv postojećeg sustava, nego je proizvod istog, ali analiza nakon izbora pokazuje određeno slabljenje pritiska.

Čak i to pitanje zaslužuje nešto više podataka. Istina je da Wildersova stranka dobila oko 19% glasova, ali je daleko je od Rutteove konzervativne liberalne stranke koja ima 33%.

No, mora se reći da ni Wilders nije osvojio najavljivanih 25%, ali i da je Rutte izgubio 8% glasova u odnosu na prethodne parlamentarne izbore, što se teško može nazvati pobjedom.

Međutim, Nizozemska je, prije svega, jedno od najjačih gospodarstava Europe i unatoč mjerama štednje, koje su građane lišile nekih usluga i socijalne sigurnosti, kvaliteta života je još uvijek među najboljima na kontinentu. Ukratko, Nizozemska je najnepovoljnija zemlja za testiranje raspoloženja protiv EU.

Kao što znate, 2017. će se održati još dvoji izbori, ključnih za opstanak EU – u Francuskoj i Njemačkoj. Posebnu pozornost zaslužuje Francuska, ključna zemlja, uz Njemačku, naravno, gdje antieuropske snage imaju konkretne šanse za pobjedu.

Što se tiče Njemačke, najvažnije zemlje Europske unije, tamo imamo stranku Alternative za Njemačku, koja je krenula s programom izlaska iz eura i trebala bi se na izborima zaustaviti na oko 11% glasova. Postotak je prilično velik, ali još uvijek nedovoljan za većinu u Bundestagu.

Dakle, odlučujući test je ipak onaj u Parizu, gdje će Marie Le Pen teško pobijediti u drugom krugu. Trenutne ankete, koje ipak ne treba uzimati zdravo za gotovo, govore da u drugom krugu neće dobiti više od 40% glasova.

S obzirom da u Njemačkoj ne bi trebalo biti “rizika”, moglo bi se reći da “populistički val” jest zaustavljen, te da je Europska unija sigurna. Međutim, ova tvrdnja i nije tako uvjerljiva.

Prvo, za takozvani “populistički val” se možda može reći da je u ovom trenutku dosegao maksimalnu točku širenja, izvan koje će teško ići dalje, ali uspon kojem smo svjedočili sigurno nije bio samo trenutni fenomen.

Osim toga, to uopće ne znači da je “EU spašena”.  Većina analitičara razmišlja o tome “tko” bi mogao srušiti Europsku uniju i “populiste” vide kao jedinu realnu prijetnju. Međutim, nitko od njih ne razmišlja “što”, a ne “tko” bi mogao srušiti konstrukciju tehnokratske i elitističke EU.

Naravno, ako Marine Le Pen osvoji izbore u Francuskoj, značajno će se ubrzati europska kriza i kraj može biti neizbježan. Ali. ako se to i ne desi, uopće nije sigurno da će EU izbjeći opasnost od kolapsa. Oni koji samo razmišljaju u smislu “tko”, izvrću logični redoslijed pojmova.

Naime, nisu “populisti” stvorili probleme o kojima ovisi opstanak EU, nego su ti problemi stvorili okolnosti za nastanak takozvanog “populističkog vala”, a oni će ostati zbog toga što su izravno povezani s manjkom snage za izgradnju bolje Europe.

Europska unija je obećala konvergenciju nacionalnih gospodarstava, buduće političko ujedinjenje, stabilnost cijena, obranu plaća i potrošnje, a da nije ispunila nijedno od tih obećanja. Nije slučajno da je ova konstrukcija pogodovala najsnažnijima u zajednici “jednakopravnih naroda”. Financijski propisi se slijepo drže neoliberalne politike, što uzrokuje pad blagostanja i sa sobom nosi pogoršanje uvjeta života radničke klase, da ne spominjemo kako je preseljenje proizvodnje pomelo stotine tisuća radnih mjesta.

Kriza je samo otkrila pravu dinamiku unutar EU u kojoj je došlo do eksplozije javnog duga i naglašene su sve podijele između nacionalnih gospodarstava.

Danas je za najslabije zemlje euro doslovno luđačka košulja koja ih guši. Europsku “elitu” karakterizira nedostatak strateškog razmišljanja o tome kako izaći iz slijepe ulice, a zanemarivanje interesa pojedinih zemalja će vjerojatno uzrokovati sprečavanje donošenja i najosnovnijih odluka.

Zaključak nedavnog summita EU, bez zajedničkog dokumenta, čak ni formalnog, bilo je nešto što ranije nitko nije mogao ni zamisliti, a dokaz je sigurne propasti koji govori sam za sebe. Zajednica je podijeljena oko svega.

Od imigracijske krize do ekonomskih politika, od upravljanja dugom do sankcija protiv Rusije, od odnosa sa Sjedinjenim Državama i Trumpom do energetske politike, i tako dalje unedogled.

Europska unija je zgrada koja se raspada, što potvrđuje i prijedlog za stvaranje “Europe s najmanje dvije brzine”, kako tvrdi kancelarka Merkel. Uopće nije jasno na što se to odnosi i kako razumjeti moguću realizaciju plana u situaciji u kojoj valuta i dalje za sve ostaje ista.

Jasno je da samo treba revidirati i iznova pregledati sve ugovore o osnivanju EU, od početka do kraja, ali je to s postojećim pravilima praktično nemoguće. Zapravo, dovoljan je poljski veto da paralizira sve.

U takvoj situaciji čak i nije nužno da “populisti” pobjede u nekoj važnoj zemlji. Može biti dovoljan i neki drug razlog koji će potvrditi konačni kolaps EU. Na primjer, bankrot Atene, novi “Exit” u bilo kojoj zemlji, bila to Mađarska, Malta ili Luksemburg, iznenadno pogoršanje talijanske dužničke krize, iznenadno pogoršanje diplomatske krize s Rusijom, koja je dramatično podijelila zemlje EU ili pretjerano veliki val useljenika i izbjeglica.

Ljubav koja se iskazuje tijekom “okruglih brojeva” i za godišnjice nas tjera da pomislimo na tekuću 2017. godinu, šezdesetu obljetnicu od Rimskih sporazuma, kao na posljednju godinu u izgradnji aktualne Europe. Nije ni potrebno da se to dogodi u tekućoj godini, ali, realno govoreći, teško da će EU moći ići dalje.

KrizaMarie Le Penpopulistički val
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
7 godine prije

Pjesma “Soliter” od Balaševića izdata 1988. godine odlično u refrenu opisuje tadašnje stanje u SFRJ i 100% se može primjeniti i na sadašnje stanje u EU:

Naš soliter je veselo zdanje,
Talasa masa, ljulja ga stalno,
Sad je doveden u prizemno stanje,
A zamišljen je monumentalno,
Takvog nema na svetu okruglom,
Fasada drži a temelji klize,
Naš je soliter pod izvesnim uglom,
Kao slavni toranj iz Pizze.

Nisam siguran da li sam ovo već jednom pisao na portalu “Logično”, pa ako jesam izvinjavam se radi ponavljanja, a ako nisam, onda je ovo premijera.

Tomica
7 godine prije

Još od prvih izjava Junkersa, poslije brexita razmišljam o načinu na koji EU misli spriječiti raspad. Sad, ovih dana sam čitao da će EU tako kazniti GB za izlazak da će teško još nekome pasti na pamet da izađe iz EU. Sad još manje razumjem one koji se guraju u EU iako će poslije biti još jadniji a izlazak nemoguć. Mislim da će mjere koje uvode da sačuvaju EU ustvari i dovesti do raspada.

Ivan1
7 godine prije

Valjda pro-francuske snage imaju realne šanse za pobjedu, a ne anti-europske. Zar nisu elite dovele EU u ovakvo stanje, nisu je populisti uništili.
Njihov pravi strah je od izlaska iz NATO-a.
Kad je Britanija izašla iz Unije elite su je požurivale da je što prije napusti.
Kada netko digne ruku na NATO, odsjekli bi mu je. Kao što se u WW2 nije smjelo pričat protiv nacista, tako se danas ne smije NATO članstvo dovodit u pitanje.
Narodu se ne da mogućnost da na referendumu se izjasne treba li nam bit dio atlantskog saveza. Ista stvar je s trgovinskim sporazumima, čiji pregovori se odvijaju u tajnosti, bez iznošenja detalja pregovora u javnosti. Opravdanje za to im je da je to prekomplicirano i da široke mase to ne bi razumjele.

Ana
7 godine prije

Naime, nisu “populisti” stvorili probleme o kojima ovisi opstanak EU, nego su ti problemi stvorili okolnosti za nastanak takozvanog “populističkog vala”, a oni će ostati zbog toga što su izravno povezani s manjkom snage za izgradnju bolje Europe.- Bravo i bravo. !!! Sto ne znaci da se manje slazem sa ostatkom teksta! Medjutim, ovce nikako bar da shvate da Marine LePen NIJE JEDAN I JEDINI problem Francuske.

jale
7 godine prije

Zapažam kako se u negativnom kontekstu barata sa pojmom “populizam” i kako se lagano uvjeravaju mase da je to pogrešno. Namjerno se ta riječ koristi u tom formatu jer danas svaki “…izam” zvuči prijeteće. To je još jedna minijatura iz propagandističkog laboratorija zapada. Znači, treba stvoriti okruženje i uvjerenje da je sve “narodno” pogrešno i opasno, što u stvari jeste, ali za tu istu kapitalističku elitu. Na taj način, malo po malo, narod je izgubio poluge vlasti i bez ispaljenog metka tu moć je predao u portfelj onih koji ih svakodnevno manipulišu i eksploatiraju. A dok se to provodi narod igra kompjuterske igrice i prati rijalitije, gleda pornjavu i ligu prvaka, pokšava biti u modnom trendu i smršaviti.

subaru
7 godine prije

Jewropa će propasti kad to odluče njeni tvorci.

Željko
7 godine prije

ECB ” tiska ” 80 milijardi eura ( ili sada 60 ) mjesečno i kupuje državne obveznice ” država ” uključujući i Hrvatsku bez ikakvih izgleda da će te ” države ” biti u mogućnosti da vrate pozajmice .
Zahvaljujući takvoj ” politici ” nekompetentni režimi preživljavaju (uključujući i nas), a davno je trebalo da bankrotiraju i ustupe mjesto nekom održivom ekonomskom modelu !

čitatelj portala
7 godine prije

Globalističke elite populizmom nazivaju svaku težnju države da vodi svoju politiku. Populizam je i sve ono što remeti njihov plan o 0.1% bogatih i 99.9% robova.

rodoljub
7 godine prije

Zapadnoj eliti ne smeta populizam kada “populus” glasa za njih i kada se upeca na njihovu udicu. Onda je to , kako oni kazu, demokratija, demokratski izbor “populusa” (citaj naroda). Kada taj isti populus ne glasa za njih i ne podrzava njihovu dktaturu, onda je to “populizam” u nekakvom negativnom znacenju (kao “nazadno” , “primitivno”, “glupo” , “opasno”, nehumano” …) . Eto kako dvosmisleno i licemerno ta elita manipulise narodima .

Alen
7 godine prije

EU je okvir za legalnu brzu okupaciju..Namijenjen prvenstveno njemackim bankama..One su se ko plin rasprisile.po evropi pogotovo istocnoj.. Sada kada su prezaduzili i narod i firme i drzave moze se unija i raspasti..Dug ostaje.. A narod i drzave rade za njih.. Stara zidovska isprobana taktika porobljavanja..

Osoba C
7 godine prije

Populizam…… riječ koja je anatemizirana i žigosana kao jedno od najvećih zala novog doba. Riječ koja prelazi preko usana europskih elita sa gotovo više i ne skrivajućim gađenjem,ali i sa manje ili više vidnom nelagodom i prikrivenim strahom. E pa, hajdemo malo o populizmu. Po suvremenoj definiciji nizozemskog politologa Casa Muddea populizam je “ideologija koja dijeli društvo na dvije skupine, običan narod i korumpiranu elitu, i koja tvrdi da bi politika trebala biti izraz volje naroda”. Profesor Berto Šalaj tumači da populizam zastupa ideju dobrog, poštenog i jednostavnog naroda kojega su prevarile i izmanipulirale korumpirane, nekompetentne i međusobno umrežene elite. Idealan populistički politički sustav ideološki se približava IZRAVNOJ demokraciji, u kojoj građani imaju posljednju riječ u donošenju svih najvažnijih političkih odluka. Europska elita populistima naziva snage koje zagovaraju nacionalne suverenosti. Kad ovo imamo na umu, onda se sjetimo nedavne Plenkovićeve izjave u Saboru da će se on “do zadnje kapi… Čitaj više »

Georgij Žukov
7 godine prije

Populizam nije ideoloski sadrzaj. Populizam je puka forma bez sadrzaja. Populizam na Zapadu, u zemljama takozvane liberalne demokracije, gotovo bez izuzetka je ultrakonzervativizam, klerikalizam, neofasizam, rasizam, sve do nacifasizma i revizije rezultata Drugoga svjetskog rata.

augustine junio
6 godine prije

Krediti za sve vrste namjena Nudimo minimalan iznos od 5.000,00 eura do 5 milijuna eura Uz nisku kamatnu stopu od 2% Razdoblje odobravanja kredita: do 25 godina ovisno o iznosu kredita koji vam je potreban. Kupci moraju biti stariji od 18 godina Ova transakcija je 100% sigurna za sve kupce Za više informacija o bonusa kontaktirajte nas putem e-maila: ([email protected])

augustine junio
6 godine prije

Krediti za sve vrste namjena Nudimo minimalan iznos od 5.000,00 eura do 5 milijuna eura Uz nisku kamatnu stopu od 2% Razdoblje odobravanja kredita: do 25 godina ovisno o iznosu kredita koji vam je potreban. Kupci moraju biti stariji od 18 godina Ova transakcija je 100% sigurna za sve kupce Za više informacija o bonusa kontaktirajte nas putem e-maila: ([email protected])..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI