fbpx

S. Wagenknecht: “Želite zaustaviti širenje lažnih vijesti – ušutkajte Merkel!”

Sahra Wagenknecht - Die Linke

U Njemačkoj je u jeku predizborne kampanje čelnica ljevičarske stranke Die Linke održala govor koji se, takoreći, brzinom svjetlosti širi društvenim mrežama u Njemačkoj.

Svojom karakterističnom ironijom je Sahra Wagenknecht demantirala čelnike vodećih stranka u Njemačkoj, kancelarku Angelu Merkel i Martina Schulza, a žestoko i argumentirano je kritizirala politiku NATO pakta zbog nepotrebne utrke u naoružanju s Rusijom.

Želim vam nešto reći o revolucionarnom prijedlogu Martina Schulza, kojeg je iznio u vrijeme dok je bio predsjednik Europskog parlamenta. Onda na te riječi gotovo nitko nije obratio pozornost, a ja sam tek nedavno pročitala njegovu izjavu. Dakle, Schultz je predložio zabranu širenja takozvanih “Fake News”, ili lažnih vijesti.

Bila sam zapanjena.  Znači li to da ćemo zabraniti tabloid Bild? Razmislite. Nije li upravo to predložio gospodin Schultz?

Hoćemo li morati ušutkati kancelarku, jer mi ništa drugo nije palo na pamet. Prosudite sami. Ona uvijek oduševljeno kaže, iako u posljednjih nekoliko godina ne baš tako oduševljeno, ali barem još uvijek govori “kako je u Njemačkoj sve dobro“.

Ponekad kancelarka čak kaže “kako ono što radimo u zemlji radimo bolje nego ikad.  Pa to je klasičniFake News“.

Pređimo na drugu temu. Merkel sa svojim prijateljima govori o potrebi povećanja vojne potrošnje. U vezi s ovim izjavama imam osjećaj da je NATO ranije sav svoj novac trošio na jogu ili na zdravstvene programe.

Kako mogu reći da sada moramo učiniti nešto po pitanju oružja, jer ipak moramo biti u stanju oduprijeti se Rusima, koji su naoružani do zuba. Onda sam pomislila da mi stvarno nemamo oružje, a Rusija je naoružana do zuba. Međutim, pogledajmo brojeve.  Je li to istina?

Potrošnja na naoružanje Rusije i NATOa

Potrošnja na naoružanje Rusije i NATOa

Dakle, nakon proučavanja statistika ćemo opet ostati šokirani i vidjeti da lažu. Kao i do sada, samo jedna Amerika na proizvodnju instrumenata za sijanje smrti troši 600 milijardi dolara godišnje. Šest stotina milijardi! Europske zemlje, članice NATO saveza, zajedno godišnje troše gotovo 300 milijardi dolara. Dakle, ukupni troškovi iznose 900 milijardi dolara.

A onda sam pomislila: “Prokletstvo, ako moramo drhtati pred ovim Rusima, bez obzira na ovu vojnu potrošnju, koliko onda oni troše na svoja oružja? Možda oni na oružje troše više nego što zarade u cijeloj godini?

Ali, nakon pogleda na vojne izdatke tih “strašnih Rusa”, ispada da oni na naoružanje troše 66 milijardi dolara godišnje.  Dakle, mi trošimo 900 milijardi dolara, a s druge strane oni troše 66 milijardi dolara. Čak i ako se Rusiji doda kineski proračun za obranu, još uvijek imamo brojku koja neće premašiti troškove samo europskih zemalja, članica NATO saveza.

Ali nakon svega, oni sasvim ozbiljno govore da se moramo još više naoružati, jer smo toliko ugroženi! Pa zar smo mi glupi ljudi?

Ne, ne trebaju nam nova oružja! Bacanje više novca na smrtonosna oružja je skandalozno!

Većina njih kažu da mi ljevičari ne možemo voditi zemlju, koristeći ovu izjavu kao alibi da nas ne trebaju u koaliciji.

Ali mi, ljevica, možemo voditi državu, jer mi ne branimo interese lobista kapitala i vojne industrije. Mi želimo da u ovoj zemlji konačno dođe do socijalne pravde, ne u obliku predizbornih brbljanja, već u obliku realne politike”, sažela je Sahra Wagenknecht.

Izvori: Facebook

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
39 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Travis
Gost
Travis
3 godine prije

Javila se Honekerova ucenica.

mars
Gost
mars
3 godine prije
Reply to  Travis

@ Travis – da, javila se Honekerova učenica i osula verbalnu paljbu po Hitlerovoj učenici (nasljednici).

Travis
Gost
Travis
3 godine prije
Reply to  mars

Zanimljivi ste vi ruski trolovi. Sad vam odgovaraju i njemački ljevičari komunističke provenijencije a ujedno su vam dobri i njemački nacionalisti iz Afd-a. Jebi ga, Rusija je siromašna i jadna zemlja i takva će i ostati, a Njemačka i EU nedostižan san, i po bogatstvu i po slobodama. Pozdrav rusofilima sa logicno.com 🙂

podravec
Gost
podravec
3 godine prije
Reply to  Travis

Samo se ti nadaj!

Deda Brada
Gost
Deda Brada
3 godine prije
Reply to  Travis

@Travis, ako je EU tvoj nedostižan san, moj nije. Ni po “bogatstvu” (jer nije bogatstvo samo materijalno, postoje i druge vrste bogatstva), ni po slobodama. Sedamdesetih godina prošlog veka, kada sam završio školovanje, moja tetka je uveliko radila u Nemačkoj i zvala me je sebi, gde sam imao obezbeđen stan i domaću hranu, samo je trebalo da nađem posao i živim sa njom a za sebe. Tada je Nemačka još i bila slobodna, kada se uporedi sa današnjom Nemačkom. Nisam otišao, a da se vrati vreme, opet ne bih. Prema tome, zadrži svoje snove za sebe, ne sanjamo svi iste stvari.

Issa
Gost
Issa
3 godine prije
Reply to  Travis

Travis,nije stvar u rusofilima,već u ograničenosti i ne poznavanju povjesti sa tvoje strane.Zaboravljaš da ta “siromašna”zemlja ima ogromna prirodna bogatstva,da je u dva nametnuta sv.rata bila pobjednica(Napoleona ne spominjem),ali što tebi pričam,bio si bolestan kada se učila povjest.

Blues
Gost
Blues
3 godine prije
Reply to  Travis

Misliš li na A. Merkel?

Ratoborna Gljva
Gost
Ratoborna Gljva
3 godine prije
Reply to  Blues

Jok, misli na Semsu Suljakovic !

lisac
Gost
lisac
3 godine prije
Reply to  Travis

Travise, tatino i mamino čedo, možda si trebao iznijeti konkretne protuargumente.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

Slijedi joj tumor, ne bude li oprezna. Ili barem iznenadno otkriće da je prije 20 godina ušla u gradski bus bez karte, i tako se vozila dvije stanice. Što podrazumijeva momentalni gubitak imuniteta i pritvor.

Sa strane
Gost
Sa strane
3 godine prije

Travis, sad mi je jasno ko si ti. 🙂

Nisi ti ni frustriran ni loš, nego osoba puna straha sklona etiketiraju tj. ETIKETAŠ.

Svaki put na nepobitne argumente tvoje tijelo počne podrhtavati. Strah zavlada tobom. Bojiš se. To je trenutak kada ti poraste tlak i trebaš argumente za spas, jer u protivnom ćeš shvatiti da ti je život prošao u zabludi. Priznaj, to čovjeka gura na samoubojstvo.

Preporučam ti ribolov ili šetnju. Osjećam da radiš u nekoj državnoj instituciji i da samo u njoj vidiš svoju egzistenciju. Vjerojatno si bio i u ratu. To je okvir iz kojeg ne možeš izaći. Za tebe su komunisti svi oni koji izlaze iz tvojih okvira.

Budi smiren i ne boj se. Život je puno jednostavniji i svakome daje šansu. I ti ćeš je dobiti.

Sprijeda
Gost
Sprijeda
3 godine prije
Reply to  Sa strane

šta si ti, neki priučeni psihijatar?

Sa strane
Gost
Sa strane
3 godine prije
Reply to  Sprijeda

Šta je bilo? Zabolila istina. Ne boj se. Ima nade. Ne treba biti psihijatar za zaključiti gdje je problem. To je dar svih normalnih ljudi. Logičara. Zato i čitamo ovaj portal. Budi s nama i mi ćemo ti pomoći. Samo polako.

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije
Reply to  Sa strane

To etiketiranje koje izvodi @Travis je kao ponasanje odlika slabica. Zena je pokazala tortu diagram sa samo dva podatka i potom je netko zeli povezati sa negativnom konotacijom Honeckera. Zena je vjerojatno preuzela diagram sa Interneta, jer vojni proracuni nisu nikakva tajna i mi se redovno zgrazamo kada zagledamo kakve cifre svake godine potvrdjuje Kongres. Dakle, nasega kolegu komentatora ne muce astronomski iznosi namijenjeni klanju, masakrima, unistavanju. Ne, nikako. Nasega kolegu komentatora muci kada netko javno procita ono sto je svima javno pristupacno i poznato. Nasega kolegu komentatora u biti muce cinjenice i cinjenica da je netko spreman to javno izgovoriti.

@Travis salje poruku, da nije bitno sto netko govori ili cini vec za sve trazi uporiste u, po njemu nasljedjenom i neprikladnom, ideoloskom kodu.

Naravno da ne pisem ovo zbog nasega kolege @Travisa, vec zelim skrenuti pozornost, da je takav pristup stvarima u RH prije pravilo nego izuzetak i u tome vidim strasan uteg koji vuce drustvo na dno.

Moris
Gost
Moris
3 godine prije
Reply to  Andrej

Bravo Andrej pogodili ste bit stvari, posebno ova analogija, na stanje u RH. To međutim treba prepoznati.

vladek68
Gost
vladek68
3 godine prije

Sarah je glas razuma i svjetlo u bespucima evropske politike.Nema ona toliko veze sa Honekerom,koliko ima sa nestalom evropskom ljevicom i antiglobalizmom.
Svaka joj cast.
Moj naklon do poda…

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Sad se tama pita dal će švabama podvaliti opet babu stasi konkubinu ili brata Šulca.

jale
Gost
jale
3 godine prije

Sara, ljubavi moja, sjećaš li se kad smo onomad u Zaostrogu u kampu svirali i pjevali “Hasta siempre comandante”? Ma znam da ti nećeš pročitati ovaj post ovdje, ali možda ti neko kaže, a ja još znam sve akorde i tekst, pa ako se odlučiš na ljeto doći u ovu n*******o-liberalni gulaš od moje države koja me mrzi jer nisam nacionalista, ustaša i homofob, znaj da ti neće biti dosadno, pogotovo jer nas je srbijanska farmaceutska industrija opskrbila Afričkom šljivom, pa stoji ko Eifelov toranj.

Hani
Gost
Hani
3 godine prije
Reply to  jale

A neki Hrvati mrze hrvatovobe. A nekada i glupane.

jale
Gost
jale
3 godine prije
Reply to  Hani

Ala, ala, odma se vataš za Eifela ko Soraja za kitu 🙂

dalmata
Gost
dalmata
3 godine prije

Ako je ko debelo rezarviran prema Svabi,to sam ja,Dalmatinac.A jesan 1000% NEPOVJERLJIV,ali bi isto tako bija odusevljen ,da tradicionalni Svabo napokon ,bar na trenutak,poslusa ovakve,ka sta je ova sinjorina.A boga mi bi gusta(ako postoji antifasist,antinacist,antiimperijalis,antikolonijalist,anticionist,antig lobalist,ja sam) da svabska desnica i ultra desnica(pa taman svi nosili brk ala Firer)razbije gore globalisticko zlo,znano kaoEU;NATO.Slaveni jesu napoaki,ali nisu zli.Doslo je vrime da im vratimo sve zlo, sa kamatan.Taktika,udri ih sa njihivin metodama.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  dalmata

Ne samo da svabska desnica nema namjeru razbijati globalisticko zlo , vec zeli iskoristiti krizu globalistickog zla da otjelovi to zlo u svom izvornom obliku a to je pustanje slobodnomislecih ljudi krivih gena kroz dimnjake konc .logora , u ime ciste arijevske rase .Dalmos pamet u glavu tvoji preci nisu razgovarali sa nazi. fasistima a kamoli ih podrzavali , oni su pucali na njih .

bzzz
Gost
bzzz
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

tvoj odgovor i komentar dalmate su cisti fasizam.

Hani
Gost
Hani
3 godine prije
Reply to  dalmata

Jesu li Vučić i njegovi pristaše Slaveni, čisto pitam jer kažeš da Slaveni nisu zli.

Deda Brada
Gost
Deda Brada
3 godine prije
Reply to  Hani

Ovde u Srbiji se po forumima odavno trubi kako je Vučić direktni potomak Šiptara, novinara s kojim je njegova mama bludničila dok je radila na Kosovu. Ne tvrdim, prenosim šta sam pročitao u mnogim komentarima, pominje se ime (prezime ) Musliu, možda je ono izmišljeno. Dakle, odgovor na tvoje pitanje je verovatno negativan, bar kada je Vučić u pitanju, a njegove pristaše su anacionalne, kod podgužnjih muva ne postoji pojam naroda.

Issa
Gost
Issa
3 godine prije
Reply to  Hani

Istina, pitanje je,dali je vučić slaven?
Sigurno je angloamerički plaćenik kao i mnogi naši “rodoljubi”!

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Bravo mala , tako se razgovara sa nacistima .

lisac
Gost
lisac
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Koji Žukov je pravi?

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  lisac

Druze lisac moj odgovor na komentar druga dalamte se odnosi na ovu recenicu “da svabska desnica i ultra desnica(pa taman svi nosili brk ala Firer)razbije gore globalisticko zlo,znano kaoEU;NATO.”

Oba zukova su prava i oba su izvorni komunisti i antifasisti i oba upozoravaju na desni populizam koji nema namjeru unistavati globalisticko zlo i centre moci vec upravo surptono kao vjerni psi nazi- fasizma odraditi prljavi posao za iste te centre moci , upamti samo jedno kad kapitalizam dolazi u krizu forsira se fasizam kao toboznje rjesenje krize , no pasaran , nije nikada nece ni sada , medjutim valja zaustaviti ludilo jer u suprotnom cijena ce biti previsoka , ovo se prvenstveno odnosi na post jugoslavenske drzave gdje je fasizam utkan u temelje institucija .

SFSN.

raol
Gost
raol
3 godine prije

“Želite zaustaviti širenje lažnih vijesti – ušutkajte Merkel!”

HVALA

Ovo je najbolji naslov u zadnju godinu dana.

Ola-ro
Gost
Ola-ro
3 godine prije

Nikome nije palo napamet da je
@Travis
zaposlen negdje pri nato paktu, da je nato uhljeb.

Hani
Gost
Hani
3 godine prije
Reply to  Ola-ro

Ima ovdje puno takih plaćenika, pitaj Žukova.

eu-Raj
Gost
eu-Raj
3 godine prije

Zasto ovaj video nema engleske ili hrvatske titlove?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  eu-Raj

Da bi natjerali druge da uče njemački, pa imaš prevod tri minute od 30

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije

Da ne smetnemo s uma Sarah je ono sto kapitalizam naziva radikalnom ljevicom. Naprije Die Linke!

Jupiter
Gost
Jupiter
3 godine prije

Sloboda govora mora da postoji! Šta je istina a šta laž uvek dođe na videlo.
Opasno je kada istina smeta pa se novinari ubijaju ili novinske kuće bombarduju,
da se ućutkaju.

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

Sahra Wageknecht je jedan od rijetkih njemačkih kritičnih političara iz stranka establišmenta. Ona je jedina koja se usuđuje reći kritiku na račun katastrofalne politike SAD-a na Bliskom istoku u zadnjih 15-ak godina, koja cijelu EU drži kao taoca.
Jako pametna, ali to svi kažu, u pogrešnoj stranci. Jer, stranka Ljevica, iako glumi lijevu stranku je, skoro u svemu na strani elite; Ljevica brani globaliazciju, brani EU, napada sve kritičare EU, nacionaliste, rasiste, fašiste, itd.. Ljevica podržava Merkeličnu politiku u službi Sorosa, dovlačenja milijuna mgranata… Ljevica sa svojom zakladom “Rosa Luxemburg” je također uključena u globalizacijske procesa, kao i zaklada Socijaldemokrata Friedrich Ebert i Zaklada zelenih Heinrich Boell.
Sahra Wageknecht je kritizirala Merkelicu zbog dovlačenja migranta, i zbog toga je Sahru Wageknecht napala njena vlastita stranka. Sahra Wageknecht je inače kći jednog iranskog migranta iz bivšeg DDR-a i majke Njemice. Udata je za puno starijeg političara, Oscara Lafontaine, koji je ranije dugo godina bio jedan od vodećih političara SPD-a i kratko vrijeme ministar financija u Schroederovoj vladi. Lafontaine, jedan od najpametnijih njemačkih političara i jedan od rijetkioh koji su neovisni i misle svojom glavom, 1998. je zbog neslaganja sa neoliberalnom politikom Schroedera i Joschke Fischera, sam dao ostavku i malo kasnije napustio SPD i prešao u Ljevicu. Lafontaine je također jedan od rijetkih kritičnih njemačkih političara, koji se usuđuju kritizirati SAD: Na tviteru je lani napisao: fuck the USA! (jebo SAD!). Lafontaine je još tada kasnih 90-ih predvidio što će se dogoditi; prodor američkih špekulanata i hedge fondova na europska tržišta, a europski vazalski kvazi lijevi političari kao Schroeder, Fischer, ili Blair u V. Britaniji , to su im dopustili.. i odtada je započela velika kriza u EU, koja traje do danas, koja je odvukla više od pola EU u trajnu financijsku krizu i dugove; Grčku, Portugal, Irsku, Španjolsku, Italiju, Francusku, Mađarsku, Sloveniju, ..itd. jer Soros i ostali lihvari i lešinari slobodno čerupaju europske države i njihove građane.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  alan ford

dobar komentar , medjutim sto si sta kod triglava , trebao si nastaviti niz do djevdjelije i zakljuciti suma sumarum 200 milijardi eura duga od kad smo kao fol slobodni i samostalni .

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  alan ford

Upravo to, i ona je dio tzv. establishmenta. Sigurno svi pamtimo onaj tekst o utjecaju njezine navodno napredne ljevice u Brazilu i kako su rušili vlast. Ništa drugo nego kukavičje jaje.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik