Sa porastom tenzija u Donbasu, Ukrajina se povlači iz mirovnih pregovora u Minsku

Donbass
80 komentara

Ukrajinska delegacija u mirovnim pregovorima o rješavanju sukoba u Donbasu odbit će da prisustvuje bilo kakvim diskusijama ako se i dalje vode u Minsku. Kijev je Bjelorusiju optužio za „neprijateljsku retoriku“ i pod „uticajem“ Rusije.

Trilateralnu kontakt grupu čine Ukrajina, Rusija i Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), a u septembru 2014. godine predstavnici sve tri strane potpisali su protokol iz Minska, sporazum o okončanju rata u Donbasu. Sada, sa zabrinutošću da bi se borbe mogle ponovo rasplamsati, bilo je prijedloga da se vrate u bjelorusku prestonicu na dalje razgovore.

Prema riječima kijevskog zamjenika premijera Alekseja Reznikova, ukrajinska strana će odbiti da prisustvuje. „Rekli smo da nećemo učestvovati na sastancima Trilateralne kontakt grupe ako se karantin Covid-19 iznenada završi i predloži se nastavak konsultacija u Minsku“, objasnio je u ponedjeljak. „Da bismo u stvarnom životu vodili razgovore, morat ćemo da potražimo drugu zemlju, drugi grad.“

To je zato što je Bjelorusija „pod uticajem“ Kremlja, a Kijev je izgubio povjerenje u svog sjevernog susjeda, rekao je on. Kako stvari stoje, zbog Covida-19, diskusije između tri strane odvijaju se putem video konferencije. Prije pandemije, sastajali su se licem u lice u bjeloruskoj prestonici.

Reznikova tvrdnja da Kijev više neće ići u Minsk slijedi pokušaje drugih ukrajinskih zvaničnika da prebace diskusije u drugu zemlju. Prošlog ljeta ukrajinski bivši predsjednik Leonid Kravčuk, koji je sada član pregovaračkog tima za Donbas, otkrio je da je pokušao da prebaci razgovore iz Minska u Švedsku.

Kao odgovor, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je tada primjetilo da „ključ uspjeha u rješavanju ukrajinskog sukoba nije u promjeni mjesta pregovora ili formata“, već jednostavno u političkoj volji svih strana.

Sukob se odvija u Donjeckoj i Luganskoj oblasti Ukrajine, pod zajedničkim nazivom Donbass, gdje građanski rat bjesni gotovo sedam godina. Separatisti sada kontrolišu velike komade zemlje i proglasili su se nezavisnim od Kijeva. Iako Rusija ne priznaje te otcjepljene države, Ukrajina optužuje Kremlj da ih podržava.

Situacija je eskalirala posljednjih dana. OEBS je primijetio značajan porast broja kršenja prekida vatre. Izvještaji ukazuju na nagomilavanje vojne opreme na ruskoj strani ukrajinske granice, što dovodi do toga da njemačko Ministarstvo spoljnih poslova poziva „sve strane da pokažu uzdržanost i rade na trenutnoj deeskalaciji tenzija“.

BjelorusijaDonbassmirovni pregovorirusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
80 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 godine prije

Rusija za sada ne planira da vrati Ambasadora u Ameriku, Zelenski zatražio prijem u NATO…

tihobl
3 godine prije

Nepotpuna vijest – Kijev zeli da pregovore premjesti u Poljsku i pocne pregovre iz pocetka posto prethodne ne misli provesti. Poljaci bi trebali biti nadzornici nad francuskim i njemackim medijatorima i sprijeciti bilo kakvo potpisivanje novog sporazuma.

To sto su minski sporazumi odobreni od SB UN i ugradjeni u rezoluciju nije vazno. Kijev kaze: Fuck the UN.

3 godine prije

Uhvatili su se u sopstvenu zamku rusofobije i sada u Ukrajini i van Ukrajine postoje jake interesne grupe kojima je u interesu rat u Donbasu i koje imaju jak uticaj na donošenje odluka ukrajinskog rukovodstva, sada ukrajinska vojska mora po ko zna koji put u 7 godina da krene u suludi rat, koji ne može da dobije i koji je u napred izgubljen, zarad interesa šačice ekstremista lokalnih ratnih profitera u državnim institucijama, zarad tajkuna i Anglo Američkih interesa.
Ukrajinci skupo plaćaju zablude i iluzije iz 2014.

burt
3 godine prije

NATO i SAD neće primiti Ukrajinu u NATO članstvo ali su u slučaju sukoba obećali da će Ukrajini dostaviti oružje i organizirati prebacivanje plaćenika iz privatnih organizacija iz SAD-a i Europe i islamista koji se nalaze u Turskoj, Azerbejdžanu i Libiji, ako dođe naredba za napad na Novorusiju lokalnom stanovništvu Novorusije bi bilo bolje da izbjegnu preko granice u Rusiju jer razni plaćenici, neonacisti i islamisti će bez milosti izmrcvariti Ruse i Novoruse koji im dođu u ruke

3 godine prije zadnji put uredio burt
Max
3 godine prije

Ukrajinci bi eskalaciju i ofenzivu ali to neće proći

Perun
3 godine prije

Gasovod kroz Ukrajinu je problem …Ukrajinci ne kontroliraju vlastiti teritorij i resurse na njemu…Politicke ideje koje se prezentiraju Ukrajincima su tipa Blut und Boden( citaj Krv i Zemlja ) nesto kao novi suverenizam (citaj neonacionalizam)….Drzava mora imati smisao,
nije smisao samo u suverenosti i nacionalsuverenistickim politickim orgijama ….Demokratski procesi kontrolirani od strane nedemokratskih snaga doveli su Ukrajinu na rub propasti a promoviranje sumanutih politickih ideja i inicijativa dovodi u pitanje sam opstanak drzavne zajednice ….NATO je perspektivni vojni otpad ne vojna organizacija ….Zabluda je i pomisliti da su respektabilna vojna sila ….Lome Ukrajince radi lakseg pristupa naftnim poljima Kavkazkih zemalja ….NATO rovari tamo gdje stao i porazen treci rajh….Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

Brainstorm
3 godine prije

kakve veze ima domacin. domacin organizira konobarice.
nego ukrajina vrsi pririsak na bjelorusiju.

hiber
3 godine prije

Ukrajina je Rusiji 1994. isporučila 1900 nuklearnih glava, sto je bio treći nuklearni arsenal na svijetu. Za uzvrat su nuklearne sile- Rusija, USA, Britanija i Francuska međunarodnim spprazumom jamčile terirorijalni integritet Ukrajine. Kako je to završlo zna se. Od tada samo slušamo budalasta naklapanja i opravdanja. Od tada su bilo kakvi pregovori i sporazumi u vezi ukrainskog suvereniteta i integriteta,na kojima stoji ruski potpis vrijedni koliko ista količina toaletnog papira. Možda da se o svemu tome najbolje informirate osobno od Kravčutka koji vam može reći detalje denuklearizacije. Naravno, ukrajinci sada mogu stati u red slavenskih naroda koje su rusi naguzili u zadnjih dvijesto godina, počevši od naivaca iz poljičke republike u Napoleonskim ratovima.

vbk
3 godine prije

Alex Salmonda –Bivši prvi ministar -, su proglasili engleske vlasti “Putinov apologeta” ili Putinovac xato što je tri puta odbio ptvrditi da Rusija stoji iza izmisljenog trovanja Skripalovih u Salisbury.
A evo kako izvjestavaju engleske novine
Gospodin Salmond također je odbacio kao “vrlo mali” dokaz da se Putinov režim umiješao u predsjedničke izbore 2016. između Donalda Trumpa i Hillary Clinton, unatoč tome što je američka obavještajna služba zaključila da jest.

Kako se novine koriste kao propaganda i u ratne svrhe na Zapadu.

Bosanac
3 godine prije

Ode Ukrajina u’kraj.

tuf
3 godine prije

Nord Stream 2 se približava kraju konstrukcije. SAD je dao signal Ukrajini da pojača eskalaciju kako bi se izvršio pritisak na EU, Njemačku primarno da stopira sudjelovanje u projektu. Sjetimo se da su slučajevi Skripal i Navalny također dolazili u vrijeme revizija sankcija i odnosa EU s Rusijom.

Siniša
3 godine prije

E ovako je napravljen rat u BiH,neko se dogovori oko mira i stavi svoj paragraf a onda neko (USA) dođe i nagovori nekoga da povuče svoj paragraf i kaže “Žrtvovaću mir za nezavisnu BiH” i dođe rat, a što je njgore taj dogovor nije bilo konačno rješenje već prelazno da se očuva mir a posle da se opet sjedne i dogovori jer su sve opcije bile otvorene tako da niko nije imao razloga da se veseli i žali.

3 godine prije

Situacija se opasno komplicira

Ukrajina već mjesecima vrši snažnu koncentraciju trupa na liniji razgraničenja.

Putin i Lavrov daju izjave kako se pitanje Donbasa ne može riješiti vojnim putem.

Ukrajina nastavlja sa gomilanjem trupa.

Rusi vrlo otvoreno bez upotrebe maskirovke koncentriraju trupe na ukrajinskoj granici i Krimu, što znači da se radi i o poruci kojom podcrtavaju izjave Putina i Lavrova.

Usa uz slanje opreme Ukrajini daje garancije kako će ih podržati u slučaju ruske intervencije.

Blogo sfera koja prati ova zbivanja zadnjih dana je eksplodirala.

Uglavnom se svi približavaju stavovima Paul Craig Robertsa koji smatra kako je trenutna vladajuća klika u Washingtonu zaslijepljeno arogantna te da potpuno krivo interpretira ruske poteze, mogućnosti i namjere.

Takvo opasno podcjenjivanje Rusa otvara mogućnost velike eskalacije ukrajinskog sukoba pa čak i u globalni sukob.

3 godine prije zadnji put uredio Duško Bošković
kardinal mit motika
3 godine prije

nek dođu pregovarat u Hrvatsku mi smo neutralni ako izuzmemo onu satniju hv-a koja je krenula protjerat Putina na novaju zemlju al im nešto neide

medo1
3 godine prije

Iz ruske vlade
If Zelensky launches a full-scale war in Donbass, Russia will intervene & it will mean the ‘end of Ukraine’…………………….

Meštar
3 godine prije

Ako nisu već pobijedili, nego ih SAD guraju u avanturu samo da Rusi imaju rat, ajme Ukrajincima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI