SAD bi mogle imati koristi od recesije EU

Recesija
8 komentara

Zvaničnici Bijele kuće vjeruju da bi efekat recesije u EU na američku ekonomiju bio “skroman”, dok neki ekonomisti sugeriraju da bi to zapravo pomoglo Americi, piše Washington Post.

S obzirom na to da je Evropska centralna banka prošle sedmice podigla kamatne stope za 0,75 poena usred skoka cijena energenata i inflacije, saradnici Bijele kuće vjeruju da “malo je vjerovatno da će se sve veća vjerovatnoća recesije u Evropi promijeniti prema trenutnoj putanji”, piše list u nedjelju.

Međutim, američki zvaničnici koji su razgovarali s WaPo pod uvjetom anonimnosti rekli su da ne misle da će recesija u Europi nužno uzrokovati recesija u Americi.

Jedan visoki član Bidenove administracije rekao je agenciji da su Ministarstvo finansija i Vijeće ekonomskih savjetnika procijenili da bi uticaj takvog događaja na SAD vjerovatno bio “skroman i podnošljiv”.

Trgovina sa Evropom čini manje od 1% američkog bruto domaćeg proizvoda, dok zemlja takođe ima dovoljno sopstvenog prirodnog gasa da minimizira uticaj mogućeg prekida isporuke ruskih energenata u EU, ističe list.

U stvari, američka ekonomija bi zapravo mogla imati koristi od cijele situacije jer bi to potencijalno izazvalo smanjenje globalne potražnje za energijom, dodatno ublažavajući pritiske na cijene u SAD-u, dodaje se.

“Ako Evropa uđe u recesiju, očito je manja potražnja za širokim spektrom proizvoda. Ovdje smo u takvoj perverznoj situaciji [da] to zapravo može biti pozitivno”, rekao je Dean Baker, suosnivač Centra za ekonomska i politička istraživanja, za Washington Post.

Međutim, ako Moskva ode dalje i prestane da prodaje svoju naftu i gas ne samo EU, već i drugim tržištima, kao odgovor na predloženu gornju granicu uvoza energije, to bi “više ugrozilo američku ekonomiju”, navodi papir.

“To će gurnuti ekonomiju u recesiju. Cijene benzina će skočiti u nebo, skoro preko noći preko svojih rekordnih 5 dolara po galonu. Ekonomija ne može probaviti 5 dolara po galonu – to bi bilo neodoljivo”, upozorio je Mark Zandi, ekonomista u Moody’s Analytics.

Bijela kućaeurecesijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi.
1 godina prije

Amerika je zlo ovog novog svijeta od kada su primili i fašiste i židove. Točka. Amen.

tihobl
1 godina prije

Prije 7 godina na forumu.hr pisao sam da anglosaksoni moraju progutati mastan zalogaj (EU ili Kina) kako bi popunili rupu u stomaku. Sitni zalogaji poput Libije vise ne pomazu. Tad sa objasnjavao da ce doci do velike pljacke Evrope.
EU ceka sudbina Libije – opljackana, porusena i gurnuta u beskrajan gradjanski rat.

Dragan bumbar
1 godina prije

No shit sherlock.

Max
1 godina prije

Zato su je pokrenuli.

Oli
1 godina prije

Sve je zračunano i nič ni slučajno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI