SAD će djelovati u „samoodbrani“ ako budu napadnute u Iraku

Mike Pompeo
16 komentara

Washington će djelovati u „samoodbrani“ u Iraku ako američka vojska bude napadnuta, izjavio je državni sekretar Mike Pompeo.

Nedavno su u više navrata granatirane američke baze u Iraku, a nekoliko vojnika je ubijeno i ranjeno. Pompeo je rekao iračkom premijeru Adil Abd al-Mahdiju da Bagdad “mora braniti osoblje koalicije koja podržava napore iračke vlade da porazi ISIS”, navodi se u izjavi američkog Ministarstva vanjskih poslova.

Oni “odgovorni za napade moraju biti razotkriveni”, upozorio je zvaničnik, dodajući da Washington “neće tolerisati napade i prijetnje na američke živote” i preduzeće “potrebne mjere u samoodbrani”.

Tokom protekle nedelje, američka baza Kamp Taji, koja se nalazi sjeverno od glavnog grada Iraka, dva puta je bila pod raketnim granatiranjem. U srijedu su na položajima ubijena tri vojnika, dva iz SAD i jedan iz Velike Britanije, dok je desetak drugih ranjeno. U napadu su takođe povrijeđeni pripadnici iračkog vojnog osoblja.

Iako niko nije preuzeo odgovornost za smrtonosno granatiranje, Washington je za to brzo okrivio pripadnike iračke šiitske milicije i pokrenuo “odmazdu” zračnih udara na njih. Budući da su pomenute milicije sastavni dio iračke vojske, SAD su u osnovi bombardovale vlastite saveznike, ubivši najmanje šest vojnika i ranivši još nekoliko.

Uprkos odmazdi, Kamp Taji se u subotu ponovo našao pod raketnim napadom. U granatiranju je povrijeđeno nekoliko iračkih i najmanje tri američka vojnika.

Još u januaru, irački parlament je donio neobavezujuću rezoluciju, pozivajući sve strane vojske, uključujući SAD, da se povuku iz zemlje. Pomenuta odluka uslijedila je nakon američkog atentata na iranskog vrhovnog generala Qassem Soleimanija i zamjenika načelnika iračkih Popularnih mobilizacionih snaga (PMF) Abu Mahdi al-Muhandisa tokom napada bespilotnim letjelicama izvan Bagdada. SAD su brzo odbile povlačenje, ali od tada su njihove snage uporno napadane širom zemlje.

IrakMike PompeoSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
4 godine prije

I na Marsu, dakako…

Pedro del negro😎
4 godine prije

😲😯ha!?!?!?

Jole Prvi
4 godine prije

To što su američke snage u Iraku,znači da jedino iračke snage mogu djelovati u samoodbrani jer su američkom invazijom praktično već napadnute na vlastitom teritoriju.

dalmata
4 godine prije

Dobro ugojeni Yenki pajcek,bi mora u osnovnu školu(ako to postoji u USrA)da mu se razbistri bolesni mozak,pa da nauči da Irak nije u logoru zvanom USrA i da pita pametne je li banda zvana USrA army, na svom terenu ili je okupator,dokazani bjelosvjetski krvolok,koji mora utuvit u isprane Yenki tikve,Iračani koristu pravo na samobranu,pazi čuda,u SVOJOJ ,vlastitoj državi.Zato,Iračani,udrite nemilice,nek bolesnici utuvu da su okupatorski šljam i ološ.

Dopizdilomi
4 godine prije

Jadne SAD pa njih svi napadaju i izaziavju nerede i obrate: Kina 45-46, Sirija 49, Koreja 50-53, Iran 53, Gvatemala 54, Kuba 59, Kongo 60-65, Vijetnam 61-73, Kambodža 69-70, Chile 70-73, Argentina 76, Angola 76-92, Turska 80, Nikaragva 81-90, Libanon 82-84, Grenada 83-84, Libija 86, Iran 87-88, Filipini 89, Panama 89-90, Irak 91, Somalija 92-94, Sudan 98, Afganistan 98, Venecuela 2019. Nisam sve pisao gdje su prstići bili upleteni, koga zanima neka progugla.

Max
4 godine prije

Mislim napadneš ljudima zemlju ubiješ tisuće civila a oni se još brane i pucaju na tebe. Strašno

Snicla
4 godine prije

izgleda da se svijet sve više dijeli na dvije vrste zemalja. One koje su pod nekom vrstom američke okupacije i one koje imaju vlastito nuklearno naoružanje.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Što kad pobjeda nije moguća, a poraz nije opcija….

Pi-zdro
4 godine prije

Joj vid ovoga, kad ovog vidim..sad kad bi glasali ko je zaybaniji hillarica il ovaj – rezultat bi bio tjesan.

nije bitno tko
4 godine prije

Ovaj debeli zloča priča kao da je Irak dio USA teritorije. Bolesnik…….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI