SAD će otvoriti konzulat na Grenlandu nakon što je Danska odbacila Trumpovu ponudu za kupovinu teritorija

tasiilaq
20 komentara

Washington se priprema za otvaranje konzulata na Grenlandu, prvi put nakon više od pola stoljeća, što dolazi nakon što je ponudu Donalda Trumpa, o kupnji teritorija, odbila Danska.

U pismu dobivenom od Associated Pressa, State Department je izvijestio Kongres kako se nada ponovnom uspostavljanju konzulata u Nuuku, glavnom gradu Grenlanda, u sklopu vanjskopolitičke inicijative za povećanje prisustva Washingtona na Arktiku.

SAD moraju biti proaktivne kako bi poboljšale “političke, ekonomske i komercijalne odnose širom arktičke regije”, navodi se u pismu.

Konzulat na Grenlandu pomogao bi „zaštiti esencijalne jednakosti“ u rijetko naseljenoj zemlji, a također bi pomogao njegovanju „dubljih odnosa s grenlandskim dužnosnicima i društvom“.

Što je još važnije, predložena diplomatska služba “kao učinkovita platforma za unapređivanje američkih interesa na Grenlandu”.
Washington je 1940. otvorio konzulat na Grenlandu, ali je objekt zatvorio desetljeće kasnije, 1953. Grenland se našao u žarištu pozornosti nakon što je američki predsjednik Donald Trump iznio ideju za kupovinu Grenlanda kao „strateškog“ sredstva. Ponudi su se uvelike rugali, a izazivalo je gnušanje danskih i grenlandskih dužnosnika.

Iako bi iza planiranog konzulata mogli stajati geopolitički razlozi, ne može se poreći da bi Washington mogao upotrijebiti malo više diplomatske vatrene moći u regiji.

Ljut zbog načina na koji je primljen njegov prijedlog, Trump je otkazao predstojeće putovanje u Dansku – izazivajući optužbe da je “uvrijedio” kraljicu države odbijanjem njenog poziva.

Američki predsjednik je čak opisao dansku premijerku kao “gadnu i “neprimjerenu” zbog javnog odbacivanja njegovog nepoželjnog prijedloga za kupnju Grenlanda.

Grenland
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Red Dog
4 godine prije

Ja sam se zezao da ce otkriti da se krse ljudska prava foka na Grenlandu, a oni su stvarno krenuli u stvaranje Obojene na Grenlandu 🙂

Zlatko
4 godine prije

Pojavit će se i tamo demokratska oporba ko u Siriji i Hong Kongu koja će tražit samostalnost i otcjepljenje od zle Danske. Zapamtite ove moje riječi pogotovo Danci a trebali bi tražiti odmah povlačenje američke vojske s Grenlanda i ako neće otići proglasiti da su okupirani.

radoznali
4 godine prije

Neka sada Danska razmisli o sjevernom toku2 i “partnerstvu” s amerikom

moša
4 godine prije

ti danci i islanđani definitivno moraju popravit situaciju sa ljudskim pravima a da ne govorim o teroru nad ribama i bušenju zemlje gdje je najtanja za bujol tople vode…sankcije

Iza_horizonta
4 godine prije

Sad bi trebali da predlože kupovinu Danske ali bez kraljice 😁😄

Hattori Hanzo
4 godine prije

Mala uvlakacka zemlja će nastradati od najvećeg saveznika.
Došao vrag po svoje.

nije bitno tko
4 godine prije

Prvo otvore konzulat, a posle brzo sledi obojena revolucija. Posle obojene revolucije američki konzulat preuzima upravu nad Grenlandijom. Svaka sličnost sa Ukrajinom je slučajna.

U razdeljak te ljubim
4 godine prije

Neka Tramp dođe kod nas jer ima svega kupiti pa čak i komad zemlje… Ups…. Već smo sve prodali što valja…….

iupaergbafraiuewfvuawvzuawdv
4 godine prije

Sad će se tama pobrinuti o ekimima ko ciokauboji o indijancima. Najsmejšniji su oni koji misle da nešto kuže pa traže opravdanja ili čak vjeruju u službenu lažnu povijest zašto je korzikanac prodao Luizjanu, rusi Aljasku a Teksas su ukrali a svi ko i danas rade za istog gazdu, stvora…………

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI