SAD imaju više milijardi dolara vrijedne vojne planove za Arktik

Arktik vojni planovi
14 komentara

SAD planiraju uložiti milijarde u odbranu Arktika, uključujući modernizaciju svoje zračne baze Thule na Grenlandu, objavio je u ponedjeljak danski list Berlingske, pozivajući se na američki vojni izvještaj. Ni Danska ni Grenland nisu obaviješteni o planovima, tvrdi se.

Prema pisanju lista, Washington je dao zeleno svjetlo za “značajna ulaganja” u svoju najsjeverniju ispostavu usred, kako je rekao, “sve agresivnijeg” ponašanja Rusije. Pozivajući se na saopštenje američkog ratnog vazduhoplovstva, Berlingske je napisao da će novac otići za nadogradnju zastarjele infrastrukture u Thuleu. Nisu dati nikakvi daljnji detalji o ovom pitanju, a američka ambasada u Kopenhagenu je navodno odbila dati detalje.

Planovi su, tvrdi Berlingske, bili iznenađenje za danski parlament i vladu Grenlanda, jer bi SAD trebalo da se “konsultuju i informišu” o bilo kakvim značajnim promenama u svojim vojnim operacijama na Grenlandu, autonomnoj teritoriji Danske.

“Ovo je naša zemlja, pa želimo da znamo kada se nešto dešava”, rekao je Pipaluk Lynge Rasmussen, predsjednik odbora za vanjske poslove i sigurnost u parlamentu Grenlanda.

Vijest dolazi ubrzo nakon što su američka mornarica i marinski korpus objavili da će provoditi više operacija na Arktiku.

Ranije ovog mjeseca, komandant Sjeverne komande SAD-a i sjevernoameričkog svemirskog zrakoplovstva, general zračnih snaga Glen D. VanHerck, rekao je da s obzirom na sve veću aktivnost Rusije i Kine u regionu, Arktik sada igra centralnu ulogu u američkom odvraćanju strategija.

Zračna baza Thule nalazi se oko 750 milja (1207 km) sjeverno od Arktičkog kruga i 946 milja (1522 km) od Sjevernog pola na najvećem ostrvu na svijetu. Prvobitno je osnovan da zaštiti danske kolonije na Grenlandu od Njemačke tokom Drugog svjetskog rata. Poslednjih godina uglavnom se koristi kao napredni sistem upozorenja za otkrivanje i praćenje balističkih projektila.

ArktikGrenlandSADUlaganje u oružje
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Planovi su da okupira Grenland i Island, a da Norvesku opljacka i norvezane vrati ponovo na haringu na kojoj su prezivljavali do prije 50 godina.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Ha ha, kako su naivni Danci. Tko ima silu taj vlada!

tuf
1 godina prije

Joj da baš su Danci, kao, neinformirani i iznenađeni. Još budu rekli da im SAD nije naredio slanje Harpoon-a Ukrajini i da nisu bili svjesni reperkusija. How yes no.

Max
1 godina prije

Cilj su arktička nafta i plin ali iste planove imaju Rusi koji su u prednosti Kanađani Norvežani.

U prolazu
1 godina prije

Nešto mi kaže da će se čuveni marinci tamo smrznuti k’o drek (a i svi ostali koji nisu iz iz Sibira ili iz Jakutije…)

Гавран
1 godina prije

Za tako nešto nedostaje ledolomaca. Ali leti mogu da se bave turizmom

Red Dog
1 godina prije

I ulazak Finske i Svedske u NATO je deo toga.
Ozbiljna smetnja Rusiji, na sta Rusija moze odgovoriti samo nuklearno. Pa ce sever postati sledece zariste krize.

Osam Šezdeset
1 godina prije

Arktiku oni ne smiju ni prismrditi, tamo je granica ovog smrdljivog svijeta i ulaz u drugi, visoko razvijenu civilizaciju koja živi u ljubavi i slozi, kako Bog zapovijeda. I ovo je istina, a podsmjevačima poručujem da se strpe još malo…

Johan biguuud
1 godina prije

“SAD planiraju uložiti milijarde u obranu Arktika…” Koga tu treba braniti, i tko uopće napada?

Limes
1 godina prije

Mišo T., gospodo, Pipaluk Lynge Rasmussen je ona, dakle – rekla, a ne rekao! Ipak prilikom prenošenja, prepisivanja ili prevoda treba obratiti malo pažnje!

nessy
1 godina prije

Danska i Grenland nisu obavijesteni? Bas me cudi. Carstvo demokracije ne treba dozvolu od nekih smijesnih ‘Danske i Grenlanda’.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI