SAD će ublažiti ograničenja za kubanske migrante

Kubanska zastava - Havana - Auto
7 komentara

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena trebala bi nastaviti potpunu obradu imigrantskih viza za Kubance po prvi put od 2017. godine, rekavši da se nada da će olakšati “urednu migraciju” u SAD i pomoći u ponovnom spajanju porodica razdvojenih nacionalnim granicama.

Američka ambasada na Kubi objavila je taj potez u srijedu, poništavajući odluku bivšeg predsjednika Donalda Trumpa iz 2017. da pauzira potpunu obradu viza za kubanske državljane.

“U skladu s našim obavezama prema Deklaraciji iz Los Angelesa o migraciji i zaštiti da omogućimo sigurnu, urednu, humanu i regularnu migraciju, Sjedinjene Države danas najavljuju proširenje redovnih puteva dostupnih Kubancima koji žele doći u Sjedinjene Države i povećanje u osoblju u američkoj ambasadi u Havani”, navodi se u saopćenju, uz napomenu da će obrada vize ponovo početi negdje početkom 2023. godine.

Bidenova administracija je već počela da razmatra ograničen broj zahtjeva za kubanske vize ranije ove godine, ali najnoviji potez će ubrzati tempo procesa. Osim toga, Kubanci koji žele da se ponovo spoje sa članovima porodice više neće morati da putuju u Gvajanu na svoje intervjue, kao što je zahtijevala Trumpova Bijela kuća.

Odluka je uslijedila nakon pregovora o imigraciji između američkih i kubanskih zvaničnika u travnju, kada su dvije strane razgovarale o implementaciji američko-kubanskog sporazuma o migraciji, prema kojem je Washington pristao prihvatiti najmanje 20.000 kubanskih migranata godišnje, ne računajući neposredne rođake američkih državljana.

Odnosi između dvije zemlje su kolebali posljednjih godina, s bivšim predsjednikom Barackom Obamom koji je ublažio decenijama staru blokadu Kube prije Trumpovog mandata, koja je bila mnogo neprijateljskija prema ostrvu pod komunističkim upravljanjem.

Broj kubanskih državljana koji žele da uđu u SAD dramatično je porastao tokom prošle godine, jer su američki granični zvaničnici obradili oko 200.000 zahtjeva, što je skok od 400 % u odnosu na 2021, prema vladinim statistikama .

KubamigracijeSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

A i vrijeme im je pomoc Cubi . DA ISPRAZNE ZATVORE 😁 😁 😁 . Em sto robijasi kostaju em kada se vrnu … Ovako .. Eto ih vama pa vi trljate glavu sa njima ….

1 godina prije

Vrlo jednostavno: ako ih danas ne asimiliraš sutra ćeš da ratuješ protiv njih.
Ovako ne samo da imaš manje protivnika nego imaš više vojnika, radnika.

Isto važi i za Libijce, Avganistance, Sudance… (EU), cela Latinska Amerika i Afrika (SAD)

tino
1 godina prije

Amerika im je uzrokovala glad I nesrecu sad im oduzimlje sposobne ljude, tipicni zapadni imperijalizam

tuf
1 godina prije

Kakvo vrhunsko licemjerje. Prvo ih osiromaše sankcijama i stavljanjem na listu “sponzora terorizma” a onda glume humanitarce odobravajući migracijske vize. To je kao da silovatelj nakon gnusnog čina žrtvi dopusti da još radi za njega.

Casa
1 godina prije

Nikoji Kubanac nesmi poslati novac rodbini na Kubu.

1 godina prije

Olakšat će im i ulazak u američke oružane snage! Pa. ako hoće, je li, kao dobrovoljci u Ukrajinu, čak će ih otpratiti tamo, ostaviti im koji dolar dok se ljudi ne snađu, i američko oružje da im bar ono ublažava nostalgiju za Amerikom.

Max
1 godina prije

Fidel.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI