SAD dozvoljavaju energetske transakcije sa sankcionisanim ruskim bankama

Gas
14 komentara

Američko ministarstvo finansija u utorak je izdalo opću dozvolu kojom se odobravaju transakcije vezane za energiju sa sankcioniranim ruskim bankama do decembra. Prethodna dozvola je trebala isteći 24. juna.

Prema dokumentu, objavljenom na web stranici odjela, transakcije će biti dozvoljene s Vnesheconombank, Otkritie, Sovcombank, Sberbankom, VTB-om, Alfa-bankom i Centralnom bankom Rusije.

“Za potrebe ove opće dozvole, izraz ‘vezano za energiju’ označava vađenje, proizvodnju, prečišćavanje, ukapljivanje, gasifikaciju, regasifikaciju, konverziju, obogaćivanje, proizvodnju, transport ili kupovinu nafte”, navodi se u saopštenju.

To uključuje sirovu naftu, iznajmljene kondenzate, nedovršena ulja, tečnosti prirodnog gasa, naftne derivate, prirodni gas ili druge proizvode koji mogu da proizvedu energiju, navodi se.

U ovu kategoriju su također uključeni ugalj, drvo ili poljoprivredni proizvodi koji se koriste za proizvodnju biogoriva ili uranijuma u bilo kojem obliku, kao i razvoj, proizvodnja, prijenos ili razmjena energije, na bilo koji način, uključujući nuklearne, termalne, i obnovljivi izvori energije.

Washington je uveo sankcije najvećim ruskim bankama, zamrzavajući svu imovinu koja “dodiruje američki finansijski sistem” i zabranjujući Amerikancima da posluju s njima.

bankeEnergijaNaftarusijaSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Napisao pre dva dana…
SAD NE UVODE SANKCIJE RUSIJI, kao njihove sluge u Europskoj Uniji!
A mi, jadnici u EU, platit čemo PUNU CIJENU!
Jutros čitam napoved direktora elektro distribucije… Cijene če se diči 2-3x!!!! Ne 20-30%…..

giovani
1 godina prije

Amerika je rak rana planete, Vladimire skalper u ruke i reži.

Dokurčilomi
1 godina prije

Sada bi EU njima trebala lupiti neke sankcije jer krše prve sankcije.

Inzersdorf
1 godina prije

Ocekujem sankcije od strane EU,jer se Ameri ne pridrzavaju sankcija uvedenih Rusiji. Jos jedan dokaz da su oni sebi najvazniji, koga boli racku za EU…hehehehe, ko nas predstavlja,u pm…

tihobl
1 godina prije

Kako uvesti sankcije EU, a da se evropljani ne na ljute?
Uvedes sankcije Rusiji. I EU uradi isto. Zatim doneses odluku kojom odluku o sankcijama stavljas van snage.
Zatim pocnes sa pricom da treba uvesti sankcije svim zemljama koje nisu uvele sankcije Rusiji i cekas da se EU na to upeca.

antinato
1 godina prije

Američke sankcije Europskoj Uniji su u punom tjeku… Amerikanci spašavaju svoje gospodarstvo uništavanjem EU, a Rusima nikad bolje do sad.
Rubalj u sve boljoj kondiciji, rusko gospodarstvo u pozitivnom rastu a rat u Ukrajini vrača ruske zemlje u okvir matice.

antinato
1 godina prije

Sad se pokazuje, da je EU američka kučka.

Max
1 godina prije

Koga svrbi taj se češe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI