SAD gube tehnološki rat protiv Kine

Joe Biden - Xi Jinping
119 komentara

Novo izvješće Američke banke otkrilo je da je Kina potrošila znatno više od SAD-a na tehnologiju obnovljivih izvora energije, istovremeno postajući monopolistom prijeko potrebnih materijala koji se mogu dobiti samo od rijetkih zemalja, a koji su često potrebni za izgradnju čistih energetskih sustava.

Godinama su SAD i Kina vodile borbe oko tehnologije, trgovine i tržišta kapitala. Napetosti između vodećih svjetskih ekonomija dosegle su vrhunac tijekom mandata bivšeg predsjednika Trumpa, što je dovelo do nametanja novih carina i trgovinskih ograničenja. Ali sada će zbog novog otkrića Washington ponovno imati nove razloge za brigu: Kina je potrošila znatno više novca od Sjedinjenih Američkih Država u istraživanju i na razvoju obnovljivih izvora energije.

Prema podacima BNEF-a, koje je Bank of America citirala u nedavnom izvješću, za svaki dolar kojeg su SAD potrošile na istraživanje obnovljivih izvora energije između 2010. i 2020. godine, Kina je potrošila dva, što je čini vodećim ulagačem u obnovljive izvore energije u svijetu. BofA tvrdi da se u ovom novom klimatskom ratu Kina nada da će ostvariti prednost i u vezi opskrbnih lanaca, usprkos trgovinskim carinama povezanim s ugljikom i proizvodnim politikama usmjerenim na domaće tržište.

Svjetska nadmoć

Prema BofA-i, ne radi se samo o potrebi za ublažavanjem učinka klimatskih promjena. Najveći motivacijski čimbenik zapravo je sasvim drugačiji: postizanje energetske neovisnosti i svjetske nadmoći.

“Nije stvar samo u spašavanju planeta. Vjerujemo da klimatske strategije nude prolaz prema svjetskoj nadmoći, jer ovdje je u igri mnogo više: ekonomski utjecaj klime mogao bi doseći 69 bilijuna američkih dolara ovog stoljeća, a ulaganja u energetsku tranziciju trebala bi porasti na četiri bilijuna američkih dolara godišnje. Energetska neovisnost i kontrola lanca opskrbe također su ugroženi geopolitičkom ravnotežom snaga, koja je također povezana s vrhuncima nafte u 2030.”

Prema Harryju Broadmanu, izvršnom direktoru i predsjedniku tržišta u nastajanju i praksi CFIUS-a u Berkeley Research Group: „Zaista smo dobro prošli među demokratskim zemljama koje surađuju u ulaganju i trgovini, ali odradili smo izvanredno loš posao u istraživanju i razvoju. Ovdje je Kina iskreno velika konkurencija i potencijalno velika ekonomska i možda geopolitička prijetnja“, rekao je.

Energetska neovisnost

Od dana predsjednika Jimmyja Cartera i naftne krize 1970-ih, Sjedinjene Države neumorno slijede utopiju energetske neovisnosti. No ustrajne naftne krize, ozbiljni šokovi u pogledu cijena nafte i svjetski pomak prema čistoj energiji jasno su pokazali da Washington nikada neće postići istinsku energetsku neovisnost, oslanjanjem isključivo na fosilna goriva.

Zapravo, većina Amerikanaca vjeruje da bi se vlada trebala “…usredotočiti na razvoj alternativnih izvora energije u odnosu na širenje izvora fosilnih goriva” u pokušaju ublažavanja klimatskih promjena.

No kako prelazak na čistu i obnovljivu energiju dobiva ozbiljan zamah, Sjedinjene Države suočene su s još jednom zagonetkom: gotovo u potpunosti ovise o Kini zbog minerala koji su potrebni za izgradnju čistih energetskih sustava.

Kina posjeduje monopol s rijetkim zemnim metalima. Točnije, Kina izvozi oko 80 % elemenata rijetkih zemnih metala (REE), koje Sjedinjene Države koriste za proizvodnju solarnih panela, vjetrenjača, baterija na električne automobile, pametnih telefona, računala, nacionalnih obrambenih sustava, medicinske opreme, pa čak i u pogledu tehnologije prerade naftnih derivata i plina.

Ta činjenica zemlju ostavlja u posebno nesigurnom položaju, posebno zbog nastavljajućih trgovinskih napetosti između dviju nacija. Doista, bio je potreban samo običan posjet opskurne tvornice kineskog predsjednika Xija u jeku trgovinskog rata prošle godine kako bi se podigla buka oko toga da bi Peking mogao prekinuti isporuku kritičnih materijala u SAD, čime bi potencijalno osakatio velike dijelove industrije.

Nadalje, SAD će početi osjećati vrlo jasno gušenje u pogledu industrije zahvaljujući Bidenovom Zelenom dogovoru.

Ovisnost o Kini

Rijetki zemni metali, poznati i kao “vitamini kemije,” skupina su elemenata koji se koriste u proizvodnji širokog spektra opreme u malim količinama, radi proizvodnje ključnih elemenata. Ti se minerali intenzivno koriste u pametnim telefonima, baterijama, turbinama, laserima, elektromagnetskim puškama, raketama, naprednim senzorima oružja, nevidljivoj tehnologiji i tehnologiji ometanja. Na primjer, lantan se koristi u rasvjetnoj opremi i lećama fotoaparata; neodim u hibridnim vozilima; prazeodim u zrakoplovnim motorima; europij u nuklearnim reaktorima i gadolinij u MRI-ima i X-zrakama. Rafinerije nafte također koriste katalizatore rijetkih zemnih elemenata za preradu sirove nafte u benzin i mlazno gorivo.

Kina je tijekom posljednjeg desetljeća proizvela više od 90 % svjetske opskrbe tim kritičnim elementima, iako je njezin udio prošle godine pao na 71,4 %.

2018. godine američka geološka služba identificirala je 35 minerala kritičnih za gospodarstvo i nacionalnu sigurnost zemlje. Amerika je uvelike ovisna o uvozu ovih minerala, jer proizvodi manje od desetine svjetske zalihe i uvozi upola manje od svoje potrošnje. Ovo jasno pokazuje američku ”glad” za elementima rijetkih zemnih metala.

Kineska će se dominacija u budućnosti vjerojatno samo povećavati. Očekuje se da će se svjetska REE industrija gotovo udvostručiti, sa 8,1 milijarde dolara, koliko je iznosila u 2018., na 14,4 milijarde u 2025. godini. U isto vrijeme potražnja za električnim vozilima, mikročipovima i pametnim telefonima raste više nego ikada ranije. Biden je predvidio ovakav divlji rast i obvezao se da će do 2030. instalirati 500.000 novih EV punionica, uz trenutno 26.000 koliko ih SAD posjeduju.

Pobjeđivanje Kine u njezinoj igri

No, kineska kontrola REE ne mora nužno biti ”as u ruci Pekinga,” kako je svojedobno tvrdio Global Times. Suprotno tome, SAD je zapravo u snažnoj prilici onemogućivanja daljnje kineske kontrole nad industrijom, ali isto tako ima i mogućnost za kretanje prema neovisnosti o rijetkim zemnim metalima.

Biden jasno prepoznaje ovaj izazov i priliku i obvezao se podržati dodatno istraživanje litija, bakra, nikla i rijetkih zemnih metala, među ostalim mineralima, kako bi osigurao domaće izvore minerala potrebne za solarne panele, vjetro-agregate i električna vozila.

Zapravo, vlada Sjedinjenih Država pojačava napore na proširenju domaćih istraživanja i razvoja minerala.

Na primjer, dvostranački Zakon o povratu američkih rijetkih zemnih metala, (RARE) koji je u Domu uveden u rujnu, nudi sveobuhvatan okvir poreznih poticaja za poticanje većih ulaganja u rudarstvo i proizvodnju REE sa sjedištem u SAD-u. U međuvremenu, deseci tvrtki i startupova, od Aljaske do Teksasa, napreduju u razvoju rudarstva, a nalazište u Koloradu uskoro će postati prvo nekinesko postrojenje za preradu ruda rijetkih zemnih metala.

Ni SAD-u ne nedostaju resursi REE. Na primjer, planina u Wyomingu nazvana Bear Lodge ili ”Dom medvjeda” sadrži oko 18 milijuna tona REE, što je dovoljno za opskrbu zemlje godinama.

No ako bi došlo dododatnih problema i ako Peking iznenada zabrani izvoz REE u Sjedinjene Države, Amerika bi se mogla suprotstaviti izgradnjom novog lanca opskrbe izvan Kine, baš kao što je to učinio Japan kad je zemlju pogodila slična sudbina prije deset godina. Osim toga, SAD jednostavno mogu poboljšati sustave recikliranja.

Trenutno se samo oko 1 % REE reciklira iz krajnjih proizvoda na završetku njihovog životnog ciklusa. Ipak, potencijal recikliranja rijetkih zemnih metala je enorman.

Članak iz 2013. kaže da bi jednostavno povećanje brzine sakupljanja baterija, žarulja i magneta moglo poboljšati postotak recikliranja REE s jednog posto na oko 20 do 40 %. To bi iznosilo do 5 % svjetske proizvodnje rudnika REE (rijetkih zemnih metala), ili gotovo polovicu godišnje američke opskrbe rudnicima. Ali mogli bismo i bolje. Kao što je Simon Jowitt, docent na Odjelu za geo-znanost UNLV-a, rekao za Ars Technica, moglo bi se reciklirati daleko više od 40 % REE-a, ali to ovisi o mogućnosti i postotku usvajanja tehnologija poput EV-a. Jer iskreno, načini recikliranja rijetkih zemnih metala nisu baš šetnja parkom.

Razne vrste elektroničkih uređaja, koji se sada recikliraju, ne bi nužno sadržavale dovoljno rijetkih zemnih metalaili ih ne bi sadržavalo u pravim omjerima da bi takvo recikliranje tih elemenata bilo isplativo. U mnogim slučajevima proizvođači obično nisu odgovorni za vođenje postupaka recikliranja, što znači da možda nisu upoznati s komponentama koje neki uređaj sadrži u sebi.

Ovdje američka REE industrija mora malo ”posuditi” iz Europe. Organizacija Europske Unije pod nazivom Otpad od električne i elektroničke opreme WEEE, zahtijeva od proizvođača elektroničkih uređaja ne samo da financiraju ili vrše recikliranje tih uređaja, nego da i sami prodavači nude besplatno prikupljanje e-otpada. No u konačnici, sve bi se moglo svesti na političku voljuili njezin nedostatak.

Proces izdavanja dozvola u SAD-u smiješno je dug i može potrajati i do tri desetljeća, u usporedbi sa samo dvije godine, koliko je potrebno u zemljama poput Australije i Kanade. Navigacija regulatornim minskim poljem, lokalnim, državnim i saveznim pravilima guši i usporava američke rudarske tvrtke, u usporedbi s njihovim kineskim konkurentima.

No s obzirom na nedavne dvostranačke poteze u industriji, nadamo se da zakonodavci mogu gledati dalje od stranačke pripadnosti te da mogu osmisliti zaobilazno rješenje.

Izvor: RT

kinamonopolSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
119 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zigosan
3 godine prije

Pogotovo sto se tice recikliranja smeca, tu su Kinezi uistinu tehnoloski superiorni,uvezu smece iz SAD i EU i na ta brda smeca nasele Kineze koji onda to smece rucno recikliraju, dok drug kinez, gazda smetlista,vozi ferarija.Eh sto ti je kineski komunizam, skoro ko balkanjeroski kapitalizam.

nimo
3 godine prije

Kinezi ne znaju proizvesti mlazne motore za svoje avione pa ih kupuju od rusa, a ovi su slabiji od usa motora, što govori da je kina jako tehnološki ovisna o zapadnom znanju, imaju 300 000 studenata na usa univerzitetima.
Što se tiče rijetkih zemalja, one nisu rijetke ali su jako prljave za proizvodnju što ih na zapadu poskupljuje dok u kini koja nema zapadne standarde kvalitete pojeftinjuje. Stoga se prodaju po dampinškim cijenama i jedino ih se zbog toga kupuje od kineza.
Jedini proizvod koji je tehnološki superioran zapadu je Wuhan virus.

Emiliano Zapata
3 godine prije

Najbolje da nam odma u masku ugrade brojac pa nam tako naplacuju porez CO2.
U dupe bi mogli ugradit implatant s senzorom tako kad pustis vjetar odma znaju koju novu mutaciju virusa imas!
Pametne kuce kad vide da si ostao bez posla zbog nekog robota, automatski skuze da nemozes vise placat rentu i dok se tusiras puste ti struju a prethodno naruce kombi da te odveze na spalionicu smeca.
Smrt narodu, zivio TRANSHUMANIZAM!

Novak
3 godine prije

Ne znam jel gube ali sam siguran 100% da se razmak smanjiva u interesu Kine.
Amerika stoga postaje sve agresivnija, moj joj je savjet nek prihvati to.
Prije Amerike je bila lopovska Britanija na vrhu a prije nje Spanjolska…

Generalni inspektor obrambenog odjela SAD otkrio je dokaze da je Michael Flynn prihvatio stotine tisuća dolara od stranih interesa i vlada, unatoč opetovanim upozorenjima Ministarstva obrane i Ministarstva pravosuđa da bi njegovo ponašanje moglo biti nezakonito.

Te zemlje su sve americki sateliti i izvor ih ne zeli dati u javnost u ime americke Demokracije i to je stara praksa da se americki politicari podmazuju. Zar nisu zato politicari?

3 godine prije

“… SAD gube tehnološki rat protiv Kine …” Ljudi moji… Ovo je sve vec unaprijed PLANIRANI scenario… Nema nikakve veze sa “slucajcnoscu“… “Slucajnost” je za budale… Prije cak 70+ godina “renomirani filantropi” (judaizerski zlocinci -eugenicari) su se sastali pod patronatom Rockfellera – i zakljucili : da “novi svjetski poredak” – koji je olicen u Rockfellerovom UN, nakon 2ww – mora da se promjeni…. da ta sljedeci “NOVI-novi svjetski poredak” mora da bude “multi-kulti” tj “multipolaran” (kao sto Nosferatu uporno mantra...) neophodnost uspostavljanja “Jedne Svjetske Vlade“… (a to smo znali os iz 1905 iz onih “falsificiranih Protokola…” )… neophodnost – prodaje tog koncepta tupavim Amerima (posto su oni u to doba prakticno slobodniji od drugijh, a za to su se i sami izborili, medjutim Judaizeri im ponovo preuzimaju kontrolu jos 1913…)… To prakticno znaci UNISTENJE tzv “SAD” kao i tzv “demokratskog Zapada“… “Filantropi” Rockfelleri su naime zakljucili da “NOVI-novi svjetski poredak”… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Žx
ledeno doba
3 godine prije

dnevna doza igara geopolitike

oni koji su postavili marionetu Bajdena i oni koji su vlasnici Bank of America i svih ostalih banaka, odadvno su napravili sporazum sa crvenim kineskim fašo-okultistima, za “perestrojku”- postepeno prebacivanje centra NWO-a iz SAD- u Kinu.

ledeno doba
3 godine prije

još 1971. David Rockefeller je rekao u New York Timesu: Kineske socijalne reforme, koje je sproveo Mao, su jedan od najveličanstvenijih poduhvata povijesti. Bez obzir koliko su žrtava koštale.”

Dakle, jedan okultni zločinac već tada se divio drugom okultnom zločincu… A te “socijalne reforme” koje je sproveo Mao, koštale su sitnicu; pišljivih 60-ak milijuna kineskih života

3 godine prije

KINESKI DRUŠTVENI PUT   Na alternativnim portalima su ljudi uglavnom upoznati o kineskim planovima za „socijalno bodovanje“ ali malo ko zna da je ono otpočeto, da je ušlo u operativnu fazu. Iako se odmah ništa drastično nije promenilo, neka pravila su još od ranije u upotrebi.   Šta je u stvari „socijalno bodovanje“? Socijalno bodovanje podrazumeva ocenjivanje „društvenih zasluga“ nekog pojedinca. Ukoliko se ponašate „društveno prihvatljivo“ dobijate pozitivne socijalne bodove koji vam omogućavaju razne pogodnosti – od boljeg radnog mesta preko mogućnosti školovanja dece u boljim školama pa do svakodnevnih sitnica. Ali ako radite nešto što društvo smatra neprimerenim, štetnim bićete kažnjeni – oduzeće vam se socijalni bodovi ili ćete čak biti javno sramoćeni. Recimo pređete ulicu na crveno svetlo i pojavićete se na svim okolnim reklamnim panoima kako to činite. Većinu ljudi na Zapadu takvo javno sramoćenje ne bi ni dotaklo – pa neki izvrše masovno ubistvo a još… Čitaj više »

AlanisM
3 godine prije

Stvarno mi je više smiješno kada se ovakve informacije, maltene, označavaju kao BREAKING NEWS, a 2009.godine, prije 12 (DVANAEST) godina, Soroš, glavom i bradom – from the horses mouth, u intervjuu Financial Timesu, otvoreno kaže kako će Kinu uvesti u Novi svjecki poredak, kako će svjesno i namjenski slomiti US ekonomiju i od Kine napraviti prvu ekonomiju svijeta.

Dakle, taj intervju sam linkala jedno 100x.
Evo još jednom.
https://www.youtube.com/watch?v=eYUxlHexxmo

I umjesto da se kao istraživački novinari pozabavite tim intervjuom i pozadinom intervjua, kao i da analizirate stavke, vi na nešto što vam je davnih dana otvoreno rečeno, reagirate sa, “OO NEEEE, POGLEDAJTE ŠTO SE DOGAĐA.

3 godine prije zadnji put uredio AlanisM
pera lozac
3 godine prije

Za redakciju i nema veze sa clankom.
Jako dobar dokumentarac iz dva dela holandjanke Janet Ossebaard o Rotshidima,Rokferelima Clinonovima i ostaloj zgadiji, pa ko razume francuski preporucujem. Zove se Pad Kabale.
Pustite link a moglo bi i da se prevede, samo dajem ideju za dobar clanak.
https://mediazone.zonefr.com/news/la-chute-de-la-cabale-le-d%C3%A9nouement-approche-151
,
,

Ришона Вилон
3 godine prije

ДАВНЕ 1972-е године десила се тајна посета извесног барона Народној републици Кини. Барон је наравно дошао из Хонг Конга. Договорено је да Чајна да радну снагу, а јудобанкари Лондонситија дењге. Тако се десило чајна-чудо.
Трзање садашње посткомунистичке Чајне је само покушај суверениста око Сија да се откину од глобалних гонича.

3 godine prije

Molba za uredništvo: odlična je stvar obeležavanje novih komentara posle osvežavanja stranice – posebno kada je 200+ komentara. Ali je problem što nisu “ožućeni” oni koji su zadržani na validaciji, njih sistem prepoznaje kao već viđene tako da neki dobri komentari pa i odgovori na naš komentar mogu da nam promaknu.

Ako bi moglo to da se reši…

Max
3 godine prije

Odavno SAD gubi od Kine.

FATIH
3 godine prije

BAS ME CUDI.
LEPA VEST,LEPA!!!

Vidimanemogunista
3 godine prije

Dok Americka elita spava,Kina preuzima svijetsku ekonomiju,hahaha. Koja predstava za malu djecu. Te spike prodaju Amerima, a izgleda i nama. Postoji samo jedan centar moci,koji upravlja sa svime.

kinez
3 godine prije

Sve nabrojano u clanku su lazi i puste želje piskarala. Davne čini mi se 1962 jedan veliki sotonista je izjavio da kina treba biti lider svijeta!? Kako,zašto ako već imamo lidera.. zašto bi trebali i zeljeli novog lidera? Goreg od sadasnjeg! Od dva zla ipak biram tkzv demokraciju..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI