fbpx

SAD gube tehnološki rat protiv Kine

Joe Biden - Xi Jinping

Novo izvješće Američke banke otkrilo je da je Kina potrošila znatno više od SAD-a na tehnologiju obnovljivih izvora energije, istovremeno postajući monopolistom prijeko potrebnih materijala koji se mogu dobiti samo od rijetkih zemalja, a koji su često potrebni za izgradnju čistih energetskih sustava.

Godinama su SAD i Kina vodile borbe oko tehnologije, trgovine i tržišta kapitala. Napetosti između vodećih svjetskih ekonomija dosegle su vrhunac tijekom mandata bivšeg predsjednika Trumpa, što je dovelo do nametanja novih carina i trgovinskih ograničenja. Ali sada će zbog novog otkrića Washington ponovno imati nove razloge za brigu: Kina je potrošila znatno više novca od Sjedinjenih Američkih Država u istraživanju i na razvoju obnovljivih izvora energije.

Prema podacima BNEF-a, koje je Bank of America citirala u nedavnom izvješću, za svaki dolar kojeg su SAD potrošile na istraživanje obnovljivih izvora energije između 2010. i 2020. godine, Kina je potrošila dva, što je čini vodećim ulagačem u obnovljive izvore energije u svijetu. BofA tvrdi da se u ovom novom klimatskom ratu Kina nada da će ostvariti prednost i u vezi opskrbnih lanaca, usprkos trgovinskim carinama povezanim s ugljikom i proizvodnim politikama usmjerenim na domaće tržište.

Svjetska nadmoć

Prema BofA-i, ne radi se samo o potrebi za ublažavanjem učinka klimatskih promjena. Najveći motivacijski čimbenik zapravo je sasvim drugačiji: postizanje energetske neovisnosti i svjetske nadmoći.

“Nije stvar samo u spašavanju planeta. Vjerujemo da klimatske strategije nude prolaz prema svjetskoj nadmoći, jer ovdje je u igri mnogo više: ekonomski utjecaj klime mogao bi doseći 69 bilijuna američkih dolara ovog stoljeća, a ulaganja u energetsku tranziciju trebala bi porasti na četiri bilijuna američkih dolara godišnje. Energetska neovisnost i kontrola lanca opskrbe također su ugroženi geopolitičkom ravnotežom snaga, koja je također povezana s vrhuncima nafte u 2030.”

Prema Harryju Broadmanu, izvršnom direktoru i predsjedniku tržišta u nastajanju i praksi CFIUS-a u Berkeley Research Group: „Zaista smo dobro prošli među demokratskim zemljama koje surađuju u ulaganju i trgovini, ali odradili smo izvanredno loš posao u istraživanju i razvoju. Ovdje je Kina iskreno velika konkurencija i potencijalno velika ekonomska i možda geopolitička prijetnja“, rekao je.

Energetska neovisnost

Od dana predsjednika Jimmyja Cartera i naftne krize 1970-ih, Sjedinjene Države neumorno slijede utopiju energetske neovisnosti. No ustrajne naftne krize, ozbiljni šokovi u pogledu cijena nafte i svjetski pomak prema čistoj energiji jasno su pokazali da Washington nikada neće postići istinsku energetsku neovisnost, oslanjanjem isključivo na fosilna goriva.

Zapravo, većina Amerikanaca vjeruje da bi se vlada trebala “…usredotočiti na razvoj alternativnih izvora energije u odnosu na širenje izvora fosilnih goriva” u pokušaju ublažavanja klimatskih promjena.

No kako prelazak na čistu i obnovljivu energiju dobiva ozbiljan zamah, Sjedinjene Države suočene su s još jednom zagonetkom: gotovo u potpunosti ovise o Kini zbog minerala koji su potrebni za izgradnju čistih energetskih sustava.

Kina posjeduje monopol s rijetkim zemnim metalima. Točnije, Kina izvozi oko 80 % elemenata rijetkih zemnih metala (REE), koje Sjedinjene Države koriste za proizvodnju solarnih panela, vjetrenjača, baterija na električne automobile, pametnih telefona, računala, nacionalnih obrambenih sustava, medicinske opreme, pa čak i u pogledu tehnologije prerade naftnih derivata i plina.

Ta činjenica zemlju ostavlja u posebno nesigurnom položaju, posebno zbog nastavljajućih trgovinskih napetosti između dviju nacija. Doista, bio je potreban samo običan posjet opskurne tvornice kineskog predsjednika Xija u jeku trgovinskog rata prošle godine kako bi se podigla buka oko toga da bi Peking mogao prekinuti isporuku kritičnih materijala u SAD, čime bi potencijalno osakatio velike dijelove industrije.

Nadalje, SAD će početi osjećati vrlo jasno gušenje u pogledu industrije zahvaljujući Bidenovom Zelenom dogovoru.

Ovisnost o Kini

Rijetki zemni metali, poznati i kao “vitamini kemije,” skupina su elemenata koji se koriste u proizvodnji širokog spektra opreme u malim količinama, radi proizvodnje ključnih elemenata. Ti se minerali intenzivno koriste u pametnim telefonima, baterijama, turbinama, laserima, elektromagnetskim puškama, raketama, naprednim senzorima oružja, nevidljivoj tehnologiji i tehnologiji ometanja. Na primjer, lantan se koristi u rasvjetnoj opremi i lećama fotoaparata; neodim u hibridnim vozilima; prazeodim u zrakoplovnim motorima; europij u nuklearnim reaktorima i gadolinij u MRI-ima i X-zrakama. Rafinerije nafte također koriste katalizatore rijetkih zemnih elemenata za preradu sirove nafte u benzin i mlazno gorivo.

Kina je tijekom posljednjeg desetljeća proizvela više od 90 % svjetske opskrbe tim kritičnim elementima, iako je njezin udio prošle godine pao na 71,4 %.

2018. godine američka geološka služba identificirala je 35 minerala kritičnih za gospodarstvo i nacionalnu sigurnost zemlje. Amerika je uvelike ovisna o uvozu ovih minerala, jer proizvodi manje od desetine svjetske zalihe i uvozi upola manje od svoje potrošnje. Ovo jasno pokazuje američku ”glad” za elementima rijetkih zemnih metala.

Kineska će se dominacija u budućnosti vjerojatno samo povećavati. Očekuje se da će se svjetska REE industrija gotovo udvostručiti, sa 8,1 milijarde dolara, koliko je iznosila u 2018., na 14,4 milijarde u 2025. godini. U isto vrijeme potražnja za električnim vozilima, mikročipovima i pametnim telefonima raste više nego ikada ranije. Biden je predvidio ovakav divlji rast i obvezao se da će do 2030. instalirati 500.000 novih EV punionica, uz trenutno 26.000 koliko ih SAD posjeduju.

Pobjeđivanje Kine u njezinoj igri

No, kineska kontrola REE ne mora nužno biti ”as u ruci Pekinga,” kako je svojedobno tvrdio Global Times. Suprotno tome, SAD je zapravo u snažnoj prilici onemogućivanja daljnje kineske kontrole nad industrijom, ali isto tako ima i mogućnost za kretanje prema neovisnosti o rijetkim zemnim metalima.

Biden jasno prepoznaje ovaj izazov i priliku i obvezao se podržati dodatno istraživanje litija, bakra, nikla i rijetkih zemnih metala, među ostalim mineralima, kako bi osigurao domaće izvore minerala potrebne za solarne panele, vjetro-agregate i električna vozila.

Zapravo, vlada Sjedinjenih Država pojačava napore na proširenju domaćih istraživanja i razvoja minerala.

Na primjer, dvostranački Zakon o povratu američkih rijetkih zemnih metala, (RARE) koji je u Domu uveden u rujnu, nudi sveobuhvatan okvir poreznih poticaja za poticanje većih ulaganja u rudarstvo i proizvodnju REE sa sjedištem u SAD-u. U međuvremenu, deseci tvrtki i startupova, od Aljaske do Teksasa, napreduju u razvoju rudarstva, a nalazište u Koloradu uskoro će postati prvo nekinesko postrojenje za preradu ruda rijetkih zemnih metala.

Ni SAD-u ne nedostaju resursi REE. Na primjer, planina u Wyomingu nazvana Bear Lodge ili ”Dom medvjeda” sadrži oko 18 milijuna tona REE, što je dovoljno za opskrbu zemlje godinama.

No ako bi došlo dododatnih problema i ako Peking iznenada zabrani izvoz REE u Sjedinjene Države, Amerika bi se mogla suprotstaviti izgradnjom novog lanca opskrbe izvan Kine, baš kao što je to učinio Japan kad je zemlju pogodila slična sudbina prije deset godina. Osim toga, SAD jednostavno mogu poboljšati sustave recikliranja.

Trenutno se samo oko 1 % REE reciklira iz krajnjih proizvoda na završetku njihovog životnog ciklusa. Ipak, potencijal recikliranja rijetkih zemnih metala je enorman.

Članak iz 2013. kaže da bi jednostavno povećanje brzine sakupljanja baterija, žarulja i magneta moglo poboljšati postotak recikliranja REE s jednog posto na oko 20 do 40 %. To bi iznosilo do 5 % svjetske proizvodnje rudnika REE (rijetkih zemnih metala), ili gotovo polovicu godišnje američke opskrbe rudnicima. Ali mogli bismo i bolje. Kao što je Simon Jowitt, docent na Odjelu za geo-znanost UNLV-a, rekao za Ars Technica, moglo bi se reciklirati daleko više od 40 % REE-a, ali to ovisi o mogućnosti i postotku usvajanja tehnologija poput EV-a. Jer iskreno, načini recikliranja rijetkih zemnih metala nisu baš šetnja parkom.

Razne vrste elektroničkih uređaja, koji se sada recikliraju, ne bi nužno sadržavale dovoljno rijetkih zemnih metalaili ih ne bi sadržavalo u pravim omjerima da bi takvo recikliranje tih elemenata bilo isplativo. U mnogim slučajevima proizvođači obično nisu odgovorni za vođenje postupaka recikliranja, što znači da možda nisu upoznati s komponentama koje neki uređaj sadrži u sebi.

Ovdje američka REE industrija mora malo ”posuditi” iz Europe. Organizacija Europske Unije pod nazivom Otpad od električne i elektroničke opreme WEEE, zahtijeva od proizvođača elektroničkih uređaja ne samo da financiraju ili vrše recikliranje tih uređaja, nego da i sami prodavači nude besplatno prikupljanje e-otpada. No u konačnici, sve bi se moglo svesti na političku voljuili njezin nedostatak.

Proces izdavanja dozvola u SAD-u smiješno je dug i može potrajati i do tri desetljeća, u usporedbi sa samo dvije godine, koliko je potrebno u zemljama poput Australije i Kanade. Navigacija regulatornim minskim poljem, lokalnim, državnim i saveznim pravilima guši i usporava američke rudarske tvrtke, u usporedbi s njihovim kineskim konkurentima.

No s obzirom na nedavne dvostranačke poteze u industriji, nadamo se da zakonodavci mogu gledati dalje od stranačke pripadnosti te da mogu osmisliti zaobilazno rješenje.

Izvor: RT

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
136 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Zigosan
Gost
Zigosan
3 dana prije

Pogotovo sto se tice recikliranja smeca, tu su Kinezi uistinu tehnoloski superiorni,uvezu smece iz SAD i EU i na ta brda smeca nasele Kineze koji onda to smece rucno recikliraju, dok drug kinez, gazda smetlista,vozi ferarija.Eh sto ti je kineski komunizam, skoro ko balkanjeroski kapitalizam.

Malomorgen
Gost
Malomorgen
3 dana prije
Reply to  Zigosan

nek rade što hoče….. kina je novi boss😎

ccvnn9ghzrtgfghttzuo
Gost
ccvnn9ghzrtgfghttzuo
3 dana prije
Reply to  Zigosan

ima krasan dokumentarac.u usra stiže brod kontejner tehničke robe a natrag odmah krcat vozi elektronički otpad na preradu u kinu.u kini šljaker sjedi u gaćama bos u lokvi otpadne vode i lupa čekićem po matičnoj ploči…zaštita na radu…nego…pusti to…umro tozovac sad će mali beč proglasit 3 dana žalosti…

andu
Gost
andu
2 dana prije
Reply to  Zigosan

Normalno je da Greland postane dio Usa.hvala.

nimo
Gost
nimo
3 dana prije

Kinezi ne znaju proizvesti mlazne motore za svoje avione pa ih kupuju od rusa, a ovi su slabiji od usa motora, što govori da je kina jako tehnološki ovisna o zapadnom znanju, imaju 300 000 studenata na usa univerzitetima.
Što se tiče rijetkih zemalja, one nisu rijetke ali su jako prljave za proizvodnju što ih na zapadu poskupljuje dok u kini koja nema zapadne standarde kvalitete pojeftinjuje. Stoga se prodaju po dampinškim cijenama i jedino ih se zbog toga kupuje od kineza.
Jedini proizvod koji je tehnološki superioran zapadu je Wuhan virus.

tuf
Member
Famed Member
tuf
3 dana prije
Reply to  nimo

Imaš zastarjele informacije, otprilike 10 godina stare.

tihobl
Gost
tihobl
3 dana prije
Reply to  tuf

Malo vise.
Kina je prije 8-9 godina pretekla SAD u nanotehnologijama i svake godine odmice. Ista stvar je i sa VI, kvantnim tehnologijama…
Od 10 novih tehnologija Kina vodi u 8.
Ameri zaostaju svake godine sve vise. Kad bi uduzili se sa znanjem RF i EU mogli bi parirati Kini, a ovako nemaju sanse.

Gospa
Gost
Gospa
3 dana prije
Reply to  tihobl

Neznaju napraviti vlastiti cip a da ne govorim o hardveru i softveru za proizvodnju cipova, da da odmakli daleko a na cemu se ono zasnivaju budice tehnologije?

tihobl
Gost
tihobl
2 dana prije
Reply to  Gospa

O cemu ti pricas? Sadasnji cipovi su tehnologija stara preko 50 godina. Mlazni avioni preko 70 godina. To nisu nove tehnologije.
To je kao da kazete: ameri imaju najbolje parne lokomotove dok rusi razvijaju dizelke, a kinezi elektricne.

Gospa
Gost
Gospa
2 dana prije
Reply to  tihobl

Tehnologije koje navodis , kvantno racunanje umjetna inteligencija balbalaba ne mogu postojati i zasnivaju se na naprednim mikroprocesorima , kinezi ne znaju/mogu proizvesti mikro processore samostalno sto i same priznaju i navode da nemaju traziti sto medju velikim deckima dok ne svladaju osnovne tehnologije, jedine dvije drzave na ovom svitu koje su sposobne stvorit mikrocip samostalno su usa i japan i stoga imaju apsolutni monopol, to su tvrde cinjenice ne teorije zavjere s cim se ode bavite , lipi pozdrav

Mladen
Gost
Mladen
2 dana prije
Reply to  Gospa

Ili si Sinjska ili Solinska ali naša si .Svaka čast na komentaru ,jasno i jezgrovito.

tihobl
Gost
tihobl
2 dana prije
Reply to  Gospa

Da li si cula za analogne racunare?
Postoje decenijama, jako su skupi i koriste se samo u vaznim istrazivanjima.
VI nece moci ici na sadasnjim digitalnim platformama koje su ogranicene samo na sva stanja (0 i 1). Morace prebaciti na analogna koja operisu sa daleko vise stanja. Na zalost neces razumjeti o cemu govorim, pa ne vrijedi da sire pisem o ovom.

Shumadinac
Member
Noble Member
3 dana prije
Reply to  nimo

Jeste, i Amerika je zavisna od ruskog znanja jer od njih kupuje raketne motore…

Moraš mnogo više da se potrudiš ako želiš da budeš ozbiljan trol.

hiber
Gost
hiber
3 dana prije
Reply to  Shumadinac

Mlazni motor je za avione, raketni za rakete. Nemaju nikakve veze.

Shumadinac
Member
Noble Member
3 dana prije
Reply to  hiber

Tačno, raketne motore smo pravili u kabinetu fizike u srednjoj školi…

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
3 dana prije
Reply to  hiber

hiber
Sad si pokazao da se u mlazne i raketne motore razumiješ kao Mara u krivi džojstik…

Shumadinac
Member
Noble Member
2 dana prije

Razmak između džoj i stik kolega 🙂

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
3 dana prije
Reply to  Shumadinac

Ali sve priče i usporedbe USA i Kine počinju i završavaju na ŽELJEZNICI,dok Amerikanci masovno koriste avionski prijevoz i automobile uz urnebesne gužve i zagađenja ispušnim plinovima,Kinezi masovno uvoze super brze pruge za prijevoz putnika s brzinama preko 400 km na sat ,elektrificirane ,a i velike planove imaju u modernizaciji željezničkog prijevoza do Europe ,amerikanci tu jako zaostaju i nikada neće dostići Kineze !! Svi vi koji imate ZASTARJELE POGLEDE na Kinu pogledajte Šangaj i šangajsku.izvoznu.carinsku luku. To je jedan drugi SVEMIR od naše svakodnevnice !!!
Nemojte zaboraviti da su prije samo 20-25 godina Kinezi umirali od gladi i da 400-600 milijuna “”nedovoljno sitnih”” prerasli u državu čija je ekonomija br. 1(ili možda 2. samo trenutno) !!!

Mladen
Gost
Mladen
3 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Sta ali Amerikanci neće graditi željeznicu do EUROPE.?Električni vlakovi sa tom brzinom voze već odavno u Europi.Nego koji su ono Najzagađeniji gradovi u svitu?Mozda Američki ili Kineski.

Gospa
Gost
Gospa
3 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Sinko kinezima zeljeznice grade talijani i francuzi to su cinjenice jer je to najjeftiniji oblik prjevoza velikih masa koje ne mogu priustiti udobnost auta ili aviona ne kuzis ti to bas ha?

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
2 dana prije
Reply to  Gospa

Kinezima su Nijemci napravili “”Tri klanca”” i to je bio povijesni preokret u razvoju i povijesti Kine,nakon toga počinje sveopći razvoj Kine,bez struje NEMA NIČEGA,da točno je da su im svi i u svemu pomagali i gradili ,Kinezi su postali trenutno najsposobniji građevinari svijeta,tu rasprave nema,pogledajte razvoj informatičko-tehnološkov sektora i to samo u par godina,razvija se metalsko-tehnološki sektor i nadasve OBRAZOVANJE,temeljito i stručno, pravi rezultati toga rada tek se očekuju!!! A “”Simensove” elektromagnetne vlakove oni usavršavaju i unapređuju,a to što ti misliš kolega da je ljepše ići na avion ,gužvati se na aerodromima izvan gradova ili autom kada jednostavno sjedneš u vlak i na kraju ti je i brže i jeftinije nego avionom ili autom !!!

Gospa
Gost
Gospa
2 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Djuro prijatelju bog te blagoslovia neznam za tebe ali cesto putujem avionom a probao sam i vlakove takoder u hong kongu i sangaju i ne bi se vratio s konja na magarca

Bok123
Gost
Bok123
2 dana prije
Reply to  Gospa

Kada vrag dođe po svoje ići ćeš i pješke.

Valter Sapajev
Gost
Valter Sapajev
2 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Tu tehnologiju za proizvodnju super brzih maglev vlakova su ukrali od Njemaca kao i dvije trećine proizvoda koje proizvode jer kod njih nevrijede zakoni o patentima

Nonwo Nonwo
Member
Famed Member
Nonwo Nonwo
2 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Prije cc 20 godina gledala sam na kojim sve proizvodima koje nalazim u trgovinama i koje mi dostavlja med.veleprodaja piše made in china.Rekla sam mužu-ova će zemlja postati ekonomski div.
Jer da je i za jednu kunu-proizvoda je milijarde…
Kad sve to naplatiš ,jednostavno imaš PRAVI NOVAC.
To nisu neki financijski derivati/baloni i bakrači koji se ispuhuju kao što se i napuhuju,…dionice lažnih vrijednosti(iza kojih stoji jedno veliko ništa) etc… koje prodaje npr usa.Iz šupljeg u prazno.
Nema bogatstva države ukoliko ne proizvodi /stvara stvarne vrijednosti koje nekome trebaju i koji će to platiti.Osim naravno ako si vojna sila pa ukradeš drugima-ali eto usa ni to nije pomoglo..

Na zapadnim sveučilištima ,a i u tehnološkim firmama je toliko Kineza da nema šanse da ne dođu do znanja i podataka koji im eventualno nedostaju…
Već su bile neke rasprave oko upisa Kineza na sveučilišta-u tišini,ne baš javno..
Industrijska špijunaža osim toga radi za one koji najbolje plaćaju…

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
2 dana prije
Reply to  Nonwo Nonwo

BRAVO,BRAVO+++++++ !!!

Bok123
Gost
Bok123
2 dana prije
Reply to  Nonwo Nonwo

Tak je

Bok123
Gost
Bok123
2 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Kad je tak onda je tak. Mi tapkamo na mjestu a oni grabe napred i sve manje se daju zajebavati.

ccvnn9ghzrtgfghttzuo
Gost
ccvnn9ghzrtgfghttzuo
3 dana prije
Reply to  nimo

jaoooooo kuku…

nimo
Gost
nimo
3 dana prije

“Kinezi imaju poblema s motorom WS-10, čiji je razvoj počeo 1986. g. Brojni problemi riješeni su uz veliku stranu stručnu pomoć, pa je prvi predserijski WS-10A prikazan tek 2008.g. Ali, onda se pročulo o premalom potisku i nedovoljnoj pouzdanosti. Pa je prvi kineski višenamjenski borbeni avion J-10B opremljen s WS-10A viđen tek 2011. g. Zbog problema s čestim kvarovima samo je manji dio Chengdu J-10B opremljen kineskim motorom, a ostali s ruskim AL-31FN. Razvoj WS-10 još uvijek traje. Kinezi razvijaju J-20 i J-31, s tim da će samo ovaj zadnji ponuditi za izvoz. J-31 također ima probleme s motorom. Prototipovi imaju ruske RD-93 jer kineski WS-13 još nije završen.”

tihobl
Gost
tihobl
3 dana prije
Reply to  nimo

Imaju i ameri iste probleme. Prije par dana opet im je propala proba americke kopije kindzala – raketa nije htjela da poleti.

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
2 dana prije
Reply to  nimo

Konstrukcija avionskih motora je najsloženija tehničko-tehnološka stvar i postignuće,pogotovo sasvim nova platforma koja do sada nije rađena,ponavljam pogledajte razvoj ruskog motora “Izdelya-30″” koji traje već više od 20 godina,i još vrše ispitivanja na SU-57, što je tu toliko problem osim titanskih legura i novih tipova mlaznica doista ne znam !!!A Rusi bar imaju i prakse i teorijska i praktična znanja i novac bar za ovaj projekt nije bio problem ,!!! U isto vrijeme svaka tvornica auta svake godine kao i tvornica televizora ili mobitela napravi bar jedan novi model auta ili mobitela !!!

hiber
Gost
hiber
3 dana prije
Reply to  nimo

Otvoreni su novi rudnici na Grenlandu, zato se sada na Grenlandu održavaju povijesni izbori. U protivnom ih mali zeleni anektiraju u USA po putinovskom modelu. Nova tvornica poluvodiča sr radi u Arizoni pod pokroviteljstvom Tajvana. 130 milijardi dolara.

jupiter
Gost
jupiter
3 dana prije
Reply to  hiber

yebossi muqewu!!!

andu
Gost
andu
3 dana prije
Reply to  hiber

Truli zapad ponovo jaše.
hehehe…

Bok123
Gost
Bok123
2 dana prije
Reply to  andu

Vrijeme otimačine i kradeži

andu
Gost
andu
2 dana prije
Reply to  Bok123

žuće nisu ukrale niti jedan patent ili izum, nisu ukrali Tibet tibetancima niti ubacili Ujgure u konc logore, nisu ubijali vjetnamce, indijce, ruse, korejance…
mnogo fin neki svet.hvala.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
3 dana prije

Najbolje da nam odma u masku ugrade brojac pa nam tako naplacuju porez CO2.
U dupe bi mogli ugradit implatant s senzorom tako kad pustis vjetar odma znaju koju novu mutaciju virusa imas!
Pametne kuce kad vide da si ostao bez posla zbog nekog robota, automatski skuze da nemozes vise placat rentu i dok se tusiras puste ti struju a prethodno naruce kombi da te odveze na spalionicu smeca.
Smrt narodu, zivio TRANSHUMANIZAM!

Zigosan
Gost
Zigosan
3 dana prije

Sto je to narod?

Odnosno sto bi to narod htio,pogotovo narod balkanjerosa, da netko drugi radi umjesto njih, da se netko drugi skoluje umjesto njih,da im netko uplati milijun eura po rodjenju tako da imaju za dzeparac, pa da mogu nabit suncane naocale na glavuse i laprdati na terasama kafica o svojoj pameti i ljepoti.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
3 dana prije
Reply to  Zigosan

Kad bi samo znao da je dovoljno 4 sata tjedno rada za zajednicu od koje bi svi imali koristi, promjenio bi misljenje. Ovako, ispran mozak neshvaca koliko ide na poreze, prireze, naknade, spomenicke rente, javne biljege, radio frekvencije, zamp, vojsku i policiju koja je tu da nas hapsi i muci!

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
3 dana prije

Šveđani su imali te eksperimente 4 dana rada po 6 sati,kvalitetno organiziran rad za ciljanu plaču od 1600-2000 eura sa temeljitom analizom svih segmenata življenja koji su potrebni za jedan solidan život,ali niti to nije baš bilo jednostavno i to je ostala utopija upravo zbog tih vanjskih utjecaja,cijena nafte,bankarska pohlepa i roba i konkurencija s dalekog istoka koja uništava jedan pametno posloženi sustav !!!

tihobl
Gost
tihobl
3 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Djuro znas li da je Staljin pripremao da na kongresu iznese prelazak na sestosatno radno vrijeme. Sovjeti su se bili dovoljno oporavili od rata, a produktivnost je bila dovoljno visoka za to. Na zalost umro je prije kongresa, a materijali su bili skolnjeni na 50 godina.

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
2 dana prije
Reply to  tihobl

Tihomire,ti ozbiljno ili se šališ,valjda Staljin mislio osam dana u tjednu po 6 sati,hahahaha ,!!!
Nego,nisi napisao što bilo nakon onih demonstracija,pobune kafanđija kod tebe,daj u jednoj rečenici ,!!!

Mladen
Gost
Mladen
2 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Ajde Đuro pusti ljude na miru! “Veliki si ti funcut”rekli bi ti u Dalmaciji.

tihobl
Gost
tihobl
2 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Napisao sam ti, sto nisi ponovo svratio u temu.

A sto se tice Staljina ne vjeruj engleskoj propagandi koja nastoji da ga ocrni. Stalin je imao produktivnost da moze skratiti rad na 30 sati sedmicno, a kad su ga otrovali doveli su Hruscova koji je unistio produktivnost.

Ovde se povremeno pomenu stope koje je ostvario Putin, a niko nece da kaze koje je stope imao Staljin do 1941. i ponovood 1945. do smrti. Samo pgledaj stope po granama i sve ce ti biti jasno.

BanOvan
Gost
BanOvan
2 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Pa Gyurane vidjet ćeš šta će biti sa tvojim kafanĐijama ako na ljeto ne budu mogli da rade, Neće biti samo menstruacija dotičnih kafanĐija već i vas mnogih džabalebaroša koji od novca koji oni treba da zarade , živite.

Boris
Gost
Boris
2 dana prije
Reply to  tihobl

600 sati je malo previše!

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
2 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Makni eure i sve je moguce moj Djuro,nemos mjenjati na starim temeljima… uporno ponavljam da se vrtimo u krug sa istim i slicnim sistemima i ocekujemo drugaciji rezultat. Imamo barem nekih 6 tisuca godina istog parazitskog sranja. Isto sranje drugo pakovanje

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
2 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Svi ti eksperimenti uključivo one u Nizozemskoj, završeni su s uspjehom.

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
2 dana prije
Reply to  Lucija, prva

Kako s USPJEHOM,kada ih nema više,nego su bili SAMO EKSPERIMENTI ???

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 dana prije
Reply to  Debeli đuro

To nije isto. Pisem o kontrabucinizmu

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
2 dana prije

Monetarni sustavi=parazitizam.
Emiliano uvik si u upravu !

mario
Gost
mario
2 dana prije

😋

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 dana prije

Nemas pojma koliko bi volio da nisam

mario
Gost
mario
2 dana prije

Dobar

mario
Gost
mario
2 dana prije
Reply to  Zigosan

Zajebant
Gost
Zajebant
1 dan prije
Reply to  Zigosan

Balkanjerosi i jesu naljepši i najpametniji. Hvala 🙂

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
2 dana prije

👍🤣🤣

mario
Gost
mario
2 dana prije

😋

trte_vrte
Gost
trte_vrte
2 dana prije

koji si ti car

to je stvarno moguce upaliti bojler na daljinski dok se kupas u pametnoj kuci?

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 dana prije
Reply to  trte_vrte

Ne zelim ti ni pisati sto je sve moguce jer neces moci spavat

Novak
Gost
Novak
3 dana prije

Ne znam jel gube ali sam siguran 100% da se razmak smanjiva u interesu Kine.
Amerika stoga postaje sve agresivnija, moj joj je savjet nek prihvati to.
Prije Amerike je bila lopovska Britanija na vrhu a prije nje Spanjolska…

Generalni inspektor obrambenog odjela SAD otkrio je dokaze da je Michael Flynn prihvatio stotine tisuća dolara od stranih interesa i vlada, unatoč opetovanim upozorenjima Ministarstva obrane i Ministarstva pravosuđa da bi njegovo ponašanje moglo biti nezakonito.

Te zemlje su sve americki sateliti i izvor ih ne zeli dati u javnost u ime americke Demokracije i to je stara praksa da se americki politicari podmazuju. Zar nisu zato politicari?

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
2 dana prije
Reply to  Novak

Flynn je oslobođen…

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
3 dana prije

“… SAD gube tehnološki rat protiv Kine …” Ljudi moji… Ovo je sve vec unaprijed PLANIRANI scenario… Nema nikakve veze sa “slucajcnoscu“… “Slucajnost” je za budale… Prije cak 70+ godina “renomirani filantropi” (judaizerski zlocinci -eugenicari) su se sastali pod patronatom Rockfellera – i zakljucili : da “novi svjetski poredak” – koji je olicen u Rockfellerovom UN, nakon 2ww – mora da se promjeni…. da ta sljedeci “NOVI-novi svjetski poredak” mora da bude “multi-kulti” tj “multipolaran” (kao sto Nosferatu uporno mantra...) neophodnost uspostavljanja “Jedne Svjetske Vlade“… (a to smo znali os iz 1905 iz onih “falsificiranih Protokola…” )… neophodnost – prodaje tog koncepta tupavim Amerima (posto su oni u to doba prakticno slobodniji od drugijh, a za to su se i sami izborili, medjutim Judaizeri im ponovo preuzimaju kontrolu jos 1913…)… To prakticno znaci UNISTENJE tzv “SAD” kao i tzv “demokratskog Zapada“… “Filantropi” Rockfelleri su naime zakljucili da “NOVI-novi svjetski poredak” – ne moze bez ucesca Kine, koja je i tada imala preko milijardu stanovnika… Medjutim, posto su Kineze ovi “Zapadnjaci” tlacili toliko dugo vremena – Rockfelleri su zakljucili da – jedino kada KINA prauzme Svjetski primat (tj zamjeni SAD) – moci ce doci do “”NOVOG-novog svjetskog poredka“… Judaizeri predano rade… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
3 dana prije
Reply to  Istražuj

Djaba pises, koga zanima istina?

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
3 dana prije

Mene 🙂

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
3 dana prije

A zaboravio spomenuti gojime !!!

AlanisM
Gost
AlanisM
3 dana prije
Reply to  Istražuj

Kineski sustav i odnos prema življu je najmokriji mokri san snova svake diktatorske moralne nakaze.

Rokfelerovsko smeće u New York Traveler-u od 1973 izjavljuje kako socijalni eksperiment koji je Mao Tseova (“kulturna”) revolucija napravila, kakvu god žrtvu da je uzela – BILO JE VRIJEDNO!
Te da je taj socijalni eksperiment, pod palicom Kancelara Mao Tsea, jedan od najbitnijih i najznačajnijih u povijesti.

Cijena “kulturne” revolucije? Sitnica.
cca 60 milijuna života!!

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
2 dana prije
Reply to  AlanisM

👍

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
2 dana prije
Reply to  AlanisM

Aha. A tko je brojao?

NYT? ili Rockefeller?
Neka učiteljica vjeronauka? 🙃😏

Znam! Oni iz Guardiana!!! I javili NY Times u.
Oni su specijalisti za brojanje. U milijunima.

Ne tvrdim da nije bilo s*Anja u kulturnoj revoluciji.
Npr slali su diplomante fizike na rad na selo, – da bi vidjeli što je fizički rad,- a seljacima za njih nisu ni platili ni dali hranu…neki su neslavno završili.

mario
Gost
mario
2 dana prije
Reply to  AlanisM

😋

mario
Gost
mario
2 dana prije
Reply to  Istražuj

😋

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
2 dana prije
Reply to  Istražuj

Logika kapitala i porezne evazije koja traje 30 godina POTPUNO je dovoljna za uništenje Zapada.
Ah. Da. U logiku kapitala spada primjerice i “spremanje patenata u ladice”.

I još: samo Njemačka zarađuje 4 milijarde godišnje na tome što ne ulaže u obrazovanje, nego dobija obrazovane.

Naravno da maligni utjecaji postoje, ali djeluju posredno: da bi mogao pljačkati zemlju, na vlast u toj zemlji moraš dovesti lopove. Velike i male. Pod malim lopovima podrazumijevam sve one koji su dobili posao/ mirovinu preko veze.

Ostali su budale.
Potpomognuto obrazovnim sustavom u kojem rade podobni, zaposleni preko veze, a uči se iz udžbenika onoga koji je najviše “podmazao” u ministarstvu.

Žare
Gost
Žare
2 dana prije
Reply to  Istražuj

Bravo kao i uvek u centar👍

ledeno doba
Gost
ledeno doba
3 dana prije

dnevna doza igara geopolitike

oni koji su postavili marionetu Bajdena i oni koji su vlasnici Bank of America i svih ostalih banaka, odadvno su napravili sporazum sa crvenim kineskim fašo-okultistima, za “perestrojku”- postepeno prebacivanje centra NWO-a iz SAD- u Kinu.

ledeno doba
Gost
ledeno doba
3 dana prije

još 1971. David Rockefeller je rekao u New York Timesu: Kineske socijalne reforme, koje je sproveo Mao, su jedan od najveličanstvenijih poduhvata povijesti. Bez obzir koliko su žrtava koštale.”

Dakle, jedan okultni zločinac već tada se divio drugom okultnom zločincu… A te “socijalne reforme” koje je sproveo Mao, koštale su sitnicu; pišljivih 60-ak milijuna kineskih života

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
3 dana prije
Reply to  ledeno doba

Nije točno,mi se divimo PUTINU kako je Rusiju dignuo iz pepela i spasio od totalne propasti i Apokalipse,a ne znači da je Rusija danas bolja od Švedske ili Norveške,ili da je Putin baš Blažena Djevica Marija ili dobri djed Mraz !!!
Ali činjenice jesu činjenice i treba ponekad čovjeku skinuti kapu ,bez obzira što misliš o njemu !!!

hollande
Gost
hollande
2 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Ledeni ponekad napise nesto pozitivno o Rusiji a ponekad negativno, to je njemu sve sporedno, ne znaci mu nista. Njemu je glavno VIRUS.

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
2 dana prije
Reply to  hollande

BRAVO,BRAVO,vidiš ja ti nisam pobornik nikoga ,niti ovog niti ovog,lijevog,desnog,srednjeg,Bugara,Srba,Hrvata,Makedonaca,Mađara ili Slovenaca i lijepo mi je sresti čovjeka koji promišlja svojom glavom i nije BEZUVJETNO ZA ILI PROTIV onoga ili ovoga !!!
Nego što ja imam sa ili od virusa !! ??? KORONU JESAM.prebolio,cijepio se nisam,imam dobru krvnu grupu ,0-,i poštujem savjete kolege doktora s kartanja,dok imam vremena,da je za zdravlje najbolje svaki dan najbolje bar JEDNOM se od rada oznojiti i popiti lagano bar pola litre černjaka,domaćeg crnog vina bez špricanja!!! AMEN.!!!
A vi ljudi što ,kuda,kamo i kako ,svatko po svojoj savjesti i NE SLUŠAJTE NIKOGA BEZUVJETNO !!! RAZMISLITE, IMATE SAMO JEDAN ŽIVOT !!!!

Žare
Gost
Žare
2 dana prije
Reply to  ledeno doba

Bravo brate, ovo što ovde možemo da čujemo je lek za dušu. Odavno ne gledam MS medije

Shumadinac
Member
Noble Member
3 dana prije

KINESKI DRUŠTVENI PUT   Na alternativnim portalima su ljudi uglavnom upoznati o kineskim planovima za „socijalno bodovanje“ ali malo ko zna da je ono otpočeto, da je ušlo u operativnu fazu. Iako se odmah ništa drastično nije promenilo, neka pravila su još od ranije u upotrebi.   Šta je u stvari „socijalno bodovanje“? Socijalno bodovanje podrazumeva ocenjivanje „društvenih zasluga“ nekog pojedinca. Ukoliko se ponašate „društveno prihvatljivo“ dobijate pozitivne socijalne bodove koji vam omogućavaju razne pogodnosti – od boljeg radnog mesta preko mogućnosti školovanja dece u boljim školama pa do svakodnevnih sitnica. Ali ako radite nešto što društvo smatra neprimerenim, štetnim bićete kažnjeni – oduzeće vam se socijalni bodovi ili ćete čak biti javno sramoćeni. Recimo pređete ulicu na crveno svetlo i pojavićete se na svim okolnim reklamnim panoima kako to činite. Većinu ljudi na Zapadu takvo javno sramoćenje ne bi ni dotaklo – pa neki izvrše masovno ubistvo a još više ih prizna iako nisu ništa uradili zbog “5 minuta slave” međutim, za Kineza je bilo kakav gubitak obraza, bilo kakav prekor društva teška kazna. Mi smo različite civilizacije, imamo različite sisteme vrednosti – različite filozofije i posmatranjem njihovog društva kroz naše poglede na život je velika greška koju većina… Pročitaj više »

Zig zvjeri
Gost
Zig zvjeri
3 dana prije
Reply to  Shumadinac

Pises logicno bajke, kinezi se u nicemu ne razlikuju od ostalih majmunoida,jedina razlika je u tome sto ih prate milijarde kamera, tako da se ni pokakat nemogu bez velikog komunistickog brata koji je u medjuvremenu izrastao u debelog kapitalistu.
Naime Kina je sve ono protiv cega pisete u svojim komentarima, samo sto ste svoju frustraciju kanalizirali i projicirali na krive adrese , odnosno prema EU i USA,medjutim stvar je u tome da vecina vas kinu nije vidjela ni nacrtanu a kamoli u zivo.
Prema tome vas stav o kini nije kompetentan i nimalo istinit jer ga formira anti zapadna agenda iz distrikta brcko.

Shumadinac
Member
Noble Member
3 dana prije
Reply to  Zig zvjeri

“Naime Kina je sve ono protiv cega pisete u svojim komentarima, samo sto ste svoju frustraciju kanalizirali i projicirali na krive adrese , odnosno prema EU i USA”

Dakle Kina je u stvari ta koja pravi krize širom planete, koja izvršava “humanitarne akcije”, koja organizuje obojene revolucije, štampa svoju velutu u beskonačno i uvaljuje je celoj planeti kao “ciglu” – koja svima diktira pravila ponašanja u sopstvenoj kući?

Pa hvala ti što si nam otvorio oči…

Cross of Lorraine
Gost
Cross of Lorraine
3 dana prije
Reply to  Shumadinac

Kina nije ta samo zato sto to ne moze. I Bice oni puno puno gori, but I zazivat ces ti da nam se vrate Dani kovida.

Mucke
Gost
Mucke
3 dana prije

Nije sto ne moze ,nego sto zasad nemora pored SAD.
Kad oni krenu disciplinirat okolo shvaticemo pravo znacenje fraze ” na* ebo ko zuti ” .

sitra
Gost
sitra
1 dan prije
Reply to  Shumadinac

Pa ti si sociolog!!!
Sve ti je dobro, sve pet, osim zaključka
za postizanje pravog komunizma a što jeste krajnji cilj”
Krajnji cilj je sveukupna dominacija nad ekonomskim, vojnim i političkim područjima civilizacije. Svjetska dominacija.
To je cilj koji mogu ostvariti samo discipliniranjem svoga stanovništva i kroz jednu do dvije generacije projicirati svoje ciljeve na ostatak država.
Srećom tu je truli zapad.

rimtu
Member
Trusted Member
rimtu
2 dana prije
Reply to  Zig zvjeri

Ne, nego nas on osobno kondicionira na tu bljuv0tinu sa bodovanjem.
Na neke je i uspio djelovati.

mario
Gost
mario
2 dana prije
Reply to  Zig zvjeri

Ovo je anti agenda istine odnosno podmukla laž

ccvnn9ghzrtgfghttzuo
Gost
ccvnn9ghzrtgfghttzuo
3 dana prije
Reply to  Shumadinac

ok super…ali autor trpa sve u isti koš.pa naravno da u ruralnoj kini ima seljaka naslonjenih na motiku sa krdžom u kutu usana u svom polju riže koji nikad nisu niti čuli za ovo niti ih briga…prije par godina…kineska plenarna sednica ck …10000 delegata…ko zasjedanje intergalaktičke federacije u starwars-ima…

Zvrk
Gost
Zvrk
3 dana prije
Reply to  Shumadinac

nešto slično imaš u japanu

Shumadinac
Member
Noble Member
3 dana prije
Reply to  Zvrk

Japan ide u komunizam?!? 😉

hiber
Gost
hiber
3 dana prije
Reply to  Shumadinac

Kinezi, drugi svijet? Meni se samo čini da su iskopirali Hitlera i Naciste, sa malo Staljinovih inovacija. Imaju koncetracione logore za Ujgure. Socijalnog bolovanja se ni Gebbels ne bi postidio, a biljševici su ga uveli još 30tih godina. Stoga, su valjda nacisti došli iz Kine, a Orwell je bio kineski pisac za djecu, a put svile je vodio kroz Sibir.

Panonicus
Gost
Panonicus
3 dana prije
Reply to  Shumadinac

Ovo si čuo od Teodosijevica ili on od tebe?

Shumadinac
Member
Noble Member
3 dana prije
Reply to  Panonicus

Od mene nije pošto prvi put pišem a ja ni ne znam za njega.
Ali ako pišemo isto onda je to zanimljiva koincidencija?

p.s. pošalji neki njegov link na ovu temu

tihobl
Gost
tihobl
3 dana prije
Reply to  Shumadinac

Sumadinac ne pretjeruj.
U komsiluku imamo socijano bodovanje. Imamo nekoliko komsija sa kojima niko ne prica. To su oni koji za svaku sitnicu tuzakaju komsije inpekcijama i komunalnoj policiji.

Vidis, meni socijano bodovanje ne smeta. Smeta samo supcima od kojih svi bjeze. Nista nebih imao protiv da se uvede kineski sistem i da smradovima bude onemoguceno da zauzimaju funkcije i da ostanu bez privilegija. Na zalost kod nas se to nece uvesti jer je na vlasti birani olos medju najvecim smradovima.

Shumadinac
Member
Noble Member
3 dana prije
Reply to  tihobl

Zato sam naglasio da kod nas ne može da uspe jer nemamo patriotsku duboku državu (vlast mora da bude ljigava jer politika je ku*va).

A to što gledaš na te koji prijavljuju kao na šupke to je zato što ti ne odgovara red, što bi da se “provučeš”. U našim uslovima “kontrolisanog haosa” to je donekle razumljivo ali kad vidimo šta postižu Kinezi lupićemo se šakom u čelo. Iz sve snage. Kad malo bolje razmislim – nema šta da čekamo…

tihobl
Gost
tihobl
2 dana prije
Reply to  Shumadinac

Nisu oni supci sto prijavlju, vec sto prijavljuju za svaki sitnicu. Komsiji dodju drva, kamion istovari na ulicu i eto odmah prijave. Nije ni stigao da ih unese. Komsinica istjera auto na ulicu, dok je otisla po djecu da ih pokupi i vozi u vrtic dotle je naletila parola i pise kaznu za nepropisno parkiranje. Pa neosnovane prijave na buku itd.

E zbog toga su supcine od kojih su se svi socijano distancirali godinama. Meni kad nesto smeta, oticicu komsiji i reci: sta to radis covjece, jesi li normalan. Ne treba mi policija da rijesim problem.

U svakom selu imas socijalno bodovanje. Zna se ko je smrad, a ko covjek. Zna se ko ce te zajebati, a ko ce ti pomoci. Zna se ko je lopov, a ko kurva. Zna se ko je zavidan svima, ko seoska tracara, ko je pobozan, ko je domacin …

Shumadinac
Member
Noble Member
2 dana prije
Reply to  tihobl

I lažno i nepotrebno tužakanje spada pod neželjeno društveno ponašanje. Potrebno je vreme da se napravi kodeks ponašanja – i on se razlikuje od društva do društva.

tihobl
Gost
tihobl
2 dana prije
Reply to  Shumadinac

Potrebno je vreme da se napravi kodeks ponašanja…

Ne treba. Treba samo da se vratimo starim vrijednostima. Odbacimo ove novokomponovane vrijednosti kojima nas filuju 40 godina i koje pogoduju olosu i eto oporavka. Cak ne moramo sistemski urediti socijalno bodovanje, mozemo ga ostaviti neformalnim kao i do sad.

Za pocetak treba ugasiti TV. Svako od nas sam moze zakljuciti sta je ispravno, bez suflera sa strane. Evo jedan primjer: u Srbiji narod je zgrozen sto je otisao u zatvor tip koji je upucao provalnika. Svi vide da zakon ne valja. Penzioner sa nepokretnom suprugom upuca duplo maladjeg i jaceg provalnika u svojoj kuci i zaglavi robiju – svi vide da to nije ispravno (osim kriminalaca i olosa). Vucic zakon treba izmjeniti i covjeka pustiti, bez obzira sta kaze EU i oni za ljudska prava. stvar je prosta da ne moze biti prostija.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
2 dana prije
Reply to  tihobl

Zavisi od toga u kom sustavu i u kojoj zemlji tužakaš.
U Švedskoj npr …u većini Nordijskih država plaće su javne i susjed zna koliko imaš…pa probaj dovesti “bijesni auto”…

Do dolaska Talijana 60-tih, u Norveškoj se kuće nisu zaključavale.

Poznat slučaj u Švedskoj: Mujo sagradio kuću bez dozvole. Ovi uopće nemaju načina da je maknu…jer to nije ni predviđeno zakonom!!!

tihobl
Gost
tihobl
2 dana prije
Reply to  Lucija, prva

U pravu si, svako selo ima svoje obicaje. A koji vrag onda svima naturaju ista pravila kad ne odgovaraju svima? Najbolje bi bilo spustiti na lokalni nivo propisivanja pravila i socijano bodovanje. U SF bi bodove dobijao za ucesce na pederkim pradama, a kod mene ko ocisti snijeg ispred svoje kuce. Svako bi mogao naci svoje mjesto pod suncem gdje mu odgovara.

rimtu
Member
Trusted Member
rimtu
2 dana prije
Reply to  tihobl

“Vidis, meni socijano bodovanje ne smeta. Smeta samo supcima od kojih svi bjeze.”

Za tebe sam mislio da si svjesniji, prevario sam se.
Džaba ti hrpa znanja koje imaš.

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
2 dana prije
Reply to  Shumadinac

Kufer u ruke i pravac Kina,ovo kao da je Soros napisao. Ja zivim sa Kinezima,da vidis kako vole zapadni individualizam manje bi kakio.

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
2 dana prije

Vjerojatno se sjećate Vitomire Lončar-Bucke ,one voditeljice nekadašnjeg dječjeg programa koja otišla u Kinu da mužem,ona se ne može NAHVALITI kineskog sustava i reda,ponašanja ljudi i općenito života koji se u Kini RAPIDNO MIJENJA !!!Nego,prije 3 godine iz USA,iz samoga grada New Yorka se vratio jedan naš Zagorec koji je imao firmu za deratizaciju,dezinfekciju i te stvari,veterinar po struci specijalista,imao i 12 radnika zaposlenih,dobro zarađivao i sve to,pitam ga koja si ti konjina,imao zelenu kartu,uhodan biznis i vratio se,a netko bi za to dao desnu ruku!!! Veli tko voli ,neka samo izvoli,hvala ,ja ne bi više,i 20 godina mi je bilo previše !!! Debatirali smo zarade običnih normalnih šljakera,običnih radnika,ovi i onih ,i NIJE BAŠ SJAJNO KAO.ŠTO BI 80-90 % svoju nas zaključilo na prvu,skupi su stanovi i neke druge stvari,zdravstveno i školovanja itd!!!
Nije niti AMERIKA BAŠ AMERIKA,a o kriminalu i oružju da ne govorimo ,!!!

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
2 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Zivia Djuro,i sam znas da je sve individualno i ovisno o percepciji i iskustvu pojedinca,sto se moze i zakljuciti iz tvog posta. Ja zivim u Kanadi,zivio sam i u Njemackoj,mada kratko,dvije godine,navigao na brodu osam godina,stvarno vidio i cuo i probao svasta. Svugdje su ljudi manje vise isti. Amerika=holivudski filmovi za vecinu zemljana,tj. stekli su dojam o Americi kroz filmsku propagandu,koja je u velikom postotku lazna. Zivis pod istim krovom s familiom i svatko ima neku drugu percepciju stvarnosti. Najbolji primjer smo mi tu,razmisljamo jako slicno a opet svatko percipira realnost na svoj nacin.

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
2 dana prije

Ma jebes sve,sad sam se naija sparoga,zalija casom crnog vina i noge u zrak. Odi opet lockdown,oce izmorit i nas koji se nedamo.

Hattori Hanzo
Gost
Hattori Hanzo
2 dana prije

Po njegovoj priči ispada da kinezi vole to socijalno bodovanje ili tortiru koja se provodi nad njima.Gledao sam dokumentarac na tu temu gdje pitaju kineze o tome i pola njih kaze da im se ne sviđa ali da nemaju izbora.
Šumadinac treba otici u Firencu ili Napoli da vidi kako kinezi zive kad prodišu punim plucima.To su trgovci koji bi boga zajebali a uz to uzivaju u blagodatima zapada.
Oni su najsretniji kad odu iz kine.

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
2 dana prije
Reply to  Hattori Hanzo

Istina👍

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 dana prije
Reply to  Shumadinac

ovo je pravi promisljeni tekst originalnog mislioca a ne c/p nekog prezvakaca informacija. ugodno za citati.
za sistem socijalnog bodovanja bih rekao da je to kao moral dodatno potpomognut tehnologijom.

AlanisM
Gost
AlanisM
3 dana prije

Stvarno mi je više smiješno kada se ovakve informacije, maltene, označavaju kao BREAKING NEWS, a 2009.godine, prije 12 (DVANAEST) godina, Soroš, glavom i bradom – from the horses mouth, u intervjuu Financial Timesu, otvoreno kaže kako će Kinu uvesti u Novi svjecki poredak, kako će svjesno i namjenski slomiti US ekonomiju i od Kine napraviti prvu ekonomiju svijeta.

Dakle, taj intervju sam linkala jedno 100x.
Evo još jednom.
https://www.youtube.com/watch?v=eYUxlHexxmo

I umjesto da se kao istraživački novinari pozabavite tim intervjuom i pozadinom intervjua, kao i da analizirate stavke, vi na nešto što vam je davnih dana otvoreno rečeno, reagirate sa, “OO NEEEE, POGLEDAJTE ŠTO SE DOGAĐA.

A neg.
Gost
A neg.
2 dana prije
Reply to  AlanisM

Oo neeee… U šoku sam… pa ću link pogledati za 12 godina…

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
2 dana prije
Reply to  A neg.

Hahahaha,++++++++ !!!!

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
2 dana prije
Reply to  AlanisM

Uspon Kine je počeo sredinom ’90-tih.
Kada su bogati u EU i USA počeli stavljati novac u porezne oaze.

Kapital se ponaša na određene načine: ide tamo gdje je mali rizik, niski troškovi, gdje će se za uloženo dobiti najviše. To se zove ‘logika kapitala’

Ulagati u Kinu bilo je – isplativo. A o ulaganjima fondova odlučuju profesionalci. Ali, smjenjivi.

Štogod Soroš rekao 2008. (godina financijske krize), relativno je – nebitno. I to ne samo jer je lažljiva mutikaša.
Nije on taj koji može nešto tamo utjecati.
To je vjerojatno izjavio da će i on ulagati u Kinu.
Pogledati Kinu u svjetskoj proizvodnji čelika i cementa, 2013. bilo je jasno što se događa.

mario
Gost
mario
2 dana prije
Reply to  AlanisM

😋😋😋

pera lozac
Gost
pera lozac
3 dana prije

Za redakciju i nema veze sa clankom.
Jako dobar dokumentarac iz dva dela holandjanke Janet Ossebaard o Rotshidima,Rokferelima Clinonovima i ostaloj zgadiji, pa ko razume francuski preporucujem. Zove se Pad Kabale.
Pustite link a moglo bi i da se prevede, samo dajem ideju za dobar clanak.
https://mediazone.zonefr.com/news/la-chute-de-la-cabale-le-d%C3%A9nouement-approche-151
,
,

rimtu
Member
Trusted Member
rimtu
2 dana prije
Reply to  pera lozac

ttps://www.bitchute.com/video/MYHTpUW9KAXQ/

Tu je spojeno svih 10 epizoda u skoro 3 sata, na engleskom.
Ima i nastavak od 17 dijelova, još je u epizodama.
Prvih 8-9 se mogu naći na BC.

pera lozac
Gost
pera lozac
2 dana prije
Reply to  rimtu

Ovde je spojeno dva puta po 5 epizoda.

Ришона Вилон
Member
Ришона Вилон
3 dana prije

ДАВНЕ 1972-е године десила се тајна посета извесног барона Народној републици Кини. Барон је наравно дошао из Хонг Конга. Договорено је да Чајна да радну снагу, а јудобанкари Лондонситија дењге. Тако се десило чајна-чудо.
Трзање садашње посткомунистичке Чајне је само покушај суверениста око Сија да се откину од глобалних гонича.

Shumadinac
Member
Noble Member
3 dana prije

“Трзање садашње посткомунистичке Чајне”!?! :)))))))))))))))))))))))))))))))))
Ovim si prevazišao sebe Pelagija! Čak i Ameri pričaju da im je Kina (ona koja “se trza” 🙂 opasnost koju moraju da zaustave.
A “postkomunistička” je u tolikoj meri da kada bi danas uvela parlamentarizam KP bi osvojila više nego Putin u Rusiji. Kinezi se danas sprdaju sa zapadnim sistemom koji, ako ćemo pošteno, i jeste sve više za sprdnju.

p.s. Danas se kineskoj ekonomskoj delegaciji prostire crveni tepih kad dolaze u London.

Ришона Вилон
Member
Ришона Вилон
3 dana prije
Reply to  Shumadinac

Шум-ади-нац
Скидање последњег “цара” су извели кошерни, побуну у Пекингшком Јуниверсити опет они. Читај мало дубље.
Навезивање комунизма опет кошерни. Чајниз и даље су слаби као државотворни народ. Шамарање “руководства” ће ићи новом оранге рефолусион. Тога се Си и боји, као и његов војни апарат. Црвени тепих јесте знак да кабала прелази у Чајну, њима се и граде тзв “празни градови”.

Shumadinac
Member
Noble Member
3 dana prije

Poveži te “prazne gradove” sa komunizmom o kom sam pričao a ta “оранге рефолусион” :))))))))))))))))))

Kasno si stigao, propustio si Milančetove bisere za Putina tipa “gotov je, još par meseci i kreće… nešto”. Savršeno se uklapaš u njegovo pisanje – dogovorite se za zajednički rad :)))))))))))))))))))

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
2 dana prije
Reply to  Shumadinac

Pa kolega,nemoj sada na Milančeta,nije on jadan kriv ,bila ona paranoja s padom. cijena nafte ispod 25 $ i svi zapadni mediji govorili o bankrotu Rusije unutar par mjeseci,a Milanče jadan odmah pomislio da to sutra ujutro !!!

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
2 dana prije

Daj kolega nemoj pisati “”Čajna””,ja odmah pomislim na salamu,čajnu salamu,!!!

tihobl
Gost
tihobl
3 dana prije
Reply to  Shumadinac

Sumadinac i CK imas 7 struja medju kojima su vece razlike gdo na zapadu izmedju stranaka. Velika je borba izmedju nacionalista i liberalnih globalista.

Shumadinac
Member
Noble Member
3 dana prije
Reply to  tihobl

Jeste, i u ruskom parlamentu imaš i komuniste i radikale i liberale – a pita se samo Putin.

Viktor
Gost
Viktor
2 dana prije
Reply to  Shumadinac

Citam tvoje postove, dobro pises, na moju radost puno bolje zakljucivas nego sto si pisao u proslosti.
Samo tako nastavi.
Puno nas tako mosli/

Shumadinac
Member
Noble Member
2 dana prije
Reply to  Viktor

Sve je to pod istom logikom kolega, problem je što ti se neka sviđa a druga ne.
U svakom slučaju hvala na podršci.

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
2 dana prije
Reply to  Shumadinac

Dobar si kolega,treba priznati,vele da vi šumadinci imate sličan mentalitet kao mi Zagorci !!!

mario
Gost
mario
2 dana prije
Reply to  Viktor

Puno nas tako ne misli

Mucke
Gost
Mucke
2 dana prije
Reply to  Viktor

Zaboravio si stavit dvotocku na o .

Shumadinac
Member
Noble Member
3 dana prije

Molba za uredništvo: odlična je stvar obeležavanje novih komentara posle osvežavanja stranice – posebno kada je 200+ komentara. Ali je problem što nisu “ožućeni” oni koji su zadržani na validaciji, njih sistem prepoznaje kao već viđene tako da neki dobri komentari pa i odgovori na naš komentar mogu da nam promaknu.

Ako bi moglo to da se reši…

Max
Member
Famed Member
Max
3 dana prije

Odavno SAD gubi od Kine.

FATIH
Gost
FATIH
3 dana prije

BAS ME CUDI.
LEPA VEST,LEPA!!!

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
2 dana prije

Dok Americka elita spava,Kina preuzima svijetsku ekonomiju,hahaha. Koja predstava za malu djecu. Te spike prodaju Amerima, a izgleda i nama. Postoji samo jedan centar moci,koji upravlja sa svime.

A neg.
Gost
A neg.
2 dana prije

Mazel tov!

kinez
Gost
kinez
2 dana prije

Sve nabrojano u clanku su lazi i puste želje piskarala. Davne čini mi se 1962 jedan veliki sotonista je izjavio da kina treba biti lider svijeta!? Kako,zašto ako već imamo lidera.. zašto bi trebali i zeljeli novog lidera? Goreg od sadasnjeg! Od dva zla ipak biram tkzv demokraciju..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik