SAD i EU podsjećaju Vučića da po pitanju Rusije ne može sjediti na dvije stolice

Aleksandar Vučić na tri stolice
53 komentara

Europska unija očekuje od Srbije da poduzme dodatne napore i da se do datuma njezina pristupanja postupno uskladi sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, izjavio je čelnik delegacije Europske unije u Srbiji, Sem Fabrizi.

Fabrizi je komentirao izjavu koju je tijekom posjete Beogradu dao pomoćnik američkog državnog tajnika Hoyt Brian Yee, koji je prije dva dana izjavio ”kako Srbija ne može sjediti na dvije stolice u isto vrijeme” i izrazio  zabrinutost zbog činjenice da je zemlja ”jednom nogom je na putu ka EU, a drugom na putu prema savezu s Rusijom”.

Hoyt Brian Yee je izrazio zabrinutost zbog odnosa između Beograda i Moskve, što je potvrdio ured predsjednika Srbije.

Američki diplomat je izrazio je zabrinutost zbog dojma da je Srbija jednom nogom na putu prema EU, a drugom na putu prema savezu s Rusijom. Izrazio je zabrinutost i zbog ruskog utjecaja u regiji”, navodi se u priopćenju.

Vučić je pozorno slušao predstavnika Sjedinjenih Američkih Država, nakon čega je “vrlo izravno odgovorio na njegove primjedbe”, a sadržaj svog odgovora će predsjednik Srbije, navodno, ”objaviti u narednim danima”.

Sem Fabrizi, glavni diplomat EU u Beogradu, rekao je da bi Srbija, obzirom da je integracija u EU njezin strateški prioritet, “trebala djelovati u skladu sa svojom opredjeljenjem za regionalnu suradnju i stabilizaciju”.

“Srbija već pridonosi civilnim i vojnim misijama EU u upravljanju kriznim situacijama, što pozdravljamo, ali očekujemo daljnje napore da se postupno uskladi sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU do datuma pristupanja“, kazao je Sem Fabrizi.

Fabrizi je također istaknuo ”kako zajednička vanjska i sigurnosna politika EU ostavlja golem prostor za razvoj bilateralnih odnosa s državama izvan EU, pod uvjetom da se poštuje zajednički okvir”.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je kritiziralo izjave američkog diplomata glede Srbije i Rusije, dok mediji podsjećaju da je Aleksandar Vučić 15. rujna punopravno članstvo u EU nazvao ”prioritetom vanjske politike Srbije”.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslovaSem Fabrizi
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
otpisani
6 godine prije

Može, može sjediti na dvije stolice, ali treba jako paziti da mu jaja ne uklješte … 😉

Vlastimir
6 godine prije

Kao i obično Amerika se opet meša u unutrašnje poslove drugih zemalja.Uspeli su da stave pod svoje okrilje sve zemlje Balkana osim Srbije.Ali Amerikanci su zaboravili da su Srbi nezavisan narod.Jednom su ratovali protiv Amerike i zapadne Evrope,ako treba i ponovo će.Samo su zaboravili da ovaj put Rusija nije više slaba. Američko – Masonsko – Vatikansko zlo ponovo kuca na vrata Srbije.ali to zlo postepeno gubi uticaj na svetske tokove i zato može biti još uvek opasno.Naravno gurnuće opet glupe BALKANSKE NARODE DA OPET RATUJU MEĐU SOBOM.

dalmata
6 godine prije

Na zapadu nista novo,seronje solu pamet,razaraju,ubijaju i ocekuju da im svi sluzu.Vucic je zabrazdija u veleizdaju,i ovo mu je sansa da odjebe razbojnike koji su palili i zarili.Ovako siledistvo je jasan stav USrA i EU,za Srbe.I zapadni idioti nikad da naucu,sta vise vridate Srbe,oni vas vise skidaju s k—ca.Dindic je zadnja(da li i posljednja)pouka sta Srbin misli o izdajicama.I sta sad?Oceli opet pritit NATO?Volija bi to vidit

igi
6 godine prije

Ovo me sve podsjeća na politiku trećeg rajha iako su čak i oni bili puno pragmatičniji prema srbima…uostalom dovoljno je znati da od kraljevine nisu tražili da učestvuje u njihovim ratnim poduhvatima ako pristupi paktu; međutim general simović je gurnuo kraljevinu u rat i zahvaljujući britancim uzrokovao krvavi divljački rat….interesantno je da srbi su nakon okupacije 1941 jedini okarakterizirani kao remetilački faktor koji se odupire novom međunarodnom naci poretku izgleda da se u nekim činjenicama povjest ponavlja….amerikanci podli kao što jesu od srbije zauzvrat tražu nešto a ne nude ništa izuzev carstva nebeskog zvanog EU kao goluba na grani.Treba njima dati bosanski grb i vaditi im krv tako da pošteno otvore novčanik ako žele srbe uza se jer ove navedene investicije nisu ušle u srbiju zbog srba već prvenstveno zbog investitora koji traže zarade jer da nije bilo zarade ne bih ih ni bilo….ako srbijai uđe u EU nestat će… Čitaj više »

Sinisa
6 godine prije

Jako škrt clanak!

Alerik
6 godine prije

Neslučajno je Aleksandar baš Vučić, a ne Vuk. Vučić je sklon pripitomljavanju pri čemu je agresivan prema slabijima od sebe,a podložan prema jačima. U srpskom slučaju su Srbi slabija strana. EU i SAD su Vučića i stavili na njegovu poziciju pa nije čudo što ga sad prozivaju za njegovo neispunjavanje obaveza. Jedina vrijednost Srbije za obje strane u igri, NATO i Rusije jest geostrateška. Za NATO/EU/SAD se Srbija nalazi u mekom trbuhu, unutar NATO zone i nikako im ne bi odgovaralo da taj teritorij prepuste Rusima. Ono što NATO-u ne odgovra, odgovaralo bi Rusima. Kad bi Putin bio agresivac, onda bi već našao način da u Srbiju uđe puno više, jače i čvršće nego li do sad.Agresivniji u svojim namjerama su NATOidi. Iako je pravoslavna Rusija Srbima bratska zemlja na deklarativnoj razini, uistinu Srbi ne vole Rusiju i ta je ljubav prema Rusiji prijetvorna. Srbi vole sve američko, žude za… Čitaj više »

rodoljub
6 godine prije

Cineci brojne ustupke Amerikancima i prihvatajuci mnoge njihove zahteve Vucic je usao duboko u americki “zagrljaj” , a onda je shvatio da se zeheb’o misleci da ce Amerikanci prihvatiti kompromisna resenja. Nije to sedenje na dve stolice, to je pokusaj nekakve kompromisne “nezavisnosti” i neutralnosti, sto samo po sebi ne mora biti lose. Vuciceva poruka je “nisam protiv ovoga, nisam protiv onoga, ja zelim svoju trecu stolicu i drustvo sa obojicom”. Ameri to ne prihvataju i traze potpuno svrstavanje protiv Rusije. U Srbiji je veoma razgranata mreza americkih agentura kroz razne NVO , CIA i NATO su infiltrirani u mnoge institucije, ali narod je velikom vecinom protiv ulaska u NATO i prsimpatijama okrenut prema Rusiji . Pojedini korisni idioti – Canak, Jovanovic, Draskovic, Sutanovac … rade za NATO-CIA mafiju, mnogi mediji su takodje korumpirani, ali srpski narod ipak ne voli NATO. Amerikanci pokusavaju prikazati bombardovanje Srbije kao “dobrobit” za Srbiju… Čitaj više »

fenix
6 godine prije

Eu se sve vise udaljava od Srbije a ne Srbija od EU jer EU uvodi vize za zapadni Balkan narod koji je umoran od EU i njihovih lazi i ucjena jedinu blagodat je imao od bezviznog rezima kada to ogranice izgubit ce skoro svaku polugu utjecaja na Balkanu. Sto se tice Amerike svi smo znali da poslije serije poraza na Bl. Istoku i Euroaziji udariti tamo gdje misli da je najjaca da bi koliko toliko konsolidovala svoje redove a to je definitivno Balkan. Vidjecemo kako ce im ici.

dobagan rogić
6 godine prije

Pa šta ih ne potirate ća ovog Fabrizia i Yee -a. To su odvratni fašisti.

Tomica
6 godine prije

Kako god okreneš, svjesno ili ne Vučić predaje (ili prodaje) Srbiju SAD i EU. To “sjedenje na 2 stolice” mi više izgleda kao žvaka za domaću javnost kako bi se predaja vršila neometano. Realno Srbiji će trebati godine da normalnim putem stignu do EU s tim da ovo nije normalan put i da se postavljaju uvjeti koji nemaju veze sa članstvom u EU. Kroz sve godine do eventualnog pristupa, Srbija će postati toliko slaba i ovisna da će ulazak u EU biti jedina mogućnost da skroz ne propadne. Danas bi referendum, možda imao drugačiji ishod ali tada će biti moguć samo pozitivan rezultat. Ja osobno vjerujem da Srbija neće nikad ući u EU, osim ako nekim slučajem to bude izuzetno korisno SAD i/ili EU. Mogućnost ulaska u EU će uvijek biti sredstvo za manipulaciju i upravljanje Srbijom i upravo takva situacija najviše odgovara i SAD i EU. Srbija je kao… Čitaj više »

raspe
6 godine prije

Mali Vuk misli da je Tito.Pa kaj nebi ja mogel?

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Pročitao sam članak i komentare i zaključio da komentatori nemaju pojma o čemu pišu i kako se kreira vanjska politika, zato je bespredmetno pisati išta. Prije svega zato što ne želim raditi posao hrvatskih, NATO i EU obavještajaca koji bi svoju plaću trebali zaraditi na vlastitim analizama, a ne prikupljajući ih površinski sa društvenih mreža i komentara sa portala. Zbog pogrešnog i zlonamjernog tumačenja obavještajnih podataka SAD, Britanija i Francuska su udružene u zločinački poduhvat svrgavale vlade diljem Afrike, Bliskog Istoka i Balkana, bombardirale i ubijale i trajno radijacijom zagadile te prostore. Svaki sastanak sa diplomatskim osobljem SAD-a treba početi sa činjenicom da su amerikanci notorni ratni zločinci i najveći strvinari koje svijet poznaje. I točka. Onaj ko ih uvažava i ljubi, gori je od njih.

Osoba C
6 godine prije

Izbombardiraš zemlju.
Oduzmeš joj dio teritorije.
Metodom mrkve na štapu je uvjeriš da si joj ti najveći prijatelj i da će joj sa tobom jednoga dana cvijetati ruže.
I to je na najboljem putu da uspije.
Vrhunska izvedba velemajstora, htio ne htio moraš ostati paf…..

Kan Horde
6 godine prije

Vučić je već jasno opredijeljen…sigurno nje stavio onu brnabić za premijerku zato da bi se umilio Rusima.

Georgij Žukov
6 godine prije

Ovaj Vucic je Seselju nosio gajbe piva po cetnickim dernecima ,ucio od sampiona (milosevica , tudjmana , izetbegovica) kako se rusi i prodaje domovina Jugoslavija i sada naknadnom pamecu bi bio neutralan i glumio marsalaTITA , hoces ali malo morgen, Tito nije pregovarao sa fasistima a kamoli im nosio pivo , Tito je na njih pucao sa svim sto mu je bilo pri ruci .Eto to je jedna od milijun razlika izmedju Tita i ovih domacih izdajnika ,

Weteran
6 godine prije

“SAD i EU podsjećaju Vučića da po pitanju Rusije ne može sjediti na dvije stolice”
Ovaj tekst više govori o SAD nego o Srbiji??
Kad je neko glavni baja u selu, on ne mora nikog da Podseća na tu činjenicu !! To svi znaju?!
Znači: SAD gubi tlo pod nogama i na ovom terenu?! Zar SAD treba da “podsećaju” malaksalu Srbiju na Nešto??
Meni to prvo pada u oči!?
A nesporno je da su Srbi, spletom istorijskih okolnosti, naseljeni na “granici” Istoka i Zapada?
Drina !?
I sve vreme smo rastrzani izmedju ta dva pola: kneževina, kraljevina, republika, ….
Možda prodjemo kao Buridanov magarac?
Ili, da imamo pameti: Umiljato jagnje dve ovce sisa !?

nagard
6 godine prije

Uvijek ce dvije velike sile kad zattreba napravit neki savez za sebe a to da hrvatska srbija bosna nesto znace u svjetskim razmjerima je budalstina mi smo plemena s kojima se igra a to da rusija voli srbe a njemacka hrvate je najveca glupost niko nikog ne voli samo je intetes vjecit a ljubav je u spanjolskim sapunicama

Sinisa
6 godine prije

General Lazarevic,”osudjen” u Hagu,komadant trece u vrijeme agresije na Srbiju je uz strasna protivljenja ambasadora USA odrzao predavanje kadetima Vojne akademije u Srbiji.

Kebretzky
6 godine prije

Neovisno o ovom članku, interesantna je sama politička tendencija u globalu – sve ide ka tome da se stvori ozračje “hladnoratovskog” sukoba i napetosti, samo u modernoj verziji, koja je prilagođena današnjim prilikama. Držim vrijednim istaknuti jednu misao njemačkog filozofa Martina Heidegger-a; “Metafizički gledano Rusija i Amerika su iste: isto bešćutno ludilo raspojasane tehnike i organizacije standardnog čovjeka kojem nedostaje tlo pod nogama. Kada i najudaljeniji dio kugle zemaljske postane tehnički osvojiv i gospodarski opljačkan; kada svaka i najmanja stvar na bilo kojem mjestu i u bilo kojem trenutku postaje dostupna; kada čovjek ”doživi” u isto vrijeme atentat na jednog kralja u Francuskoj ili simfonijski koncert u Tokiju; kada vrijeme znači još jedino brzinu, trenutačnost i istovremenost; kada vrijeme kao povijest nestane iz bitka naroda; kada boksač postane uzor nekog naroda; kada masovni skupovi milijuna i milijuna ljudi prelaze u trijumfalnu svečanost – tada, da tada, lebdi kao avet iznad… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI