SAD: Nuklearni arsenal služi protiv Rusije, ali i u nejasnim “ekstremnim okolnostima”

Raketa u svemiru
14 komentara

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je komentiralo novu američku nuklearnu doktrinu, koja je objavljena u petak, 2. veljače. Proučavajući dokument i komentirajući novu nuklearnu doktrinu Washingtona, predstavnici ruskog Ministarstva vanjskih poslova su naglasili kako ruska doktrina jasno ograničava mogućnost korištenja nuklearnog oružja.

“Svi scenariji za korištenje ovog oružja se odnose u obrambene svrhe i kao odgovor na agresiju protiv Rusije ili njezinih saveznika”, ukratko je pojasnila Moskva mogućnosti kada se oružanim snagama može odobriti korištenje nuklearnog arsenala .

Međutim, Washington je izrazio spremnost provođenja nuklearnih udara “kako bi spriječio Rusiju da iskoristi svoj nuklearni potencijal”.

Ako usporedimo dvije rečenice, Rusije, koja ovo oružje smije koristiti isključivo u obrambene svrhe i američku spremnost na provođenje napada “kako bi se Rusija spriječila da iskoristi svoj nuklearni potencijal”, ne treba biti akademik pa shvatiti da ovdje nešto nije u redu.

Konkretno, ovakva formulacija znači da je da Bijela kuća dovodi pod znak pitanja pravo Rusije na samoobranu, ako se u neprijateljskoj agresiji zemlja nađe u kritičnoj situaciji. Ovu nedosljednost je u priopćenju naglasilo i rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Nova nuklearna doktrina ne može  slučajno sadržavati ovakvu “pogrešku”, jer govorimo o dokumentu na kojem je radilo na desetine savjetnika, političara i visokih vojnih dužnosnika.

Ruski diplomati su poručili da bi  Washington morao biti svjestan visokog stupanja odgovornosti s ovakvim izjavama.

SAD nuklearno oružje može koristiti u “ekstremnim okolnostima” koje ne moraju biti vojni scenarij

Moskva je u subotu izrazila razočaranje zbog konfrontacijskog i antiruskog stava u nedavno objavljenoj Američkoj nuklearnoj doktrini.

Dokument, objavljen u petak, tvrdi kako je potrebno jače američke nuklearno zastrašivanje kako bi se obeshrabrili Rusija, Kina, Iran i Sjeverna Koreja od razvoja novih oružja ili proširenja postojećih arsenala.

Doktrina naglašava “kako da ove aktivnosti nemaju cilj pokrenuti nuklearni rat, nego im je cilj povećati američki nuklearni kapacitet, kako bi se osiguralo da potencijalni američki neprijatelji ne vide nikakvu prednost u nuklearnoj eskalaciji”.

Ruska nuklearna sila
FOTO: Ruski mobilni lanser SS-25 Topol

Ruski veleposlanik u Sjedinjenim Američkim Državama, Anatolij Antonov je prvi reagirao na objavu dokumenta. Diplomat je rekao kako Washington navodnu rusku prijetnju koristi da opravda povećanje vojne potrošnje i nuklearnog arsenala. Antonov je napomenuo da dokument otvara pitanja, ali ne nudi praktične odgovore.

“Sadržaj nove nuklearne doktrine koju su SAD objavile 2. veljače izazvao je naše duboko razočaranje. Sjedinjene Države objašnjavaju svoju politiku velikog poticaja za razvoj nuklearnog oružja zbog modernizacije nuklearnih snaga u Rusiji i navodno sve veću ulogu nuklearnog oružja u ruskim doktrinama ove vrste. Optuženi smo za snižavanje nuklearnog praga, dok istovremeno provodimo neke vrlo agresivne radnje”, izjavilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova u izjavi o novoj američkoj doktrini.

“Naravno, morat ćemo uzeti u obzir novi pristup Washingtona i poduzeti sve potrebne mjere kako bi osigurali vlastitu sigurnost”, navodi se u priopćenju Moskve.

Izražava se i duboka zabrinutost zbog činjenice da Sjedinjene Američke Države u dokumentu omogućavaju korištenje nuklearnog oružja u “ekstremnim okolnostima”, ali koje nisu ograničene samo na vojne scenarije.

“Washington je praktično uveo “fleksibilan” pristup za uporabu nuklearnog oružja, što je zabrinjavajuće. Mogućnost njegove uporabe u slučaju “ekstremnih okolnosti” ne ograničava se na vojne scenarije. Ovakvom formulacijom Sjedinjene Države dozvoljavaju svaki slučaj uporabe nuklearnog udara protiv onih koje proglasi “agresorima”, tvrdi Moskva i dodaje “kako je zabrinjavajuće što SAD u novoj doktrini kao referentni čimbenik uzimaju Rusiju, a dokument je pun optužbi na račun ruske vojske i njezinog nuklearnog potencijala”.

Otvoreno nebo - NATO
FOTO: AWACS u pratnji 2 F-16

Prema izjavi ministarstva, “američki dokument je prepun različitih antiruskih klišeja, počevši od neprestanih optužbi o “agresivnom ponašanju” i različitim vrstama “uplitanja” i završavajući s neutemeljenim optužbama za “kršenja čitavog niza sporazuma u području kontrole naoružanja”.

“Washington je nedavno bez prestanka ponavljao takve optužbe, što mi smatramo nepoštenim pokušajem preusmjeravanja odgovornosti na druge za pogoršanje stanja u području međunarodne i regionalne sigurnosti i neravnoteže mehanizama kontrole naoružanja, što je rezultiralo zbog niza neodgovornih koraka samih Sjedinjenih Država”, dodaje rusko ministarstvo.

U priopćenju se također ističe kako Moskva ni na koji način nije prekršila svoje obveze prema Bečkom dokumentu Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) iz 2011. o povećanju sigurnosti i Memorandumu o sigurnosnim jamstvima iz Budimpešte iz 1994. godine.

“Što se tiče Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Europi, Rusija nije mogla povrijediti ovaj dokument, jer je 2007. godine suspendirala svoje sudjelovanje u sporazumu. To je učinjeno zato što je ugovor stvoren u vrijeme sukoba između dva vojna i politička bloka, Varšavskog ugovora i NATO pakta, i ne uklapa se u današnju stvarnost, jer se jedan od blokova davno raspao, dok drugi širi svoj vojni potencijal, ali se širi i u geografskom smislu”, ističe se u dokumentu Moskve.

Ova nova stvarnost se primjećuje u Sporazumu o prilagodbi Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Europi (CFE-II), kojeg su NATO saveznici, predvođeni Sjedinjenim Državama, odbili ratificirati, zaključuje se u priopćenju.

Bijela kućaNATONuklearno oružjeOESSRusko Ministarstvo vanjskih poslova
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

Jeli im iko rekao da u ovoj igri nema pobijednika?

mars
6 godine prije

Indikativan je slučaj različitih politika SAD-a i njegovih evropskih saveznika oko ukidanja, odnosno prepravljanja multilateralnog nuklearnog sporazuma sa Iranom, gdje su SAD ostale apsolutno usamljene u nastojanju da taj sporazum jednostrano izmjene ili izađu iz njega. E sad, ako su u ovom pitanju ostale same, koje je ipak beznačajno u poređenju sa pitanjem, npr. konvencionalnog ili nuklearnog rata sa Rusijom i Kinom, bilo pojedinačno bilo zajedno, nije teško pretpostaviti da bi u zaista ozbiljnoj situaciji kada bi do toga moglo doći, ostale same poput drveta na nekoj pustoj ledini gdje se kilometrima ne vidi ni travka, a kamoli neko drugo drvo. Jer kažu, “s vragom se može ići zajedno i do ruba litice, ali ne i preko nje”, a SAD bez svojih evropskih i drugih “saveznika” širom svijeta ipak nisu ni pola onoga što su sa njima, ma ko šta o tome mislio.

Laki Topalović
6 godine prije

Ekstremne okolnosti koje ne moraju biti vojni scenarij!!!!!! Što je to?

Alen
6 godine prije

Jesu ovo izganjani potrebni papiri da rokačina (ako počne ) moze početi bez puno papirologije…

Piretis
6 godine prije

Nuklearna doktrina, odnosno njena nadopuna odraz je paničnog straha da je snaga na protivničkoj strani. Trebat će desetljeća da postignu neku ravnotežu. RS-28, Bulava, Status-6 su samo neki projekti koji napad na Rusiju pretvaraju u samoubojstvo napadača. S obzirom na svoj nuk. potencijal, teritorijalnu veličinu, raspršenost vojnih objekata Rusija nije zemlja koja mora strepiti od nuklearnog napada.

bbbb
6 godine prije

Cilj davanja nuks tehnologije zemljanima je da se uništi pola planeta a od ostatka će napravit novi svijet grosse okupiren palestineze kojeg će posvetiti dolazak kovrčavog mesije. Onda će krenuti nulta povijest kao što je i zadnja prevara od koje se kao računa vrijeme.

Arkaj
6 godine prije

@mars
Odnos USA i svih njihovih “saveznika” je samo formalno saveznički dok je de facto strogo vazalan što je ipak donekle razumnjivo obzirom na odnose veličina ekonomije i vojnih potencijala. Ali taj formalni “saveznički” ne može se više koristit ni kao maska ako se vazala tjera da radi protiv svog interesa i gura ga se u nepotrebnu opasnost. USA možda mogu pocjepat EU ali je neće kao cjelinu još dugo moći kontrolirat a kad osipanje broja evropskih država kojima manipuliraju jednom počne taj proces će bit nezaustavljiv i neće se ograničit samo na evropu….

Tomica
6 godine prije

Kao i do sada dali su sebi za pravo i mogućnost da napadnu bilo koga i bilo kako. Za to im treba vojna premoć i sve će učiniti da je zadrže i steknu u nuklearnim kapacitetima. Siguran sam da ih za nuklearni napad na Rusiju jedino spriječava nemogućnost potpunog uništenja prije nego Rusija uzvrati,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI