SAD i UN reagiraju na granatiranje kampa za ratne zarobljenike u Ukrajini

Granatiranje kampa
24 komentara

SAD su u petak odbile da spekulišu o granatiranju ukrajinskih zarobljenika u Elenovki, rekavši da nemaju dovoljno informacija za to. U međuvremenu, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izrazio je zabrinutost zbog incidenta, ali je njegov ured rekao da mu nedostaju izvještaji iz prve ruke da bi dalje komentirao. Desetine boraca “Azov” smještenih u kompleksu ubijeno je u, kako Rusija kaže, udaru raketa HIMARS koje su SAD isporučile Ukrajini.

“Jednostavno nemamo dovoljno informacija da bismo inteligentno govorili o ovim vrlo ranim izvještajima”, rekao je novinarima John Kirby, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Prema neimenovanom visokom zvaničniku Pentagona, Amerikanci “nemaju nikakve definitivne informacije” o tome šta se dogodilo i da li je objekat udario Ukrajina ili Rusija.

U objektu u Elenovki, južno od Donjecka, bilo je na stotine ukrajinskih zarobljenika – uglavnom pripadnika neonacističke milicije „Azov“ zarobljenih u Mariupolju u maju. Pogođen je u petak oko 2 sata ujutro, dok su zatvorenici spavali. U petak popodne, vlasti Donjecke Narodne Republike kažu da su 53 osobe poginule, a 75 je povrijeđeno.

Vlada u Kijevu optužila je Rusiju da je izvršila napad na teritoriju svog saveznika u Donbasu. Vlasti DPR-a su, međutim, pokazale fragmente, kako su rekli, raketa koje koristi HIMARS, raketna artiljerija koju je ukrajinskoj vojsci isporučio SAD.

Ukrajinske vlasti su takođe znale tačno gde se drže zatvorenici „Azova“, rekao je novinarima portparol milicije DPR Eduard Basurin, optužujući Kijev da je naredio napad. On je rekao da je cilj napada bio da se ubiju borci “Azova” koji su počeli da svjedoče o ratnim zločinima i drugim zločinima u koje su bile uključene ukrajinske snage.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspjeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

SADUNzarobljenici
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ZZZ 🇭🇷
1 godina prije

Rusko ministarstvo obrane objavilo je potpuni popis poginulih u napadu na istražni zatvor u Jelenovki

12:47 30.07.2022

Prema riječima Igora Konašenkova, predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelensky osobno, kao i Washington koji ih podržava, snose punu odgovornost za ovaj zločin. ..Ja vijerujem Rusima a ne USranima I njihovom satelitu Zelenskom

djismi
1 godina prije

Zarobljenici imaju mnogo da kažu vezano za “borbu” za Ukrajinu. Mrtva usta ne govore. To vam je zapadna demonkratija.

Siniša
1 godina prije

A pazitovoga EUnacistu… ” Gnusno zverstvo” Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj osudio je danas “zločine koje su počinile ruske oružane snage i oni koji ratuju u njihovo ime u Ukrajini”. „Evropska unija aktivno podržava sve mere koje će doprineti da se kazne odgovorni za kršenja ljudskih prava i medjunarodnog humanitarnog prava počinjena tokom ruske agresije u Ukrajini“, naveo je Borelj u saopštenju, prenosi Rojters. Borelj je u saopštenju naveo da je danas u Jelenovki u istočnoj Ukrajini „Rusija ubila desetine ukrajinskih ratnih zarobljenika, uključujući branioce marijupoljske čeličane Azovstalj, koji su se predali Rusiji i registrovao ih je Medjunarodni komitet Crvenog krsta u maju, a nalazili su se pod pravnom zaštitom Rusije i pod zaštitom medjunarodnog humanitarnog prava. On je dodao da su „dokazi u obliku užasnih video snimaka na kojima ruski vojnici čine gnusno zverstvo nad ukrajinskim ratnim zarobljenikom danas naširoko deljeni na prokremljskim… Čitaj više »

ogo
1 godina prije

Najveci Ukrajinski sinovi koji su se borili za Ukrajinu ne zalici svoje zivote dobili su
od Ukrajine najvece odlikovanje .
Nek se zamisle svi domoljubi i zakleti branitelji svih drzava sto ce na kraju dobiti od svoje
drzave za zahvalu.
Boriti se u ratu za tudje interese i interese svojih vlasodrzaca postalo je dvostruko rizicno
Ako te ne ubije neprijatelj ubicete tvoj.

tata mata
1 godina prije

pobili ih urki sa himarsima ,i sad se prave pametni kao nisu oni

goran
1 godina prije

Kazu iz Pentagona da nije bilo namjerno LOL

tihobl
1 godina prije

Na svaki HIMARS idu sva amerikanca bez kojih nema ispaljivanja. Ni jedna raketa ne moze da poleti dok ne odobre amerikanci. Pentagon se pravi lud, a znamo ko je nanisanio i pogodio zatvor.

gargamel.
1 godina prije

A Rusi se pravili ludi i nisu presreli raketu, ustedilo im sudjenje i streljanje.

Max
1 godina prije

Grozan zločin.

bruegel the elder
1 godina prije

Ovo je repriza napada na King David Hotel? Pa napad izvršili teroristi :Irgun i Hagana 🙂

Inzersdorf
1 godina prije

Imali zatvorenici dosta toga za ispricati, zato su i pobijeni…ne odgovara Ukrima da se siri istina, koja je drugacija od zapadne i njihove propagande

BanOvan
1 godina prije

A Đuro će lijepo da oprosti Azovcima što ih je tukao … Himars-ima.
UKRainski špi’un

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI