SAD isključuju zabranu viza za Rusiju

portparol Pentagona John Kirby
6 komentara

Washington neće ograničiti vize za sve Ruse kao kaznu za ruske akcije u Ukrajini, rekao je John Kirby, koordinator američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost za strateške komunikacije, u intervjuu za TV kanal Dozhd koji je objavljen u subotu.

SAD su uvele vizna ograničenja za pojedine Ruse koje smatraju “pristašama režima”, rekao je Kirby. Međutim, Washington ne vjeruje da je “pozivanje svih Rusa na odgovornost” produktivna mjera, jer odluke SAD-a ne bi trebale biti pretvorene u rat sa cijelim ruskim narodom.

Ne treba kriviti ruski narod, već „predsednika Vladimira Putina i njegov kabinet“, objasnio je on

Ministri vanjskih poslova 27 zemalja EU odlučili su 31. augusta da suspenduju sporazum o viznim olakšicama sa Rusijom, što znači smanjenje broja izdatih viza i otežano njihovo dobijanje. Detalji ostaju nejasni, ali je izvjesno da će uvođenje zabrane rezultirati težim, dužim i skupljim procedurama za Ruse za dobijanje šengenske vize.

Rusija je krajem februara poslala trupe u Ukrajinu, navodeći kao razlog neuspjeh Kijeva da provede sporazume iz Minska, čiji je cilj da se regijama Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila ničim izazvana.

rusijaSADukrajinaVize
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vanja
1 godina prije

Naravno da neće,oni ko vampir sisaju svežu krv i otimaju talente iz celog sveta pa kažu wihova tehnologija najnaprednija pa druge optužuju da kradu intelektualnu svojinu,a oni kradu intelekt.

UnoF
1 godina prije

Amerika radi tako zato jer ima vise koristi

tihobl
1 godina prije

Kako uvjek navuku evropljane. Navukli su ih na sankcije, a oni povecali uvoz iz Rusije. Sad ih navlace da uskracivanjem viza protjeraju ruse koji zive i rede po EU, a oni to nece. Dio rusa ce otici u SAD, a dio ce se vratiti u Rusiju sa mrznjom prema zapadu.

Max
1 godina prije

Kako velikodušno.

Mila
1 godina prije

ali su zato onima koji nisu primili eksperimentalnu genterapiju zabranili ulazak još od početka!?!

držnedaj
1 godina prije

Ko bi još išao tamo??? – samo budaletine, naivni i koji neznaju dalje od nosa!
Koji su nasjeli holivudskim pričama o basnoslovnom životu – lezi lebe da te jedem

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI