SAD kažu da ne mogu potvrditi tvrdnje Kijeva o iranskim projektilima

Patrick Ryder
15 komentara

Američka vojska nema dokaza koji ukazuju na to da je Teheran Moskvi isporučio balističke rakete, rekao je portparol Pentagona, brigadni general Patrick Ryder na brifingu u utorak. Ranije je Kijev optužio Iran da je Rusiji dao oružje i pozvao na udare protiv iranskog vojno-industrijskog kompleksa.

“Trenutno nemamo nikakve informacije koje bi potvrdile da je Iran isporučio balističke rakete Rusiji za upotrebu u Ukrajini”, rekao je Ryder o navodnim isporukama. Pentagon će “nastaviti pomno pratiti” ovo pitanje, rekao je novinarima, dodajući da SAD “imaju zabrinutost” da bi Moskva mogla “pokušati da stekne tu sposobnost”.

Ryderove riječi dolaze samo nekoliko dana nakon što je pomoćnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, Mihail Podoljak, pozvao na udare na iranske objekte za proizvodnju dronova i balističkih projektila. Posljednjih sedmica pojavile su se tvrdnje da je Iran isporučio Rusiji bespilotne letjelice kamikaze. Kijev insistira na tome da su bespilotne letjelice koje je Moskva označila kao Geran-2 zapravo bespilotne letjelice Shahed-136 iranske proizvodnje. Neki mediji također tvrde da je Iran prodao balističke rakete Rusiji.

I Moskva i Teheran su u više navrata negirali da je došlo do isporuke oružja usred sukoba između Moskve i Kijeva. Prošle sedmice, iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian rekao je da je njegova nacija dostavila Rusiji “mali broj dronova” prije početka sukoba. On je takođe demantovao tvrdnje da je Iran snabdijevao Moskvu projektilima.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspjeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i zatražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

iranrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Što bi sad Zelenski htio da izuzetni napadnu Iran zbog njega?
Ahahaha, kojeg komičara i budale, to svijet nije vidio 😃

Ovi okružili Iran odavno NATO vojnim bazama, ai se ne usude na državu od 80 milijuna, dobro pripremljenu i fanatičnu za obranu, a niti konfiguracija terena u Iranu im nikako ne odgovara.

Sara
1 godina prije

Meni samo nije jasno što Zeleni misli sa evakuacijom Kijeva? Evakuirati 3,5 milijuna ljudi, gdje? Pa to je cijela Hrvatska!

tihobl
1 godina prije

Podoljak je zaprijetio Iranu uzvratnim udarima.

Ivan
1 godina prije

Sto se ima Ukrajina buniti tko sto isporucuje Rusiji. Pitanje je tko i sto isporucuje fasistima u Ukrajini?

Max
1 godina prije

Dronovi su Ruski s gomilom stranih komponenti a Rusija ima gomilu raketa. I koliko znam ne trebaju im Iranske rakete.

Dokurčilomi
1 godina prije

Što SAD može reći o američkom oružju u rukama ISIL-a i uplate dolara na njihov račun?

Anto
1 godina prije

Postoje dokazi da SAD. i nato saveznici salju oruzje i instruktore u ukrajinu .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI