SAD koriste turističke firme kao špijunske alate

Spijunaza
4 komentara

Američka vlada je iskoristila zakon star 233 godine da naredi dvjema velikim svjetskim turističkim kompanijama da prate ruskog državljanina kako bi on mogao biti uhapšen i izručen, objavio je časopis Forbes u srijedu. Agencija je tužila da dobije sudske zapise, uz pomoć zagovornika privatnosti koji su kritikovali takve naloge kao tajne i otvorene za zloupotrebu.

Časopis je takođe otkrio da je Aleksej Burkov, navodni haker u srcu afere, vraćen u Rusiju 2021. godine pod okolnostima koje američka vlada tek treba da u potpunosti objasni.

Sudski nalog iz novembra 2015. rekao je američkom Sabreu i Travelportu sa sjedištem u Velikoj Britaniji da obezbijede “kompletnu i istovremenu aktivnost računa u realnom vremenu” o Burkovom putovanju tokom dvije godine i da daju sedmične izvještaje američkoj tajnoj službi, izvijestio je Forbes. Ovo je bilo “znatno duže” u trajanju od prethodne naredbe izdate Sabreu, kojom je kompaniji rečeno da prati drugog navodnog hakera u periodu od šest mjeseci – što je Forbes iskopao 2020. Sud je također zabranio dvjema kompanijama da objelodane nalog bez prethodne dozvole.

Sabre i Travelport su glavni igrači u poslu prikupljanja i pohranjivanja informacija o međunarodnim turistima. Zajedno sa španjolskim Amadeusom, oni dominiraju industrijom globalnog distributivnog sistema (GDS) na Zapadu, koordinirajući rezervacije između avio-kompanija, hotela, kompanija za iznajmljivanje automobila i kompanija za krstarenje.

Travelport je privatna kompanija, koja je prodata za 4,4 milijarde dolara 2018. Sabre kaže da obrađuje preko 120 milijardi dolara troškova putovanja svake godine. Njime se javno trguje na NASDAQ-u, sa tržišnom kapitalizacijom od 2,5 milijardi dolara.

Kako bi natjerala dvije kompanije da nadgledaju Burkova, američka vlada se pozvala na Zakon o svim pismenima iz 1789. Arhaični zakon je privukao pažnju – i ozloglašenost – 2015. godine, tokom istrage o terorističkom napadu u San Bernardinu u Kaliforniji. FBI je pokušao natjerati Apple da otključa iPhone koji pripada Rizvanu Farooku, simpatizeru terorističke grupe Islamske države (IS, bivši ISIS), koji je zajedno sa svojom suprugom ubio 14 ljudi u masovnoj pucnjavi. Apple je odbio. Vlada je na kraju uspjela otključati telefon, navodno koristeći izraelski softver, ali je rekla da nije pronašla ništa od koristi.

Američko ministarstvo pravde odbilo je komentirati ili dati dodatne detalje Forbesu. Sudski spisi ne pokazuju da su se ni Sabre ni Travelport borili protiv naloga.

“Previše je o ovim vrstama naloga skriveno od javnosti”, rekla je Jennifer Granick, savjetnica za nadzor i kibernetičku sigurnost u Američkoj uniji za građanske slobode (ACLU), koju citira Forbes. Ona je nazvala prikupljanje informacija o budućim putovanjima “posebno invazivnim i podložnim zlostavljanju”.

„Policija kapitalizira prikupljanje privatnih podataka kako bi dobila revolucionarna nadzorna ovlaštenja koja su u suštini neodobrena i nenadzirana od strane demokratskih procesa“, rekla je ona.

Kako se ispostavilo, Travelport i Sabre nisu morali dugo da prate Burkova. Krajem 2015. otišao je u Izrael sa svojom djevojkom na odmor i tamo je uhapšen po američkoj potjernici. Tajna služba ga je optužila da vodi web stranicu pod nazivom Cardplanet, za koju su rekli da je prodao 20 miliona dolara vrijednih ukradenih kreditnih kartica.

“Ja sam prosječan čovjek. Bavio sam se sajber sigurnošću i programiranjem, radio sam sa bazama podataka. Imao sam poznanike među ljudima koji su bili saučesnici u hakiranju, ali ja lično nisam počinio te zločine – Amerikanci su jednostavno odlučili da za sve ovo okrive mene”, rekao je Burkov za RT u oktobru 2019.

Na kraju je sklopio sporazum o priznanju krivice da odsluži devet godina zatvora, kako bi izbjegao kaznu od 80 godina. Izručen je SAD-u u junu 2020. godine i poslan u zatvor u blizini Washingtona, DC. DOJ “još nije dao potpuno objašnjenje” zašto je pušten i vraćen u Rusiju u septembru 2021.

američka vladaSADŠpijunturistička industrija
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mrdo
1 godina prije

otišao je u Izrael
————–
Tako mi i treba kad ide u tu genocidnu tvorevinu pored onako lijepog oslobođenog ruskog Krima.

Max
1 godina prije

Užasno ali ne čudi.

Lucija, prva
1 godina prije

Postoji mogućnost da je namamljen u Izrael. Djevojka.

Vrlo vjerojatno su ga htjeli vrbovati da radi za njih.
A i htjeli su njegove suradnike.
Za koje im kaže da su mu samo poznanici.

Kako su ga izvadili i za koga je mijenjan – neznamo.

tihobl
1 godina prije

    ВАШИНГТОН је затражио од Ттајвана да забране испоруке микрочипова Русији и Белорусији. И, вазална власт у Тајпеху није отказала послушност.
      Москва је већ одреаговала на ту забрану.
      Забранила је извоз у Тајван својих инертних гасова. За почетак: до краја ове године.
      Неон се користи у ласерским системима, за производњу процесора, аутомобила, паметних телефона, рачунара…
      Забрана извоза инертних гасова из Русије створиће значајан дефицит на светским тржиштима и неизбежно ће изазвати повећање цене микро шема и производа у које се уграђују.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI