SAD navodno posjeduju informacije o tome da Daesh planira napasti zračnu luku u Kabulu usprkos tome što ondje borave NATO snage

Avganistan-Kabul
18 komentara

Bijela kuća ranije je upozorila da što duže američke postrojbe ostaju u Afganistanu radi evakuacije civila, veće su šanse da će vojska u zračnoj luci Kabul biti napadnuta. Ova je izjava uslijedila usred nagađanja da NATO neće moći evakuirati sve do roka 31. kolovoza, kojeg su odredili talibani.

Američke obavještajne službe dobile su “vrlo specifičan tok prijetnji” koji ukazuje na to da je podružnica DAESH-a, ISIS-K sa sjedištem u afganistanskoj provinciji Khorasan, planirala napasti osoblje koje se nalazi izvan međunarodne zračne luke Kabul, izvijestio je CNN pozivajući se na anonimnog američkog dužnosnika obrane. Ovaj je nalaz navodno izazvao zabrinutost SAD-a u pogledu sigurnosti zračne luke, gdje su se tisuće Afganistanaca i stranih državljana okupile u nadi da će napustiti zemlju nakon preuzimanja od strane talibana. Prema nalazima američke obavještajne službe koje citira izvor, ISIS-K planira posijati kaos u već kaotičnoj evakuaciji, a navodno ima sredstava i planove za izvođenje nekoliko napada.

Izvješće slijedi izjave američkog predsjednika Joea Bidena i glasnogovornice Bijele kuće Jen Psaki u kojima su upozorili na moguće napade ISIS-K i povezivali tu mogućnost s potencijalno produženim boravkom američkih postrojbi u zračnoj luci Kabul radi evakuacije. Talibani inzistiraju na tome da se izvlačenje civila i stranih vojnika iz zemlje mora završiti do 31. kolovoza, no nekoliko zapadnih država razmatralo je pregovore o produljenju tog roka.

Glasnogovornik talibana u svom je intervjuu za CNN 24. kolovoza potvrdio izvješća o mogućim napadima koji bi došli iz afganistanskog ogranka DAESH-a u Siriji. Predložio je da ljudi, kako ne bi bili povrijeđeni, prestanu odlaziti na zračnu luku. Istog dana talibani su blokirali put prema zračnoj luci za strance.

ISIS-K je već izveo napade u Afganistanu. Skupina je preuzela odgovornost za eksploziju, koja se dogodila u Kabulu u svibnju, u školi za djevojčice. U eksploziji je poginulo 68, a ozlijeđeno 165 ljudi. ISIS-K je također napao britansko-američko HALO Trust u lipnju, ubivši 10 i ozlijedivši još 16 ljudi.

AfganistanBijela kućaNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
iiiistina
2 godine prije

evo nešto – komentatorima: ….Jasno je zašto je ovdje!Dobro, a zašto se onda Jordan smucao tu kod nas? Odgovor je jednostavan, a nema veze s košarkom. I ne smijemo biti ljuti zbog toga. Jadransko more, taj divan prirodni arhipelag već je dugo meta svjetskog jet-seta u ljetnim danima. Naše je more prirodni sjeverni zaljev Mediterana, nalazi se u srcu Europe, pozicija je kao stvorena za brz, kvalitetan i očima ugodan odmor. To je Jordan odavno znao, možda i od našeg Tonija Kukoča, možda i od nekog drugog. Pritom je znao da svjetska elita voli Jadran, pa što ga i on ne bi vidio. Dakako, Hrvatska i od same pojave Jordana u svom moru ima nevjerojatne marketinške koristi, ali opet ponavljamo njegov pohod po plićacima Splita i Šibenika nema veze s košarkom. ……Ako se kod Skradina sidri Bill Gates, ako oko Kornata šlovi Roman Abramović, ako se po Stradunu Dubrovnika šeće Harisson… Čitaj više »

Pero Pirker
2 godine prije

Fascinantno je kako se ponavljaju događaji iz prošlosti a nitko da nauči iz njih. Uvijek amerika radi isti spin i svi opet nasjedaju na to, kao eto američka vojska se nije mogla obračunati s talibanima i eto napuštaju Afganistan. 1.) talibane (iato kao i ISIL) su stvorili amerikanci tj. CIA 2.) Afganistan j eJAKO važan CIA-i jer je največi proizvođač sirovog opijuma 3.) CIA prodajom tog opijuma financira državne prevrate, revolucije, kontra revolucije itd. I sada bi mi trebali svi nasjesti na to da jedna sila kao amerika nije mogla poraziti šaćicu talibana. A šta kad sada ti isti ratoborni talibani preplave europu. Ursula von der Leyen je rekla “ako ne primite talibane nema novaca iz EU”, pametnom dosta. SAD je znao tj. tadašnji predsjednik Franklin Delano Roosevelt da će Japan 7. prosinca 1941. u 7,50 h napasti Pearl Harbor iato kao šta sada amerika zna (iz ovog teksta) planiraju… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Zna se čije je ISIS K čedo USA kao i Talibani

tabula
2 godine prije

I ne samo to, koristit će se masovno i bojni otrovi, a onda će se pojaviti herojske bijele kacige, koje će neviđenom hrabrošću, bez gasmaski i maski za kovid 19, spašavati unestećene. Tu će se “slučajno” naći i “neovisni” snimatelj, koji će ovjekovječiti ovo herojsko djelo.

tihobl
2 godine prije

Bila su dva napada bombasa samoubica na aerodrom. 13 mrtvih. Ne iznenadjuje me da su ameri znali unapijed.

Alen
2 godine prije

U neku ruku reklo bi se svima paše , osim naravno onih jadnih ljudi koji nastradaše u ovom kusuranju..
Btw info o napadu su prvi uputili talibani zapadu prije par dana…
Takoder svjesni su i oni raznih smicalica koje če se pokušati samo da bi se izazvalo kakvo odugovlačenje odlaska preko 31.08 ..

iiiistina
2 godine prije

ma nije ništa čameće-uvik ti nekome se nađe korisno,samo ti nudi i ne brini se tko će naći i naravno da je sve zagađeno ali nedaj zagađenostima u srce i dušu tvoja dobronamjernost je očita kao i namjera tvoje zdrave energije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI