SAD ne bi trebalo da sarađuju sa Putinovim nalogom za hapšenje

John Bolton
11 komentara

Bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton izjavio je protiv odluke Međunarodnog krivičnog suda (ICC) da podigne optužnicu protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, nazvavši sud ” suštinski nelegitimnim”.

“Vjerujem i vjerujem već dugi niz godina [da] je Međunarodni krivični sud u osnovi nelegitiman”, rekao je Bolton za Sky News u ponedjeljak, dodajući da njegov nalog za hapšenje Putina “nije nešto s čime bi Sjedinjene Države trebale sarađivati”.

„To je veoma opasna institucija“, nastavio je. “To je vršenje vladine moći u vakuumu bez ikakvog ustavnog okvira koji bi to obuzdao.”

Pretpretresno vijeće Suda izdalo je u petak nalog za hapšenje Putina i ruske povjerenice za prava djeteta Marije Lvove-Belove zbog “protivpravne deportacije” djece iz “okupiranih područja Ukrajine”. Optužbe se odnose na napore Rusije da evakuiše civile iz područja – uglavnom u pretežno ruskom govornom području Donbasa – granatiranih od strane ukrajinske vojske.

Ni SAD ni Rusija ne priznaju jurisdikciju MKS-a. Obraćajući se novinarima u petak, američki predsjednik Joe Biden rekao je da vjeruje da je nalog za hapšenje “opravdan”, ali je priznao da sud “ni mi nismo priznali”.

Pored sankcionisanja brojnih najviših zvaničnika Međunarodnog krivičnog suda 2020. godine, Sjedinjene Američke Države zadržavaju ‘Zakon o invaziji Haga ‘, dajući svoju vojnu dozvolu za invaziju na Holandiju u slučaju da su svi američki državljani pritvoreni na sudu.

Kao državni podsekretar Georgea W. Busha, Bolton je 2002. godine potpisao službeno pismo kojim se SAD povlače iz njihove jurisdikcije. Kao savjetnik Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost, zaprijetio je sankcijama svima koji sarađuju u njihovim istragama o navodnim američkim ratnim zločinima u Afganistanu.

Iako je Bolton dvije decenije tvrdio da je MKS “direktan napad na koncept nacionalnog suvereniteta”, on je u ponedjeljak ustvrdio da bi njegova optužnica protiv Putina mogla omesti eventualne mirovne pregovore u Ukrajini.

„Ako želite da se pregovori održe, da li mislite da je zbog naloga za hapšenje Vladimira Putina veća ili manja verovatnoća da će on pregovarati?“ upitao je Kay Burley iz Sky-a. Umjesto toga, predložio je da ruskom predsjedniku sudi ili Ukrajina ili hipotetička prozapadna vlada u Moskvi.

Bolton je doživotni zagovornik upotrebe američke čvrste moći protiv drugih nacija, a tokom svoje političke karijere pozivao je na promjenu režima ili vojnu akciju u Iraku, Iranu, Afganistanu, Libiji, Sjevernoj Koreji, Venecueli i Rusiji. Prošlog ljeta je za CNN priznao da je “pomogao u planiranju državnih udara” širom svijeta.

Kremlj je “nebrisan” optužbama protiv Putina, rekao je u ponedjeljak portparol Dmitrij Peskov. Peskov je ranije optužnicu nazvao “ništavom sa pravnog stanovišta”.

BoltonPutinrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
1 godina prije

Ruski istražni komitet saopštio je danas da je pokrenut krivični postupak protiv sudija i tužilaca Međunarodnog krivičnog suda (MKS), koji su prošlog petka izdali nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina

Tupko Glupko
1 godina prije

Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu ne priznaju države gdje živi preko 50% svjetskog pučanstva, kao i one koje su vojno i ekonomski najjače.
Kina, Indija, Rusija, SAD, Izrael, Pakistan, Indonezija, Saudijska Arabija, Turska, Iran, Irak, Egipat, Kazahstan, Malezija..
Očekujem da će se nakon ovoga povući i mnoge afričke države.

Bolton ovo govori bojeći se da neće i on i njegovi naredbodavci biti na listi za uhićenje ICC-a, ali ne znam čemu strah, kada se zna da je ovaj sud politički i diže optužnice selektivno, jer za nijednog predstavnika izuzetne nacije za sve ratove u njihovoj režiji u svijetu nije nikada dignuta optužnica.
Ne treba smetnuti sa uma da izuzetni plaćaju jednu petinu troškova ovog suda, a gdje su još donacije raznoraznih nevladinih organizacija..

alexosijek
1 godina prije

Dobro, da li se taj Bolton cijepio Pfizerovim cjepivom protiv “covida”? Morao bi hitno na docijepljivanje, nešto nije s njim u redu…već duži niz godina…lp

Ivan
1 godina prije

Usrali se Ameri da banda iz Haga ne uhiti i njihovog Bidena ili onog NATO majmuna Stoltenberga?

Max
1 godina prije

Doći će kraj svijeta jer je Bolton rekao nešto pametno.

Perun
1 godina prije

Vidi gada i smrada …američki Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton izjavljuje gluposti kao i uvijek glup i nekompetenta a ….tokom svoje političke karijere pozivao je na promjenu režima ili vojnu akciju u Iraku, Iranu, Afganistanu, Libiji, Sjevernoj Koreji, Venecueli i Rusiji. Prošlog ljeta je za CNN priznao da je “pomogao u planiranju državnih udara” širom svijeta….Idiot par exelans sa dijagnozom psihopate

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI