fbpx

SAD nisu uspjele zaustaviti Sjeverni tok 2 – Posljednja šansa su sankcije protiv Njemačke

Trump Merkel

Usprkos dugogodišnjem uvjeravanju i otvorenim prijetnjama ekonomskim sankcijama od strane dvije administracije Bijele kuće, čini se da Sjedinjene Države nisu bile u stanju odvratiti Njemačku od nastavka sudjelovanja u izgradnji plinovoda Sjeverni tok 2. Sada se Moskva može ponositi činjenicom da je ostalo samo nekoliko mjeseci do završetka velikog projekta koji će povezati Rusiju i Europu.

Američki analitičari kažu da su SAD u proteklih pet godina propustile sve ključne prilike za zaustavljanje izgradnje plinovoda za kojeg kritičari strahuju da će činiti temelj poslovanja između Njemačke i Rusije, što bi moglo stvoriti napetosti u NATO paktu, potkopati gospodarsku situaciju u Ukrajini i predstavljati prijetnju energetskoj sigurnosti Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u istočnoj Europi.

Za ovaj rezultat nisu krivi isključivo hladni odnosi između predsjednika Trumpa i njemačke kancelarke Angele Merkel. Predsjednik Obama i njegovi pomoćnici također su izražavali sumnje glede projekta, ali nisu uspjeli uvjeriti Berlin da preispita svoju odluku.

Prema američkim novinarima, SAD su ranije imale priliku iskoristiti politički stav u Njemačkoj i ljutnju svjetske zajednice prema Rusiji. Od 2014. je bilo nekoliko dobrih prilika za to. Washington je mogao zaustaviti projekt ili podići javno mnijenje protiv njega kako bi političari spriječili izgradnju. Međutim, Washington nije uspio iskoristiti nijedan od tih dobrih trenutaka, za The Washington Times piše Ben Wolfgang.

U Washingtonu sada priznaju svoj neuspjeh i kažu kako SAD sada jedino mogu posegnuti za ekonomskim sankcijama protiv njemačkih tvrtki, koje sa svoje strane nisu učinile ništa da uspore napredak projekta.

“Čini se da Nijemci namjeravaju nastaviti graditi ovaj plinovod. Napravili smo gotovo sve što smo mogli kako bismo odvratili Europljane, prije svega Nijemce, od izgradnje Sjevernog toka 2, ali do danas nismo postigli uspjeh”, izjavio je ovog mjeseca američki državni tajnik Mike Pompeo na saslušanju pred Odborom za vanjske poslove Senata.

Trumpovo nezadovoljstvo plinovodom je kulminiralo na summitu u Bruxellesu u srpnju, kada se američki predsjednik žalio glavnom tajniku NATO pakta Jensu Stoltenbergu “kako je Njemačka sada u potpunosti pod kontrolom Rusije”.

“Moramo vas zaštititi od Rusije, a Njemačka putem plinovoda sklapa poslove s Rusijom. Recite mi je li ovo prikladno? Objasnite mi”, rekao je Trump.

Plinovod je projekt ruske državne kompanije Gazprom, ali se gradnja provodi s financijskim ulaganjima drugih velikih međunarodnih igrača, kao što su Royal Dutch Shell. Očekuje se da će projekt biti dovršen do kraja 2019. godine. U travnju su ruski dužnosnici rekli da je u ovom trenutku položeno nešto više od 950 kilometara plinovoda. Očekuje se da će se, nakon završetka izgradnje, Sjeverni tok 2  protezati otprilike 1198 kilometara od ruskog grada Viborga, blizu granice s Finskom, do Greifswalda u sjeveroistočnoj Njemačkoj.

Kritičari upozoravaju kako će projekt Rusiji dati još dominantniju ulogu dobavljača energije u Europu. Po njihovom mišljenju, Moskva može koristiti taj utjecaj kao geopolitičko oruđe zastrašivanja, prijeteći da će podići cijene ili zaustaviti opskrbu. Prošle je godine Rusija s isporukama prirodnog plina zadovoljila 40% ukupne potražnje kontinenta. Prema dizajnerima projekta, zahvaljujući Sjevernom toku 2 se isporuke rusko plina u Europu mogu udvostručiti.

Istočnoeuropske zemlje, poput Poljske, koje se povijesno boje rasta ruskog utjecaja, najglasnije od europskih zemalja prosvjedovale su protiv Sjevernog toka 2, ali njihovi argumenti nisu nad interesima Njemačke i ostalih zemalja koje vide znatne ekonomske koristi od novog plinovoda.

Nema sumnje da će plinovod donijeti ogromnu financijsku dobit Njemačkoj, koja će steći status europskog energetskog čvorišta.

Prema mišljenju američkih analitičara, podržavajući Sjeverni tok 2 i nakon što se projekt završi će europske zemlje, predvođene Njemačkom i Austrijom, stjerati Sjedinjene Države u geopolitički kut.

“Stvarnost je da Njemačka i Austrija ne daju Sjedinjenim Državama drugog načina da zaustave tu stvar, osim sankcija”, rekla je Alina Polyakova, dužnosnica za vanjsku politiku Instituta Brookings koja je detaljno proučavala situaciju oko plinovoda.

Polyakova i drugi američki analitičari kažu da će SAD nerado posegnuti za uvođenjem sankcija Njemačkoj, Austriji i zemljama koje podupiru projekt zbog utjecaja kojeg bi mogle imati na gospodarstvo cijele Europe i štetu koju bi ovakva odluka nanijela odnosima Washingtona s Njemačkom, koji su ionako napeti zbog razlika u stavovima o klimatskim pitanjima, te trgovinskim i migracijskim politikama, koje su se izrazito očitovale pod predsjednikom Trumpom.

Propuštene prilike

Američki analitičari vjeruju da su Sjedinjene Države propustile brojne mogućnosti za poduzimanje smislenih mjera za zaustavljanje projekta. Kada se Krim priključio Rusiji 2014. godine, Sjedinjene Države i Europa su u velikoj mjeri bile ujedinjene u svojoj osudi Moskve. Prema mišljenju američkih analitičara, korištenje ekonomskih sankcija za zaustavljanje izgradnje plinovoda tada bi najvjerojatnije funkcioniralo. Takva se mjera mogla objasniti važnošću održavanja ključne uloge Ukrajine kao glavne tranzitne zemlje ruskog plina za Zapad.

Europski lideri su izražavali veću spremnost za suradnju s predsjednikom Obamom nego s Trumpom, dok je djelovanje Rusije vođama kao što je Angela Merkel moglo dati političko opravdanje potrebno za odbacivanje projekta. Međutim, to se nije dogodilo.

“Da budem iskrena, mislim da je upravo Obamina administracija propustila priliku da zaustavi ovaj projekt. Aneksija Krima je bio je ključni trenutak. Tijekom uvođenja prvih sankcija smo propustili ovu priliku”, rekla je Alina Polyakova s Instituta Brookings.

Danas, pet godina kasnije, često svjedočimo nesporazumima između Merkel i sadašnjeg čelnika Sjedinjenih Država, Donalda Trumpa, oko financiranja NATO obrane i mnogih drugih pitanja. Čini se malo vjerojatnim da je njemačka vlada odlučna prihvatiti američke zahtjeve, proročanski piše The Washington Times.

Naime, jučer je u Njemačkoj održana vladina konferencija za novinare na kojoj je Ulrike Demmer rekla kako je izgradnja Sjevernog toka 2 od interesa za Njemačku i da će projekt biti dovršen.

The Washington Times se žali i na rusku diplomaciju, koja je, kako kaže autor članka Ben Wolfgang, “stvorila sliku Washingtona koji plaši svoje partnere i pokušava im diktirati obrazac ponašanja”.

Točno je da je krajem prošlog tjedna ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ponovno  optužio Trumpovu upravu za “bezobrazno uplitanje u domaće odluke u Njemačkoj”.

Osim toga, pet godina intenzivnih lobističkih kampanja i kampanja za odnose s javnošću je uvjerilo mnoge njemačke političare i vodeće poslovne ljude o prednostima projekta Sjeverni tok 2.

Međutim, SAD se još uvijek nadaju da će uspjeti iskoristiti unutarnje podijele u Njemačkoj. Navodno u Berlinu projekt još uvijek ima utjecajne neprijatelje. Krajem prošle godine, nakon što je Rusija blokirala tri ukrajinska vojna broda u Kerčkom tjesnacu, došlo je do podijele u stavovima u konzervativnoj koaliciji Angele Merkel. Ben Wolfgang je uvjeren kako bi Sjedinjene Države mogle bi iskoristiti te razlike.

“Kada diplomatski napori za ublažavanje napetosti ne uspiju, ne možemo zanemariti pitanje hoće li projekt dovesti do daljnjeg povećanja ovisnosti Njemačke i Europske unije o ruskom plinu. Bez povećanja povjerenja u rusku politiku, Sjeverni tok 2 će postati pogrešno ulaganje u ekonomskom i političkom smislu”, izjavio je u prosincu Jürgen Hardt, glasnogovornik za vanjske poslove  Kršćanske demokratske unije kancelarke Merkel.

No, čak ni u tom trenutku Sjeverni tok 2 nije promijenio svoj kurs. Američki zakonodavci i dalje upozoravaju kako Moskva jednostavno manipulira Europom.

“Ovo je zamka, ruska zamka u koju su Nijemci spremni upasti”, na saslušanju pred Odborom za vanjske poslove Senata ovog mjeseca je rekao američki senator John Barrasso, republikanac iz Wyominga.

Sada se pokušava nešto napraviti preko Manfreda Webera, najizglednijeg kandidata za novog predsjednika europske komisije, koji je rekao kako će se suprotstaviti ovom projektu.

Na velikoj vladinoj konferenciji u Berlinu su visoki njemački dužnosnici novinarima konačno iznijeli jasan stav vlade o tom pitanju: “Suprotno mišljenju Manfreda Webera, Sjeverni tok 2 se smatra važnim dijelom njemačke nacionalne energetske sigurnosti.”

Washington Times

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
62 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Američki analitičari zabotavljaju kako sankcije 2014 prema Rusiji nisu uvedene za energetski sektor i Exxon Mobile je najnormalnije ima operations sa ruskim tvrtkama za vađenje nafte u Sibiru i paralelno s tim Njemačke i još neke europske tvrtke su ušle u operations sa Gazpromom za transport ruskoga plina kroz cjev ispod Baltika, naročito kad je Ukrajina postala nesigurna za transport plina i kad su te cjevi u svakome trenutku mogle bit i sad mogu bit blokirane bez obzira radilo se o ratu ili ukrajinskome neplaćanju i krađi ruskoga plina.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

usa nije uspjela zaustaviti izgradnju naftovoda
iz rusije u njemačku u vrijeme hladno rata
pa neće uspjeti ni sada kad već postoje položene cijevi
ovdje je trik u ograničavanju razvoja njemačke
sa jeftinim energentima
i zaradi i jačanju rusije na istim

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Američki analitičari zaboravljaju puno toga…hrpe njemačkih kompanija išle su na potpisivanje ugovora u Rusiju…ili obratno. To je nemoguće sakriti. Pa znamo da ameri sve prisluškuju…
Naravno da amerima to ne odgovara…ni njihovim škriljcima, ali ni amerima koji dilaju naftom…i kako se to dogodilo?
Vrlo jednostavno. Oni koji upravljaju eu, – upravljaju i SADom.
A njima je odgovaralo. Postoji li bolji dokaz od ovoga?
Globalni kapital ima svoje interese koji vrlo često nisu usa interesi. Naprotiv.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Lucija to je ista ona stamparija bez cijeg blagoslova nema posla..

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Mislis da postoji US predsjednik koji bi imao muda lupiti sankcije Exxon Mobile? I to bi volio vidjeti.

TihoBL
Gost
TihoBL
1 godina prije

Svi znamo da je ST1 za transport plina, a da kroz ST2 nece ici plin vec ruski tenkovi. Sto bi pravili novi cjevovod kad je ST1 iskoristen 50-60% da nije skrivene agende.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

A ne treba zanemariti ni mogućnost da će tuda ići mali žuti ili mali zeleni…?

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Glavni cilj igara oko nafte i plina je imat punu kontrolu nad energentima na globalnoj razini . . . ako se fizički nemože zauzest teritorij na kojemu se ugljikovodici vade onda se nastoji preuzest monetarno financijsku kontrolu transakcija šta je nemoguće bez fizičke kontrole transporta i distribucije.
Svima je sve jasno, ništa novo ja nisan napisa, ali fali ono izraženo u magičnoj floskuli “politička volja” jer politika funkcionira daj danas, sutra će ionako probleme rješavat neko drugi . . .

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

ja bih zaključio ove polemike o utjecaju sjevernog toka na rast narandži u kaliforniji riječima, portparolke ruskog mvp-a, marije zaharaove “ako ne želite plin, imamo drva” u kojoj je sve rekla. otprilike, kada se nema što smisleno suštinski reći, onda se potežu tako efemerne zabrinutosti istočne europe. istočna europa ne želi ruski plin I ne znam zašto su oni u ovome svemu bitni. neka se priključe njemačkoj pa će biti manje zabrinuti. amerika samo treba njemačkoj ponuditi dovoljno njihovog jeftinijeg lng-a I sve će biti kako treba. amerikanci vrlo dobro znaju što znači sigurna opskrba jeftinim energentima za gospodarstvo I standard stanovništva jer je američka imperija izgrađena na tim čimbenicima. sada to pokušavaju osporiti europi jer se boje za svoje gospodarstvo I standard svojih građana. završiću sa informacijom da je njemačka privreda prošle godine postigla rekord u investicijama u rusiji I naravno ruse ovo nije zabrinulo već naprotiv. njemačka tehnologija I ruska vojna snaga I prirodni resursi i ogromno euroazijsko tržište su izgleda dobitna kombinacija

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Samo i rusi su se tu opametili te dozvoljavaju investicije samo tamo gdje su tanki … Nisu ni oni vise benzinska stanica i topovsko meso..

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

može se I tako reći ali ja bih prije rekao da se radi o tržišnoj ekonomiji ili još bolje moglo bi se reći da se radi o nekom vidu nadopunjavanja. ono u čemu su rusi dobri I najbolji, njemci u tome I ne sudjeluju. recimo vojna industrija, kosmička istraživanja ili nuklearna istraživanja gdje su rusi top tu su njemci u zaostatku. u tim I još nekim granama, da ih ne nabrajam sve, rusi nemaju premca kao što njemci u nekim drugim nemaju premca, poput strojeva , auto itd. itd.

zubo
Gost
zubo
1 godina prije

Jedna mala ispravka: to je rekao Putin prije ~10 godina – njemacke potrebe za energentima su tolike i tolike, ako necete nas plin predjite na drva, ali onda moracete od nas uvoziti toliko i toliko drva. Na papiru imao je racunicu sve u MW do 2030. Merkelova je shvatila koliko bi bila dugacka kompozicija sa drvima i zato je cvrsta oko ST2.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Manfred Weber bezočno laže da bi se u svojstvu predsjednika europske komisije suprostavio Sjevernom toku 2

šeronja
Gost
šeronja
1 godina prije

Rusia & Germany – dobitna kombinacija

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

u odnosu na rusiju
švabe jašu na
Bismarckovoj doktrini

shah
Gost
shah
1 godina prije

tocno, trenutno su u situaciji kao Hico ’42

pred Moskvom i Lenjingradom

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije

Oko Moskve se nisu šetali 42. Moskva je bila gadno otriježnjenje za Wehrmacht 41. No znamo to danas svi, zar ne?

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

DVOJAC BEZ KORMILARA.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Njemackoj da, ali ne i Rusiji. Netreba Rusija Njemacku, obrnuto vec da. Srecom, Rusiju nevode politicari sa Balkana.

Acrobat
Gost
Acrobat
1 godina prije

Glupost ravna Mont Everestu. Kad bi Njemacka, a posredno i EU, obustavila uvoz ruskih energenata – plate i penzije bi se u Rusiji prepolovile. Ruska privreda bi kolapsirala. Obrnuto, kad bi iz Rusije obustavljeni energenti za Njemacku- stvari bi tamo poskupile 10 do 20%. Njemacka bi samo nasla nesto skuplju alternativu.

MiLo
Gost
MiLo
1 godina prije

Ja bih sacekao jos par tih par mjeseci da prodju te da proradi taj sjeverni tok 2. Nece Ameri tako lako odustati od svog interesa.

fiveri
Gost
fiveri
1 godina prije

“Nord Stream 2” je zavrsena prica. Svaka prica o tome je gubljenje vremena i rijeci. Pioneering Spirit je na putu prema RF, dok mu Fortitude pomaze u “zastiti” cijevi betonskim pokrovom i “zatrpavanjem” cijevi. Za cca. 4 mijeseca se ocekuju na odredistu Pioneering Spirit u RF i Solitaire u D. Koja kompanija bi odbila da joj se placa dnevno za koristenja broda- jednog (Solitaire ili Pioneering Spirit ) nesto manje od 1 000 000 Eura.Cijenai ostalih brodova nisu za zanemariti.
Prava vijest je da se po prvi put u RF gradi LNG brod i uz to za “sjevernu rutu” u potpuno rekonstruiranome brodogradilistu (65% gotovosti). Prosli mjesec je potpisan ugovor za njegovu gradnju i zavrsetak 2023 g.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Tako funkcionira ” najucinkovitija ” ekonomija današnjice , sankcije njemcima , sankcije rusima , snakcije iranu , sankcije ako kupujes rusko , sankcije ako uvodis 5g od kineza , sankcije svima koji zele biti dio obor-a a da bi pokazali vrhunac ucinkovitosti uveli su svima carine ake zele prodavati na teritoriju usa..
Americka konkurentnost je nenadhebiva …

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

ALENE.
ISTI CE NA KRAJU SKONCATI U KALJUZI GRADJANSKOG RATA…..AKO BOG DA!!!

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Kad se druga strana(vecina svijeta) nemoze sloziti i lupiti sankcije US. Zamisli taj sok kod US! Njima netko lupio sankcije! Realno, da se to desi, US bi expres kleknula.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Miki , predstavnici 150 drzava i bezbroj firmi je u kini na sastanku OBOR-a..
Kud ćeš većih “sankcija ” za usa od tog podatka i dogadjaja..

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Mislio sam na direktne, javne, kao oni sto rade. Cisto zbog psiho efekta, soka- njima, izabranima to netko napravio?! Zamisli sok!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Pa kad bolje razmislim i moraće svijet ili tako nesto uciniti ili ce ih usa većinu zavaliti u svoje ludilo..
Da ih svijet ošamari takvim potezom to bi sigurno terapijski djelovalo na njih..

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Ukrade mi misao.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Ma nema tu neke velike diskusije…. Njemačka bez dovoljne relativno jeftine plinifikacije gubi globalnu konkurentnost i to vrlo dobro zna…Distribucija drugim Evropskim zemljama je samo extra profit…. Samo totalni vazal ili šegrt, bi se odrekao takvom biznisu , pogotovu pošto neke realne alternative nema…..

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Ne samo jeftine ,već stabilne… Rusiji niko ne moze nametati svoje budalastine pa će tako i opskrba energijom njemacke biti stabilna i čvrsta.. Rusi takodjer postuju dogovoreno sto znaci da se neće desavati manipulacije s istom i da se mozes oslonuti na njih..
Dakle ovo je sigurno u nivou strateskog saveza rusije i njemačke…

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Slažem se Alene… Ali bit če po drugi strani veoma interesantno, kako če se razvijat situacija sa Turskim tokom i, dali če EU ( čitaj, Njemačka ) to blokirat, kao što je blokirala Južni tok….

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

@trubadur
Moja krava, ja muzem i prodajem mlijeko. Tvoja krava, neka crkne ako je ja ne mogu musti. Ugrubo rečeno, poslovna politika Njemačke
Blokada Južnog toka je mnogima otvorila oči, i to je i pomoglo Kini
A kakve če biti reakcija ako kinezi odluče preuzeti 3.Maj i Uljanik, pa se radnici vrate doma iz njihovih brodogradilišta ?

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Evo, kod nas preuzeli Kinezi Gorenje i sad odpuštaju 270 radnika…..Ali pazi to….. Ne odpuštaju radnike u proizvodnji nego srednji management ( znači birokratiju ) … A več su odpustili od 93, 40 direktora…… Inače mi se čini, da je Bugarska a mislim i Srbija ( možda se varam ), primile zakone o financiranju svojeg dijela Turskog toka….

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Bugarska je izgubila vjerodostojnost sa Južnim tokom. Bez gotovine na stolu, nitko više neče poslovati sa njima temeljem papirnatih izjava

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Tzv srednje razine menadžmenta su mnc potjerale još devedesetih ?

fbslo
Gost
fbslo
1 godina prije

Nije sasvim točno; otpustit če malo manje od 1500 radnika, pa če ona unatrag zaposliti oko 1200. Naravno, pod drugima uvjetima, manje povoljnima za radnika.
Pa sad, ako bi ta raja složena bila, onih 1200 ne vrati se, ako nisu isti ili bolji uslovi, pa neka Kinezi zatvaraju..
Radi se o radnicima najviše, a između njima ima i nekoliko srednjeg managmenta. Trenutačno traži se u Slo punooo radnika, za Velenje, dje stoji Gorenje, poznato je, da traže radnike još više nego je prosjek u državi.
Tako bi od 1500 nekih 900 odmah dobilo posao(od Celja do Slovenj Gradca, sve u krugu od cca 40 km), o ostali na borzu radnika, i za godinu, dvije bi se zaposlilo još 300-400 …
Ali ove generacije, ne znaju što je ro radnička jedinost, pogotovo oni s kreditima, i teže zaposljive žene, nemaju muda, da se ne vrate..
A u stvari uopšte nije problem u Kinezima, neko u neoliberalnom turbo kapitalizmu.. Naši, slovenački zakoni i propisi, to dozvoljavaju. A to nisu donijeli Kinezi, nego naša slijepa vjera oko 90-ih u bolji život na Zapadu…
Romantično sanjam u neku međunarodnu radničku uzbunu, barem u Europi. Ali danas, kad kapital drži medije i odlično rade fake news(vidjeti samo žute prsluke) i drže čitave vlade nekih manjih zemalja, izgleda praktički nemogče..

maliboro
Gost
maliboro
1 godina prije

Nije bilo blokade Južnog toka i nitko ga nije mogao blokirati , to je bila čisto sluganska odluka Bugarske zbog koje se danas lupaju po glavi.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Turski tok će ići bez problema.. Srbija radi aktivno na svom dijelu..

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

@alen
Turska i Srbija nemaju zajedničku granicu

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Nepotcjenjujte hrabrost i ponos Bugara, dokazali kroz povijest.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Cuj, Ameri su u pravu kad tvrde ce Rusi ucjenjivati EU sa NS 2, gledano njihovim ocima, jer oni bi i nemogu shvatiti da netko drugi to nece, da ce se drzati dogovora. Jasno da je to njima nepojmljivo.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Kako nemogu odbiti? Mogu, bogate, snazne i ponosne tzv drzave Balkana.

fbslo
Gost
fbslo
1 godina prije

Ako počnemo na počeku:
Kako može jedna suverena država odlučiti, kako i kdje može druga suverena država kupiti, šta joj treba?
Ako Egipt poželi kvalitetne lovce, neka jih kupuje, dje su bolji “trgovački”uslovi..
Ako Turčin želi kvalitetnu PVO, neka kupuje, dje to može nabaviti..

Dok smo mi ulazili u taj jebeni kapitalizam, imali smo na umu, da je to neko slobodno tržište, da uspjevaju oni, koji imaju povoljnije uslove..
A sada se svjetska trgovina ne može vršiti, bez, da jadni Amerikanci ne izađe, da to ili ono tako ili drukčije ruši njihovu domovinsku sigurnost…
Ne trebaš puno ulaziti u materiju, jer več deca od 12 godina vidu ove nepravde..

Krajnji stanje svakog imperija jest raspad, pa…

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

TAKO JE!!STO PRIJE-SAD!!!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

To se zove americko unapredjenje prodaje ? , i izucava se na prestiznim usa fakultetima…
Sankcije, mito ,ucjene prijetnja,sila,varanje , da, da to su ti sve nove prodajne taktike najucinkovitije zemlje na svijetu..

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Vidi one gore vampirice!

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

Sjeverni tok 2 uopće ne povećava evropsku ovisnost o ruskom plinu kako to stalno forsiraju ameri. Jednostavno plin koji sada ide preko Ukrajine ići će drugim putem. Njemačka potrošnja ruskog plina ostaje na manje više istom nivou.

davor
Gost
davor
1 godina prije

Znamo vrlo dobro koji je to narod odlučio napustiti EU i dovesti je na rub propasti. Ništa se ne događa slučajno, svi veliki ratovi su se vodili kako bi spriječili kapitalnu rusko-njemačku suradnju, sve velike tektonske političke promjene na zapadnom nebu vođene su tom mišlju.

NSU
Gost
NSU
1 godina prije

Adio Ukrajina!

PrahaMilan
Gost
PrahaMilan
1 godina prije

Nikakvih tu sankcija nema..ide punom parom odpis amerike sa prostora evrope i sire,ovaj sumit u kini je tocka svega toga ili zavrsna faza..

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Tačno Mile… Opet zasto otpis… Ko ce se brinuti za “dezelu ” u Palestini..

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije

Nemate vi pojma e novinarit o št o v ip išetev eze ne ma sičim,. to sui malo ozbuilljnije teme 🙂

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Netreba im vise, odradila je svoje.

Bartok
Gost
Bartok
1 godina prije

Uh, te reklame za elipso! Ignorirajte ih i ništa ne kupujte kod njih jer prodaju robu s greškom. Znam za desetke slučajeva. A na svakom portalu njihove reklame. Nepodnošljivo.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Ne bi ti dolazile da ne surfas po njihovim stranicama , da ne radis za konkurenciju ?

efivqerbfquewfewfuewfqzwe
Gost
efivqerbfquewfewfuewfqzwe
1 godina prije

Za tebe i Ivu, priča vodi do Šrilanke sinhaleza i tamila……..
India
Subramanian Swamy – The Mossad Stooge & The Assassination of Rajiv Gandhi & it’s Global Strategic Impact

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Koliko je njihova ” zasluga ” i za nasa dogadjanja..

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije

Usprkos sankcijama, Njemačka I Rusija razvijaju svoje ekonomske odnose.
Amerikancima to smeta jer su dobri ekonomski odnosi baza I za dobre političke odnose.
Ako još te dvije zemlje imaju I kontinuitet pametnog vođenja a to I je trenutno tako, onda ameri nemaju šanse ubaciti klin razdora sa ciljem izazivanja neprijateljstva pa čak I rata između Rusa I Njemaca u nekom budućem trenutku koji bi za njih bio najpovoljniji.

Žile
Gost
Žile
1 godina prije

A kad se htio postavit južni tok kroz balkan Njemci odmah protiv majku jim pokvarenu i njima i amerikancima

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Smradovi i jedni i drugi, ne treba tu nikog simpatizirati

Jadibijeda
Gost
Jadibijeda
1 godina prije

Zasto smradovi? Pa nije biznis socijalna sluzba. Svatko se bori za svoje interese.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
62
0
()
x