Nord Stream 2: za Angelu Merkel “nije na Sjedinjenim Državama da odlučuju o plinskoj sigurnosti EU-a”

Merkel-Sjeverni tok 2
30 komentara

Angela Merkel rekla je “da” plinskom projektu Nord Stream 2. Za Catherine Locatelli, specijalisticu u naftnoj i plinskoj industriji, stalni stav njemačke kancelarke na ovom plinovodu zalog je plinske sigurnosti EU-a i prepreka za Amerikance koji pokušavaju osvojiti to tržište.

Njemačka se založila za Nord Stream 2, unatoč protivljenju drugih zemalja EU. Na sastanku Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, Angela Merkel ustvrdila je da se isporuke tim cjevovodom ne razlikuju od “plina koji dolazi iz Rusije preko Ukrajine ili Turske”. Međutim, priznala je da se “oko projekta nastavlja politička borba, puno šira od jednostavnog pitanja opskrbe plinom”.

Zajedničko stajalište članica EU izraženo je u ažuriranoj Direktivi o plinu, koja je na snagu stupila u svibnju 2019. Prema ovom dokumentu, europska zemlja kroz koju prolazi pučinski plinovod sama određuje jesu li odredbe trećeg energetskog paketa primjenjive tome.

Angela Merkel, odobravajući nastavak izgradnje Nord Streama 2, “ostaje u vrlo ekonomskom položaju i nimalo geopolitičkom”, procjenjuje Catherine Locatelli, istraživačica iz CNRS-a i specijalistica za naftnu i plinsku industriju.

“Jasno je da Europi treba plin. Slažem se s njom [Merkel, napomena urednice] da se taj plin ne razlikuje od plina koji prolazi kroz Ukrajinu i da će to pomoći u osiguranju plina u Europskoj uniji”, ukazuje istraživač za Sputnjikov mikrofon.

Stav Njemačke od početka se nije promijenio: ne koristiti plin kao geopolitičko oružje. Pa čak i ako je jasno da “Njemačkoj, koja želi izaći iz ugljena i nuklearne energije, treba plin”, naš sugovornik smatra da je “ova konfiguracija prilično povoljna za Europsku uniju”.

“[Njemačka kancelarka, napomena urednika] prepoznaje važnost ruskih rezervi i niske troškove proizvodnje plina u Rusiji, kao i blizinu tržišta. Ono što je zanima je sigurnost opskrbe i konkurencija iz drugih izvora”, kaže istraživačica.

“Ostali izvori” – posebno američki ukapljeni prirodni plin (LNG) koji žele osvojiti europsko tržište.

“Politički odgovor” u Sjedinjenim Državama?

Krajem 2019. Washington je uveo sankcije protiv tvrtki koje sudjeluju u izgradnji Nord Streama 2. To je potaknulo švicarski Allseas da zatvori suradnju na projektu. Rad je nastavljen godinu dana kasnije. U prosincu 2020. Nord Stream 2 AG nastavio je radove uz pomoć cjevovoda Fortuna.

Ali, prema gospođi Locatelli, “Njemačka je u ekonomskoj snažnoj poziciji” da nametne svoju viziju stvari: “Mi vidimo namjeru Merkel da ostane u ekonomskoj logici više nego u logici sankcija. S obzirom na Rusiju.”

Uz to, Catherine Locatelli izjavu Angele Merkel vidi “kao odgovor Sjedinjenim Državama koje pod izgovorom osiguranja opskrbe plinom Europskoj uniji izdaju sankcije”. Skup strogih ograničenja za brodove koji sudjeluju u završetku plinovoda donio je američki Kongres u siječnju 2021. godine kako bi se zaustavio rad na Nord Streamu 2.

“Sjedinjene Države imaju isto ponašanje prema Nord Streamu 2 kao i prema iranskom naftnom sektoru. U tom smislu to je i “politički odgovor” za Angelu Merkel: nije na Sjedinjenim Državama da odlučuje o plinskoj sigurnosti Europske unije”, naglašava Catherine Locatelli.

Unatoč sankcijama, operater projekta Nord Streama 2 AG objavio je 1. travnja da je položio 2.339 kilometara cijevi od ukupno 2.460 ili 95 % cjevovoda.

Angela MerkelNord stream 2SADSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bauštelac
2 godine prije

potez samo takav merkelice bude frcalo malo manje testoserona

Malomorgen
2 godine prije

tako se to radi…. brawo merkl

Brainstorm
2 godine prije

pa sto je vec sa tim plinovodom?
naprave 2500 km, ostane jos 5 metara i tih zadnjih 5 metara nikako da zavrse vec 2 godine?

davor3
2 godine prije

Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je strogo upozorenje svima koji prijete nacionalnoj sigurnosti Rusije, rekavši dužnosnicima da će se odgovorni “kajati zbog svojih postupaka kao što nikada prije nisu požalili”.
*

Razgovarajući s okupljenim političarima i državnim dužnosnicima u srijedu u Moskvi tijekom svog godišnjeg obraćanja, Putin je napomenuo da Kremlj želi održavati dobre odnose sa svim zemljama, uključujući one s kojima su odnosi prekidani posljednjih godina. Međutim, Putin je požalio da su neke zemlje imale naviku “pikirati” na Rusiju bez razloga.
*
“Ne želimo paliti mostove. Ali, ako netko našu dobru namjeru vidi kao ravnodušnost ili slabost i ako želi spaliti mostove ili ih čak i dignuti u zrak, trebao bi to zapamtiti: odgovor Rusije bit će asimetričan, brz i snažan ” , rekao je.

fvnwerfvnwoerrfwerfe
2 godine prije

Ma marš…………..

tuf
2 godine prije

Badava to sve, čak i podmetanje leđa sada već praktički bivše njemačke kancelarke.
Dolazi nova vlast u Njemačkoj – “Zeleni”, sa kancelarkom Annalenom Baerbock.
“Zeleni” su do sada najgori produkt globalista. U Njemačkoj se aktivno zalažu za jačanje NATO-a, svih euroatlantskih organizacija i naravno – zabranu Nord Stream 2 pod izlikom “ekologije” (kao da će im obnovljivi izvori pokriti potrebe!) te smanjenja udjela Ukrajine u energetskim ugovorima. Praktički su europska verzija američkih Demokrata – jer će Europljani vidjeti svoga Boga kada ovi krenu sa skupim “zelenim tranzicijama”, novim porezima, borbama za migrante, LGBTQ+ i žrtvovanjima/odricanjima od normalnog života zbog “klimatskih promjena”. Uzrokovati će opći kaos i sukobe.
A oni definitivno preuzimaju vlast. Među prvim odlukama će biti stopiranje Nord Stream 2, bez obzira u kojoj fazi završetka bio.

Hrvoje
2 godine prije

Angela, odhebi USA zločince ili EU-u nema spasa

Ana
2 godine prije

Ovu vrag jos nije odnio? I on se grozi!

Fenrir
2 godine prije

Lako se kurčit na odlasku …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI