SAD – Njemačka –Potrošite više novca ili mičemo naše trupe u Poljsku

SAD Njemacka vojska
36 komentara

Izaslanik američkog predsednika Donalda Trumpa predložio je u petak kancelarki Angeli Merkel da poveća troškove za odbranu ili Sjedinjene Države nemaju drugog izbora nego da američke trupe stacionirane u Nemačkoj presele u Poljsku.

Komentari Richarda Grenella, američkog ambasadora u Njemačkoj, signaliziraju Trumpovo nestrpljenje zbog neuspjeha Merkelove da podigne troškove za odbranu na 2% BDP-a prema preporuci NATO pakta.

“Uvredljivo je pretpostaviti da će američki poreski obveznici i dalje plaćati više od 50.000 američkih vojnika u Nemačkoj, dok Berlin troši budžet na domaće programe”, rekao je Grenell za novinsku agenciju dpa.

Fiskalni planovi Nemačke predviđaju da će odbrambeni budžet druge najveće članice NATO-a porasti do 1,37% BDP-a sledeće godine, pre nego što je padne na 1,24% BDP-a 2023. godine.

Zemlje istočne Evrope poput Poljske i Letonije povećale su svoju vojnu potrošnju na cilj od 2% BDP-a, privlačeći pohvale od Trumpa koji želi da i Njemačka to učini.

Američke trupe

Sjedinjene Države imaju više od 33.000 vojnika u Nemačkoj i dodatnih 17.000 civilnih službenika. Sjedinjene Države imaju i nuklearne bojeve glave na teritoriji Nemačke.

“Predsednik Trump je u pravu, a u pravu je i Georgette Mosbacher”, rekao je Grenell. “Više predsjednika je od najveće evropske ekonomije tražilo da plati odbranu. Taj zahtev se ponavlja više godina.”

Grenell je dodao da Sjedinjene Države moraju reagovati ukoliko Njemačka nastavi da ignoriše Trumpov zahtjev da poveća troškove za odbranu.

Trump ovog mjeseca putuje u Francusku na samit G-7, gdje će Iran biti glavna tema. Trump će takođe posjetiti Poljsku i Dansku.

Grenell je ranije ovog meseca kritikovao Nemačku zbog iskazivanja nevoljnosti da se pridruži planiranoj američkoj mornaričkoj misiji u Persijskom zalivu..

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivanhoo
4 godine prije

Gdje je clanak o nuklearnoj eksploziju u Rusiji? Zataskava se?

milan
4 godine prije

“Izvini se Djuri sto te je tukao”

Bozon5
4 godine prije

Zašto bi pojačavali obranu od Rusije kada s njima grade plinovode, Mercedes je napravio tvornicu novu ove godine u Moskvi .. .od čega da se brane od “ruskog plina” ili “novih mercedesa” ili od profita ? Zašto grade tvornice po Srbiji ? …. to su te tzv. sankcije koje svi u EU trebaju provoditi osim “Njemačke” . Osim toga oni sada spašavaju svijet pa nemaju vremena.. “dobra Samaritanija”, aka patološka skrbnica Europe, evo samo što nije educirala milijune Arapa i pretvorila ih dobre građane koji odvajaju smeće i pozdravljaju policajce naklonom, no na žalost smeta trenutno hrvatska policija. Kažu nam tako u DW ( liberalno-propagandnoj kući švabine bolesne mašte) .. .da Hrvati previše tuku dobre ljude koji žele eto samo kriminalne ulaske u njihovu vlastitu zemlju ..čudno da zemlja koja si ministricu obrane postavi za čelnika komisije eto ne zna baš ništa o obrani ni troškovima.. ni NATO ne shvaća… Čitaj više »

Aga
4 godine prije

Hm kako se to u modernom svijetu naziva? Odnos kupis ciglu? Plati zastitu ili?

Ivan
4 godine prije

Normalno da trazi povecanje taj novac ide amerikancima sto nije dosta opljackanog u siriji iraku afganistanu libiji .Uzmes zlocin dodas pohlepu ave to izmjesas i dobijes amerikanca

Red Dog
4 godine prije

Oooo… okupator preti da ce ici.
Sretan put, bon voyage!
Pisite nam kad budete stigli da ne brinemo 🙂

srdelice
4 godine prije

povećale su svoju vojnu potrošnju na cilj …koji je ovo jezik? google translate mozda ahahaha

John
4 godine prije

Njemačka se neozbiljno ponaša. Kada Trump povuče trupe u Letoniju onda će moliti da plate i više, ali Trump je čovjek od principa i više nema natrag.

John
4 godine prije

Njemacka je neozbiljna. Kada Trump povuce trupe u Letoniju molit ce da plate i vise, ali Trump je principijalan i onda nema natrag.

sjdfvnjasvnaidniawvnswdefwewe
4 godine prije

Koji izgovor stvorove djece da se približe ruskim granicama da mogu udariti trenutno.

Kurjaca
4 godine prije

Sta je ovim Poljacima.Evo bas neki film kako su se radovali Napoleonu kad je krenuo na Rusiju.Mi Slaveni smo stvarno sj…i uvjek su nam daleki bolji od prvih komsija i onda se cudimo kako nam je istorija krvav

nekoime
4 godine prije

Trebaju li možda i Rusi naknadno platiti boravak njemačkih vojnika na teritoriji Rusije ’41. do ’43.

Zlatko
4 godine prije

Ameriku su osnovali razbojnici i lopovi ubojice koji su pobjegli iz Europe i svijeta od zatvora i odmah ubijali i otimali od indijanaca. To je genetika. Reketare Evroou i plaše ih il Rusima il Iranom.

Max
4 godine prije

GUTe Reise (Sretam Put SAD E trebaju Njemačku i ne kane je napustiti ali kane izvući više novce.

Temerinac
4 godine prije

Zašto u Poljsku? Da li Poljaci više plaćaju od Nemaca, ili je možda u pitnju nešto drugo?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI