SAD obustavljaju isporuku 700 miliona dolara hitne ekonomske pomoći Sudanu

SAD ekonomska pomoc Sudanu
6 komentara

Sjedinjene Države osudile su akcije sudanske vojske nakon što su u nedjelju uveče uhapsile civilne vladine zvaničnike i druge političke lidere u vojnom udaru. Kao rezultat toga, SAD pauziraju isporuku 700 miliona dolara pomoći zemlji.

Državni sekretar Antoni Blinken rekao je u saopštenju: „Sjedinjene Države oštro osuđuju akcije sudanskih vojnih snaga“.

On je dodao: „Odlučno odbacujemo raspuštanje prelazne vlade koju predvode civili i njenih povezanih institucija i pozivamo na njihovu hitnu restauraciju“.

Ned Prajs, portparol američkog Stejt departmenta, takođe je dao izjavu o sudanskom vojnom preuzimanju vlasti koje je zaustavilo tranziciju zemlje u demokratsku državu koju predvode civili.

Prajs je rekao: „Prelaznu vladu koju predvode civili treba odmah obnoviti. Ona predstavlja volju sudanskog naroda, o čemu svjedoče značajne mirne demonstracije podrške 21. oktobra.“

Sudanska vojska je uhapsila civilne vladine zvaničnike i političke lidere, uključujući premijera Abdalu Hamdoka. U pokušaju da nagovori vojsku da oslobodi sve civilne vladine zvaničnike, da se uzdrži od nasilja u slučaju protesta i obnovi prelaznu vladu koju predvode civili, SAD su odlučile da pauziraju sredstva namijenjena toj istočnoafričkoj državi.

Prema Prajsu, prvi odgovor SAD je bio da pauziraju „700 miliona dolara u izdvajanju za hitnu pomoć iz fondova za ekonomsku podršku Sudanu. Ta sredstva su bila namijenjena podržavanju demokratske tranzicije zemlje“.

Demonstranti su brzo izašli na ulice prkoseći vojnom udaru i da bi pokazali svoju podršku civilnoj vladi.

Sudanom je od 2019. godine vladala privremena civilno-vojna vlada, nazvana Suvereni savjet. Vojska je zbacila Omara al-Bašira poslije višemjesečnih protesta protiv njegove vladavine. Sudan je težio ka demokratskoj civilnoj vladi nakon al-Baširovog svrgavanja.

Posljednjih nedjelja, pregovori između vojske i vlade pod vođstvom civila su se pogoršali, a u četvrtak, 21. oktobra, došlo je do masovnih protesta koji zahtijevaju punu civilnu vlast. Sudanski premijer je rekao da bi potpuna civilna vlast trebalo da bude uspostavljena do 17. novembra.

Izgleda da je državni udar pokušaj sudanske vojske da spriječi punu civilnu vlast. Ostaje da se vidi da li se može postići još jedan aranžman o podijeli vlasti.

Ekonomska pomoćnovčana pomoćSADSudan
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Puž
2 godine prije

Poruka za vladu SAD: O D J E B I T E! Držte se vi svoje velebne Amerike
Sanjam o tome da se vojne industrije, poglavito amerićka, samoubiju i rasplinu! Jeb ate, koje bi to bilo veselje za žitelje ove planete

Legendarni Grk
2 godine prije

Krivi redoslijed poteza – prvo su trebali pričekati financijsku pomoć, a tek onda maknuti američke kopilandere s vlasti.

Max
2 godine prije

Očito general pučist nije bio lutka SAD a ostalii jesu

tuf
2 godine prije

Nisam pratio situaciju oko Sudana ali ovom informacijom da su stopirali 700 milijuna dolara mi govori tko je do sada održavao trenutnu vlast i zbog koga se situacija rasplamsala. Samo još jedan dokaz da ameri mitom, prisilama i ucjenama održavaju svoju mrežu korumpiranih vlada širom svijeta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI