SAD odgađaju sankcije Wagneru nakon pobune

Wagner grupa
13 komentara

SAD su odgodile novi krug ekonomskih sankcija usmjerenih na privatnu vojnu kompaniju Wagner nakon što je njen vođa Evgenij Prigožin predvodio oružani konvoj prema Moskvi prkoseći Kremlju, objavio je u subotu Wall Street Journal, pozivajući se na izvore.

Prema novinama, očekivalo se da će američki State department u utorak objaviti sankcije kompanijama sa zlatom koje su povezane s Wagnerom u Africi, uključujući rudarsku operaciju u Centralnoafričkoj Republici.

Međutim, plan je odložen nakon što je Prigožin optužio rusku vojsku za granatiranje Wagnerovog kampa za obuku u petak, te je sljedećeg dana poveo konvoj svojih vojnika prema Moskvi, obećavajući da će se suprotstaviti visokim ruskim vojnim vođama. Pobuna je ublažena u subotu uvečer nakon razgovora između Prigožina i bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

“Washington ne želi da izgleda kao da zauzima stranu u ovome”, rekao je anonimni izvor za novine. Pošto je Putin optužio Prigožina za izdaju i obećao “odlučne akcije” protiv pobunjenika, SAD su očigledno smatrale da bi sankcioniranje Wagnera pomoglo ruskom lideru.

Wagner grupa je pod američkim sankcijama od 2017. godine, a State Department ju je početkom decembra označio kao “subjekt od posebne zabrinutosti” zbog navodnog ugrožavanja vjerskih sloboda u Africi. Organizaciju su SAD označile kao ograničenog “vojnog krajnjeg korisnika”. kasnije tog mjeseca, a u januaru je proglasio “značajnu transnacionalnu kriminalnu organizaciju” .

Prošlog mjeseca, SAD su sankcionirale šefa Wagnerovih operacija u Maliju.

Tijekom Prigožinovog sukoba s Putinom, SAD i njihovi saveznici odbijali su da komentiraju situaciju ili daju bilo kakve javne izjave ili predviđanja. Međutim, Bijela kuća je u subotu potvrdila da je američki predsjednik Joe Biden  “razgovarao o situaciji u Rusiji” s čelnicima Francuske, Njemačke i Velike Britanije.

rusijaSADWagner
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gigi pinna
10 mjeseci prije

Bila predstava ili ne isto je bolje da je ovaj hazarski krimos-oligarh odje.ao sa pozornice. To ti je tako Putko kad imaš “omiljene” i “neomiljene” oligarhe, a svi su opljačkali Rusiju.

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

I sada neka netko ne kaže da ovo nije bila maskirovka. S njom je napravljeno nekoliko stvari, ovo je prvo što mi pada na pamet: Zapad se usrao u gaće vidjevši da bi netko puno radikalniji od Putina mogao preuzeti vlast u Rusiji, a s time bi i mogućnost svjetskog rata bila puno izvjesnija Temeljem navedenoga pod točkom 1. počet će Zapad sa Rusijom ozbiljnije komunicirati što se tiče ukrajinske problematike uzevši ruske strahove u obzir Wagner izbjegao sankcije, za Zapad postali good guys, čime se zabija još jedan klin u ukrajinsko-američke odnose, znajući što su Wagnerovci radili u Ukrajini Navlači se Ukrajina da nastavi sa svojom protuofenzivom Razotkrili se u Rusiji oni koji su htjeli smijeniti legalno izabranog Putina Izgleda da glavni igrač u ukrajinskom ratu – a to je SAD – napokon shvaća da Rusija neće ni gospodarski ni vojno pokleknuti, a sada je uočljivo niti vojno. Što… Čitaj više »

Ivan
10 mjeseci prije

Pa naravno kada su ga podmazivali mater im jebem ameicku podlu i pokvarenu..

Max
10 mjeseci prije

Mrtvima to ne koristi.

Jomla
10 mjeseci prije

Jučer sam pisao da je Prigožin sklopio ugovor s “zapadom”. Nakon novih saznanja dodajem: O tome je razgovarao s Putinom i napravili su plan s više ciljeva, a operacija je trebala trajati nekoliko dana (možda 3, ili 10…). Sve je išlo dobro dok se nekih hiljadu muzičara nije uputilo prema Moskvi. Neutralisanje te grupe bi bilo jako krvavo, i plan je otkazan, Lukašenko je zamoljen da odglumi uspješnog pregovarača (to mu nije teško palo 😛 ), Prigožin objavljuje da odbija proljevanje ruske krvi, i svi zadovoljni. Osim Putina! Nije dobio ono što je tražio: vrijeme da lisice izađu iz jazbina, suludi juriš ukrajinaca i, lako moguće, još ponešto. P.S: Onih cca hiljadu što su krenuli na Moskvu, će dobiti posao (od Wagnera) tipa “gašenje aktivnog vulkana zapišavanjem”! Jer su razjeßali odličnu partiju šaha prevrtanjem ploče. P.P.S: Ako iskrsnu novi momenti, zadržavam pravo da mišljenje korigiram, dopunim ili promijenim. Hvala na… Čitaj više »

Mat
10 mjeseci prije

Do sutra.

Necjepljeni Kokot
10 mjeseci prije

Koja prozirna igra !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI