SAD postavljaju uslove Indiji da nastavi da kupuje rusku naftu

Indija SAD
19 komentara

Washington je dao blagoslov Indiji da nastavi da kupuje onoliko ruske nafte koliko želi, čak i po cijenama koje su veće od onih koje je postavio mehanizam ograničenja ograničenja nametnutog G7 – ali samo ako se uzdrži od korištenja zapadnih usluga osiguranja, finansija i pomorstva za ispunjenje transakcija.

Ruska nafta “će se prodavati po povoljnim cijenama, a mi smo sretni što Indija dobija tu pogodbu ili Afrika ili Kina”, rekla je za Reuters američka ministarka finansija Janet Yellen u New Delhiju, gdje se sastala s indijskom ministricom finansija Nirmalom Sitharaman u petak.

Yellen je tvrdila da će, nakon što Evropska unija zaustavi sav morski uvoz ruske nafte sljedećeg mjeseca, Moskva biti prisiljena prihvatiti ograničenu cijenu ili značajne popuste od tržišnih stopa.

„Rusiji će biti veoma teško da nastavi isporučivati ​​onoliko nafte koliko je navikla kada EU prestane da kupuje rusku naftu“, rekla je Yellen, dodajući: „Oni će biti u velikoj meri u potrazi za kupcima, a mnogi kupci se oslanjaju na na zapadne usluge.” Sankcije će ograničiti dostupnost tih usluga kupcima koji se pridržavaju gornje granice cijena.

Mehanizam će Indiji i drugim zemljama koje posluju izvan ograničenja dati veću polugu da snize cijene koje plaćaju za naftu, objasnila je Yellen. Cilj je zadržati rusku naftu na tržištu uz kažnjavanje Moskve zbog njene vojne ofanzive na Ukrajinu i drastično smanjenje njenih energetskih prihoda.

Ruski zvaničnici su rekli da zemlja neće prodavati naftu ili druge proizvode po ograničenim cijenama. Prošlog mjeseca zvaničnik američkog ministarstva finansija procijenio je da će čak 90 % ruske nafte nastaviti da teče kupcima izvan mehanizma ograničenja.

Treći najveći svjetski uvoznik nafte, Indija je ove godine povećala kupovinu ruske sirove nafte, a u oktobru je Moskva pretekla Saudijsku Arabiju i Irak i postala najveći dobavljač nafte u New Delhiju, navodi Vortexa.

Nju Delhi traži stabilne energetske veze sa Moskvom i nastaviće da kupuje rusku naftu u korist Indije, rekao je u utorak ministar inostranih poslova Subramanjam Jaišankar tokom sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

„Naša je osnovna obaveza da osiguramo da indijski potrošač ima najbolji mogući pristup međunarodnim [energetskim] tržištima, pod najpovoljnijim uslovima“, rekao je Jaishankar.

IndijaNaftaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keki
1 godina prije

Ova nije zdrava u glavi.

Čudan lik
1 godina prije

Dresirani smo da se zgražamo nad srednjovjekovnom praksom spaljivanja vještica… i sada, kada su se, zbog naše inertnosti, vještice dokopale vlasti, trpimo posljedice…

Sir Oliver
1 godina prije

Jest kad bi Indija bila banana država kao zemlje bivše Jugoslavije.

Mario
1 godina prije

Ovo je nastavak ludila kojeg je prema Indiji joś prije nekoliko mjeseci odrađivala Ursula vd Layen kad je bila u Indiji i tražila od Indijaca da Europi prodaju derivate od ruske nafte po diskontiranim cjenama po kojima Indija od Rusije kupuje naftu.
Indijski ministar vanjskih poslova poslije njenog posjeta izjavio je;
“EU svoje probleme vidi kao probleme cjelog svijeta, a indijske probleme vidi samo kao probleme Indije”

Jednostavno receno
1 godina prije

Znači shebi zapadne osiguravajuće kuće u korist ruskih indiskih kineskih…. E jesu nam velike vođe alal im k…. Jučer informacija da je ukraina isisala europske rezerve naoržanja i onda oslobođenju hersona al pola ko istjerali ruse koji pola godine pripremaju povlačenje….. I veselje kako rusi gube. S 300000 vojnika u malo jače od pola godind isisali europsko rezerve devastirali euro, ekonomiu, plinsko tržište naftu……. plus par stotina tisuća ubijeni i ranjenih…. Jadno da jadnije ne može biti i kako neki kažu idemo ka razvoju kulturi, letećim autima ….. idemo mi u propast

Radar
1 godina prije

Shvatio bi to kada bi Indija od USA dobivala novac za naftu pa se nešto zabranjuje ali nema mi neki ekonomista objasni kako neka država može drugoj zabranjivati da nešto kupuje ?
Droga je zabranjena ali tko će meni zabranti da je kupim svojim novcem? Nitko, mogu me evetualno kazniti zbog kršenja zakona u državi u kojoj sam tu transakciju izvršio.
Znači li to da USA sebe smatra kao gospodarem ove planete Zemlje i da se njih mora slušati?
Kako, tko im je to dozvolio ?
Toj zmiji treba stati na glavu, šta je previše, previše je !

Xam
1 godina prije

– Prva serija ruskih đubriva blokiranih u evropskim lukama iduće nedjelje će ići u Malavi;
– UN pozivaju na ubrzanje ukidanja svih ograničenja na izvoz hrane i đubriva iz Rusije;
– SAD se ne protive da Indija kupuje rusku naftu po ceni iznad gornje granice cene;
Londonska berza metala (LME) odlučila je da ne uvodi zabranu isporuke metala iz Rusije.

Svaka koincidencija sa predajom Hersona je slučajna.

tihobl
1 godina prije

Novinari ne postavljaju prava pitanja. Sto je nisu pitali o tajnoj uredbi po kojoj su americke kompanije izuzete od ogranicenja trgovine sa RF? Donesu zakon, a sledeci dan dosnesu tajnu uredbu kojom ga poniste i imaju obraza traziti od drugih da ih slijede u primjeni njihovog zakona.

Max
1 godina prije

Ne može indiji nitko diktirati.

Lucija, prva
1 godina prije

“Индија иначе, део увоза руског мрког угља плаћа – јуанима, а Турска

Државни врх Индије уверен да ће она за 10-15 година постати ТРЕЋА ЕКОНОМИЈА СВЕТА.”

“Индија је током 2022-ге, фактички након почетка руске специјалне војне операције у Украјини, повећала трговинску размену са Москвом за 310 одсто!

       Осетно више него било која друга земља. Јер, Турска је трговину са Русијом за то исто време подигла за 198 одсто, Бразил за 106 одсто, Белгија за 81 одсто, а Шпанија за 57 одсто.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI