Bjelorusija: Počeli smo uvoziti američku naftu s ciljem očuvanja suvereniteta i energetske sigurnosti, tvrdi ministar Makei

Mike Pompeo se obraća Bjelorusiji
71 komentar

Sjedinjene Države žele da Bjelorusija omogući američkim kompanijama veći pristup bjeloruskim tržištima, rekao je u petak u izjavi državni tajnik Mike Pompeo.

„Sjedinjene Države potiču Bjelorusiju da nastavi raditi na napretku kojeg je postigla, kako bi povećala pristup američkim poduzećima na svoje tržište i poduzela tržišno orijentirane reforme za liberalizaciju trgovine, koje su potrebne za unaprjeđenje procesa pristupanja WTO-u“, rekao je Pompeo. „Ovi će pomaci pomoći Bjelorusiji da otključa svoj puni trgovinski i investicijski potencijal i osigura svoju budućnost.

U vezi dostave nafte

Bjeloruski ministar vanjskih poslova, Vladimir Makei potvrdio je u petak da je zemlja počela primati naftu iz Sjedinjenih Država, napominjući kako je ta suradnja kvalificirana kao važan sastavni dio nacionalne energetske sigurnosti.

„Radosno potvrđujem početak isporuka nafte iz SAD-a za Bjelorusiju. Ovo je postalo moguće uslijed sporazuma postignutih tijekom državnog posjeta Pompea Republici Bjelorusiji, 1. veljače 2020. i njegovih razgovora s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom“, navodi Makei u izjavi, objavljenoj na web stranici bjeloruskog ministarstva vanjskih poslova.

Američki državni tajnik Mike Pompeo najavio je ranije tijekom dana kako će SAD ovog tjedna poslati prvu pošiljku sirove nafte u Bjelorusiju.

Minsk vidi naftnu suradnju sa SAD-om kao “važnu komponentu nacionalne energetske sigurnosti” i čimbenik koji osigurava ekonomski suverenitet Bjelorusije, dodao je ministar vanjskih poslova.

Bjelorusija je posvećena jačanju svog partnerstva sa SAD-om i vjeruje da će to pridonijeti rješavanju razlika u Euroaziji i euroatlantskoj regiji, rekao je ministar.

BjelorusijaNaftaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
71 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
JumpingJackFlash
3 godine prije

Lijepo, očekujem da im Ameri “pomognu” kao i Ukrajini…

Indijanac
3 godine prije

Sta reci. Neka vam je sada Bog na pomoci moji Bjelorusi….

Ringo10
3 godine prije

KOga briga, nek kupuju gdje hoce

hiber
3 godine prije

A što je sa ujedinjenjem Rusije i Bjelorusije? Što Putin nije Lukašenku ponudio da bude predsjednik. Ionako ga je korona umirovila.

piždro
3 godine prije

Sad se vidi da je Lukashenko dupli igrač.. Nedavno je logicno pustilo jedan komentar-članak gdje se na slici vidi kako se Lukasenko ‘srdačno’ skoro zažvalio sa Pinpeom…

NAPOLEON
3 godine prije

Eto ti ga vraže. Ode rode u jagode.

Kile
3 godine prije

Dobar je Lukašenko, meće ga i ne vadi, izgleda da je učio od najboljeg 😉

preseren3
3 godine prije

Iz iskustva znamo, da treba decu nekad pustiti, da padne na nos. Da nauči nešto. Pa ne možeš je ni vedno očuvati, mora praviti iskustva sama…

puf
3 godine prije

Dok Rusija shvati da zastrasivanjem i ugnjetavanjem nece nista postici, nego ce sve otjerati i okrenuti protiv sebe, biti ce kasno. Za Rusiju nema partnerstva i prijateljstva, nego samo diktat kako ona zeli da se stvari odvijaju. Rusija nikada stvarno nije priznala suverenitet bivsih sovjetskih republika. Tako je balticke otjerala od sebe instantno. Onime sto je uradila u Gruziji 2008. godine, a posebno u Ukrajini 2014. godine je zauvijek okrenula te drzave protiv sebe. Nakon Ukrajine, kao i nakon neukusnih izjava kako Kazasi nemaju svoju vlastitu proslost zauvijek je okrenula plocu protiv sebe. Bjelorusija je po prvi puta od nezavisnosti pocela da okrece glavu i na druge strane. Kazahstan se jos vise udaljio od Rusije, ekonomski se priblizio Kini, finansira ciljano univerzitetsko skolovanje svojih studenata na Zapadu, pa cak i mijenja alfabet kako bi se sto dalje udaljio od ruskog utjecaja. Isto tako ciljano naseljava Kazahe na sjever drzave koji… Čitaj više »

Brave new world
3 godine prije

Ljudi moji, pa je li to moguće? Ludnica, šta je ovo..?

Zvrk
3 godine prije

Dam se kladiti da je ta američka nafta u biti ukrajinska koja će dolaziti preko poljskih i litvanskih luka.

Fenix
3 godine prije

Lukasenko se previše igra Bjelorusija ima veliki strateški značaj za Rusiju i oko toga nema kockanja. Sve mi se čini da bi Rusija mogla “demokratski ” aneksirati Bjelorusiju jer za Rusiju je to glavni geostrateški pravac i Nece radi politike korektnosti dopustiti nikakve rizike na tom polju.

Ringo10
3 godine prije

DA, naravno za duplo veću cijenu

Marko 75
3 godine prije

Sigurno nisu kupili skuplje američku naftu i lako ponovo promjene dobavljača.Još jedan dokaz da je Bjelorusija suverena zemlja.

Ringo10
3 godine prije

PA ne znam, nešto je THE BRKO pričao da će kupovati od Saudi Arabije

puki
3 godine prije

Vladimir Makei?? kakvo je to prezime, ne zvuci slavenski

puki
3 godine prije

– da spomenem još nešto o Sorosu. U nedavnom članku o njemu, neki diskutanti na forumu, već su spomenuli činjenice da je on u 2. sv. ratu bio nacistički kolaboracionist. Neki drugi diskutanti ukazali su na činjenicu da je Soros (godište 1930.) ipak tada bio još dječak, odnosno, pod kraj rata tinejdžer od 15 godina. To je točno, međutim, točno je da je ipak bio kolaboracionist, zajedno sa svojim ocem. Giörgy Schwarz (pravo ime i prezime Sorosa) i njegov otac Theodore Schwarz su definitvno pomagali nacistima u Mađarskoj,- tako što su cinkarili druge židove, koji su odvođeni u logore, – a otac i sin Schwarz su sebi grabili imovinu tih židova, To je prije 6 godina u jednom članku spomenuo i takav ozbiljni analitičar, F. Willima Engdahl, a Soros je to na neki način indirektno priznao na američkoj tv, 1998. u emisiji “60 seconds”- I uopće nije pokazao ni trun… Čitaj više »

istrazuj
3 godine prije

Svasta se nesto dogadja iza scene.
Medjutim koliko ja vidim – Rusija je duboko, duboko, duboko – u raljama satanista!

Navodno su Rusi “najbrzi” u kreiranju vakcine – za nepostojecu “pandemiju” Covid19!
https://tass.com/science/1133137
Bilo bi interesantno zaviriti u financiranje ovih ruskih firmi.
Siguran sam da bi i tu svi putevi vodili – prema Kill Bilu.
Korupcija do srzi.

Brave new world
3 godine prije

Slijedi tjedan mržnje naspram Lukašenka! Mada ova vijest i nije nikakav presudni događaj ministarstvo istine je odlučilo malom podgrijati atmosferu jer ocito dolazi do razvoja nekih puno bitnijih događaja.

piždro
3 godine prije

sad ćemo se naglas odvalit i iz stomaka i muda smijat do suza da nas i big Brothersi cuju heha

Žvuž
3 godine prije

Kad sam sve zbrojio i oduzeo, prilično sam siguran da Lukašenko igra igru koordinirano s Putinom, uključujući i koronu. Lukašenko ima manje-više čistu situaciju u državi i nema opasnosti za “smjenu režima” (on čak nije pustio ni ruske oligarhe u državu), dok je Putin, kako izgleda, do jučer-prekjučer bio na konopcima, ali proglašenjem kraja karantene mislim da se stabilizirao. U Rusiji je po “underground” izvorima bilo svega u zadnjih 4-5 mjeseci. Ovo s naftom bi mogla biti usluga Trumpu (savezniku?) za njegove unutarnjopolitičke pizdarije i borbu s deep stateom. Rat je za sada 90% informacijski. Još uvijek.

Antikabalist
3 godine prije

Evo ja se smijem, kolika si budala….

gost
3 godine prije

Ove godine uvoze 80000 tona nafte od SAD i 9 milijuna tona nafte od Rusije…

Max
3 godine prije

Uvijek valja diverzificirati dobavljače.

fićo
3 godine prije

Neće se ovo dobro završiti,a ja odgovornom držim Rusiju.A i Lukašenko je našao da baš od Amerikanaca kupuje!Kao da nema prirodnijih i bezopasnijih izvoznika.

Markony
3 godine prije

Lukašenko se odriče Putina, već duže vrijeme… Ovo je točka na i…. Za obojicu nema mjesta na istoku Europe, jedan uskoro leti… Nastavi će se…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI