SAD pozivaju najvećeg rivala u pomoć protiv Rusije

Victoria Nuland
33 komentara

Washington želi da Kina „iskoristi svoj uticaj“ na Moskvu da progura diplomatiju o Ukrajini.

Podsekretar američkog državnog sekretara za politička pitanja Victoria Nuland pozvala je Kinu da izvrši pritisak na Rusiju za diplomatsko rješenje ukrajinske krize. Peking je već ugrozio američku poziciju priznajući „legitimne bezbjednosne zabrinutosti Moskve“.

Taj potez dolazi usred burne diplomatije oko situacije u istočnoj Evropi.

„Pozivamo Peking da iskoristi svoj uticaj na Moskvu da podstakne diplomatiju, jer ako dođe do sukoba u Ukrajini, to neće biti dobro ni za Kinu“, rekla je Nuland na konferenciji za novinare State departmenta u četvrtak. „Ovo će imati značajan uticaj na globalnu ekonomiju. Značajan uticaj u energetskoj sferi.”

Samo dan ranije, državni sekretar Antony Blinken pozvao je svog kineskog kolegu Wang Yia i zatražio njegovu pomoć u borbi protiv onoga što je američki zvaničnik nazvao „ruskom agresijom“ prema Ukrajini. Prema kineskim državnim medijima, Wang je umjesto toga pozvao Blinkena da prestane sa „miješanjem“ u kineske poslove i da poštuje „legitimne bezbjednosne brige Moskve“.

Zabrinutost Rusije uključuje obezbjeđivanje obećanja SAD i NATO da će se uzdržati od daljeg širenja alijanse prema njenim granicama, kao i smanjenje broja NATO projektila u regionu.

Moskva je prošlog mjeseca poslala ove prijedloge u pisanoj formi NATO i Bidenovoj administraciji, a Blinken se prošle sedmice sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom. SAD i NATO su do sada odbijali da naprave kompromis po pitanju potencijalnog članstva Ukrajine.

Govoreći u srijedu nakon što je dobio odgovore i SAD i NATO na ruske prijedloge, Lavrov je rekao da je odgovor Washingtona ostavio prostor za pregovore o nekoliko „sekundarnih“ pitanja, dok je odgovor NATO bio „sraman“ i „ideološki“ i predstavlja „takav osjećaj izuzetnost Sjevernoatlantske alijanse, njenu specijalnu misiju, njenu posebnu svrhu, da se čak osjećao malo neprijatno zbog onih koji su to napisali.

Uz upozorenje Washingtona na potencijalnu rusku invaziju na Ukrajinu, Lavrov je izjavio da „ako je do Ruske Federacije, rata neće biti“. Međutim, dodao je da Moskva „neće dozvoliti da se naši interesi brutalno napadaju ili ignorišu“.

Dok su SAD i neki od njihovih saveznika u NATO nedavno pojačali isporuke oružja Ukrajini, raspoređivanje trupa u zemlji za sada ostaje van plana.

kinaNATOrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Gluva baba.
Kinezi stalno ponavljaju da se SAD moraju povuci iz Ukrajine, da moraju prestati izazivati ratove po svijetu, da ne provociraju Rusiju …

Ja to onako
2 godine prije

Kad sam procitao naslov odmah sam pomislio da je u pitanju Ruanda.

Emiliano Zapata
2 godine prije

Dosadni su s time.
Neka zarate ili neka zasute!
Sta misle sad nas plasit hladnim ratom?

Jednostavno receno
2 godine prije

Ova politika je postala gora od prostitiucije. Više se ne zna tko koga jebe, jedino se zna da narod sve plati.

topO
2 godine prije

Sto nisu pitali Kubu da im pomogne. Politicari su ID-OTI

Zoki zorule
2 godine prije

Ukrainci su sasvim dovoljni da zaustave bilo kakvu agresiju na svoj teritorij iz pravca Rusije,to je vidljivo po cinjenici da nato nece poslati niti jednog vojnika tamo, stoltenberg smatra da ce biti dovoljno malo logistike i malo municije i oruzja.

hogar strašni
2 godine prije

to je ono reći ću te tati pa ćeš onda vidjeti. tužakanje među djecom

Neko ime
2 godine prije

Kinu pitamo za utjecanje na Rusiju oko Ukrajine, a Rusiju pitamo za utjecanje na Kinu oko Tajvana? Ili tako nekako…Mislio sam da je diplomacija vještina mudrih ljudi, ali više nisam siguran…

Slučajno
2 godine prije

Kad bi mogli vrijeme vratiti unatrag i zaboraviti ili još bolje izbrisati “slatke kolačiče” s Majdana koje je dotična tako hvalospjevno donosila i širila demonkraciju.
Ali i ona je samo igračka u rukama bankstera.

preseren3
2 godine prije

Danas je zasjedanje u Savjetu bezbednosti Udruženih naroda. Oko Ukrajinskog pitanja.
Baš če biti interesantno, kad Kina PODRŽI Rusiju…
Jer ima sa zločincima sličan problem oko Tajvana…

Mirko
2 godine prije

Nebi bas verovao ni Kinezima, podmukao narod

zelen
2 godine prije

Impijeralisti u Bijeloj Kuci kazu da pripremaju “Majku svih sankcija” protiv slavenske Rusije.
Vidjet cemo.
Hussein iz Iraka je govorio o “Majci svih bitaka” prije nego sto su ga Natovci napali i unistili narodu drzavu.

tuf
2 godine prije

Imajte na umu da je Nuland vješta u stvaranju percepcije. U ovome slučaju želi se stvoriti percepcija “eto, sve smo probali, pa čak i molbom njihovim prijateljima – ali nažalost nemamo izbora nego moramo ići silom”. Kao i kada unaprijed postave uvjete ‘pregovora’ koji su potpuno neizvedivi, nerealni i poništavaju sve interese druge strane. Cilj je stvoriti percepciju “eto, mi smo nudili pregovore, ali xyz se oglušio”.
Od eskalacije sukoba može jedino odvratiti sve izraženija europska nevoljkost za novim sukobima jer je lagano mnogima već pun k… američko-britanskog huškanja na ratove. Da li će se stvoriti kritična masa – ostaje za vidjeti. Najviše ovisi o interesima na toj vagi jer ratni profiteri – huškači u Europi bi rado omastili brk Ukrajinom. Ostaje za vidjeti da li će (opet) prevagnuti.

Dokurčilomi
2 godine prije

Možete zvati i direktora svemira. Rusija neće dozvoliti širenje NATO-a i oružja u Ukrajinu jer to znači 7 minuta do Moskve. Pametnom dosta.

ledeno doba
2 godine prije

Victoria Nuland, ona koja je 2014. tada kao zamjenica ministra za vanjske poslove u Obaminoj vladi, zajedno sa burazerom Sorosom, rukovodila pučem u Ukrajini i nakon toga je Ukrajina faktički postala Hazarija..

“…Victoria Nuland was born in 1961 to Sherwin B. Nuland, a surgeon of Ukrainian Jewish origin .”

Sherwin Bernard Nuland (born Shepsel Ber Nudelman) (1930 – 2014) was an American surgeon and writer who taught bioethics, history of medicine,

..Nuland was born Shepsel Ber Nudelman in The Bronx, New York City, to immigrant Ukrainian Jewish parents, Meyer Nudelman and Vitsche Lutsky.

Ona je dokaz lažnih zhidova, tojest lažnih semita, koji inače stalno koriste batinu antisemitizma:

dovoljno je pogledati njenu sliku.

ako je ona semit, ja sam eskim, mongolac i inuit u jednoj osobi

Josip
2 godine prije

Pod hitno ubiti Bidena i vrh demokratske stoke..

abc
2 godine prije

Nema ništa od toga. Rusija je za Kinu mnogo korisniji partner od USA. Kini ne treba nikakav rat s Rusijom da sačuva i gradi svoj imperij. Kina moč imperije stvara mirnim radom, ulaganjima, gospodarskim projektima i znanstvenim napredkom na svim poljima. Za razliku od Kine, Ameriki voda teče u grlo i izlaz iz krize vidi samo u velikom ratu, u kojem ona nebi bila direktno uključena ali bi na njemu profitirala. USA su propala, nemoralna i lopovska država, koja ima mnogo problema sa nevaspitanim, drogiranim, alkoholiziranim i nekulturnim stanovništvom, koje je izgubilo sposobnost realnog shvačanja i živi u digitalnoj fantazijskoj iluziji reality showa, facebooka i big brothera.

Jomla
2 godine prije

Diplomatija je radila: Razgovori/pregovori u Minsku su iznjedrili “Minski sporazum” i što sad hoće?!
Pitajte tu prost… akušu zašto malo ne pogura Ukrajinu u smjeru ispunjavanja preuzetih obveza!
Arrghh, grrrrr…

Max
2 godine prije

Diletantski pokušaj SADa.

Boba Lazarević
2 godine prije

Nadam se da je ovo točna informacija, jer ako jest, onda znači da su Ameri na rubu očaja. 😀

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI