SAD prije Trumpa planirao povećanje broja vojnika u Evropi

Europa Pentagon
0
0

SAD nastavljaju povećavati broj vojnika u Evropi po ranijem planu, bez obzira na buduće namjere novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa, saopšteno je iz Pentagona.

Trump, koji će biti inaugurisan u januaru, izazvao je duboku zabrinutost u Evropi kada je tokom svoje kampanje kazao da će američki angažman u NATO-u tokom njegovog mandata zavisiti od plaćanja članica toj alijansi.

Planirano je da Washington započne slanje dodatne borbene brigade u Evropu u februaru naredne godine. Taj plan je dio napora da se ojačaju odbrambene sposobnosti istočnoevropskih zemalja u slučaju mogućeg ruskog napada.

“Sprovodimo planove kako smo se dogovorili sa našim NATO saveznicima”, kazao je glasnogovornik Pentagona Peter Cook.

“Sljedećoj administraciji ostavljamo mogućnost da izraze svoje političke izbore”, dodao je on. “Ne možemo imati više od jednog glavnokomandujućeg u jednom trenutku.”

Nova brigada će svoj boravak u istočnoj Evropi započeti vježbom u Poljskoj, a potom će njeni dijelovi biti poslani u Bugarsku, Rumuniju i baltičke zemlje.

Trump, koji je hvalio ruskog predsjednika Vladimira Putina, kritikovao je predsjednika Baracka Obamu zbog njegove politike prema Moskvi, kazavši kako on želi da popravi odnose s Rusijom.

NATOodbranapentanogpeter cook
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI