SAD reagiraju na nuklearne poteze Rusije

Antony Blinken
21 komentar

SAD ne vide nikakve znakove da se Rusija sprema da koristi svoj nuklearni arsenal, rekao je državni sekretar Antony Blinken. Njegova izjava uslijedila je nakon što je Moskva otkrila da je postavila prve taktičke nuklearne bojeve glave u susjednu Bjelorusiju.

“Nemamo razloga da prilagođavamo vlastito nuklearno držanje”, rekao je Blinken novinarima u petak. “Ne vidimo nikakve naznake da se Rusija priprema za korištenje nuklearnog oružja.”

Visoki američki diplomata optužio je bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da je “činio neodgovorne, provokativne izbore” kako bi dozvolio Rusiji da postavi nuklearno oružje na teritoriju njegove zemlje.

Ranije tog dana, ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF) da su prve bojeve glave niskog prinosa stigle u Bjelorusiju, koja ima odbrambeni pakt s Rusijom. Lukašenko je u prošlosti rekao da je zatražio raspoređivanje kako bi ojačao sigurnost svoje zemlje od NATO-a.

Diskusije o rizicima nuklearnog rata postale su sve češće među stručnjacima i političarima nakon trenutnog sukoba između Rusije i Zapada.

Sergej Karaganov, istaknuti analitičar za vanjske poslove i bivši Putinov savjetnik, izazvao je pometnju ove sedmice kada je napisao tekst u kojem se zalaže za Rusiju da snizi granicu upotrebe nuklearnog oružja i razmotri “preventivni” napad na neodređene zapadne zemlje .

Govoreći na SPIEF-u, Putin je rekao da “nema potrebe” da Rusija u ovom trenutku koristi taktičko nuklearno oružje. Ponovio je da će Moskva koristiti svoj strateški arsenal samo kada se suoči s egzistencijalnom prijetnjom.

BjelorusijaNuklearno oružjerusijaSADzapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
10 mjeseci prije

Ovaj je članak već bio.

Koja
10 mjeseci prije

Jbš ovo, interesantnije je odakle će F-16 poletati! Tipujem na baltičke nazovi države i na Slovačku! Slovačka je podeljena, dobar deo podržava Rusiju i tu bi bilo belaja

Ante
10 mjeseci prije

Kada amer postavlja svoje nuklearke u blizinu Rusije onda je to uredu. Država koja ratuje od kada je nastala priča o provokacijama.

Josip Broz Tito
10 mjeseci prije

Koji su rezultati dosadašnje kijevske ofanzive koja je započela 5. lipnja? Već na kraju prvog sata ofenzive kijevske komunikacija koja se provodila na stranim uređajima s uvoznim elemenatima gotovo je potpuno izgubljena jer 99% komunikacijske opreme je oglušilo i zanijemilo što je posljedica djelovanja ruskog ED. Sa druge strane, ruske komunikacije othrvale su se kijevskom ED pa ona famozna fotografija gdje se 9 spaljenih Bradleya okupilo oko jednog razbijenog Lea prikazuje situaciju koja se dogodila zato što posade nisu mogle upozoriti jedna drugu na opasnost jer su bile pregažene u eteru. Nevolja za kijevske snage bila je ta što velika većina njihovih pripremljenih “rojeva tisuća bespilotnih letjelica” nije poletjela, a one koje su poletjele uopće nisu letjele tamo gdje ih je uputio njihov operater. Naime, rusko ER se pokazao kao neugodno iznenađenje za kijevske snage u ofenzivi. No sve je to bio uvod u katastrofu koja se počela događati kada… Čitaj više »

Josip Broz Tito
10 mjeseci prije

Kijevske snage trenutno djeluju na način da raspršuju svoje snage duž cijele linije bojišnice kako bi pronašli slabosti u ruskoj obrani. To se radi kako bi se pronašlo područje u kojem se može zadati glavni udar odnosno otvoriti procijep u ruskoj obrani kroz koji bi se uvele pričuvne snage za izvedbu odlučujućeg udarca. Zbog toga trenutno izvode ofenzivna djelovanja u relativno malim skupinama koje rotiraju u slanjima na ruske položaje a sve kako bi zadržali pristojnu pričuvu koja bi se uvela u početku i na mjestu proboja. Sa druge strane zadaća ruske vojske je mljeti napadačke formacije jer će one ići u valovima neprestano se rotirajući dok ne budu u stanju postići uspjeh na bilo kojem sektoru bojišnice. Ako ruske snage potroše kijevsku vojnu moć do 50 % pripremljenih ofanzivnih snaga, odnosno kad neprihvatljivi gubici postanu kritični gubici, tada će ih zaustaviti njihovi NATO pokrovitelji i morati će preći u… Čitaj više »

Josip Broz Tito
10 mjeseci prije

Cijela kijevska ofanziva i ono što se vidi na terenu u strateškom pogledu izaziva zabrinutost u vrhu NATO jer se postupno počinje probijati misao da su ruske snage superiornije u starteškom odnosu na kolektivni Zapad.
Naime, ako pogledamo odnos konvencionalnog oružja niti jedan NATO primjerak nema superiornost nad ruskim ekvivalentom. Sateliti predstavljaju neku prednost, ali što ako ih Rusi u zadanom trenutku počnu obarati? Protiv “Kinzhala” i ostalog ruskog oružja iz hipersoničnog arsenala nema obrane a to se vidjelo na primjeru “Patriota”.
Posebna je priča NATO strateško nuklearno oružje koje se temelji na interkontinentalnim balističkim projektilima starim 40-50 godina za koje se ne zna da li mogu probiti S400, a kamoli S500?
A sa druge strane ruski “Posejdon” je već negdje u zasjedi, možda uz obalu Kalifornije ili Kube.

zac
10 mjeseci prije

ne kuzim na osnovu cega se usa, nato, hrvati loze, pa kad Rusima pukne film , ima da nas nema, nece moci niko vise pisati gluposti niti navijati..ja jedva cekam bar par taktickih na london, berlin i rammstein…bit ce groobna tisina a ameri nece ni prdnut

Dragan
10 mjeseci prije

Majka mudrosti je istorija. Ona kaze da se sa Rusijom ne treba igrati rata. Rus ratuje do kraja. Svog i svih nas. Amerikanci ne citaju dovoljno i nemaju pojma o istoriji sveta. Imaju kratku pamet i bolesno jak ego. Potreban je neko zaista mudar u Americi da prekine ovaj sunovrat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI